Fico sa regulácie škôl nebojí

Do skladby študijných odborov na stredných školách môže zasiahnuť štát tak, aby ich absolventi nemali problém nájsť si prácu. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer) treba na to politickú odvahu. O možnom odňatí kompetencií samosprávnym krajom, pod ktoré stredné školstvo spadá, chce však Fico rokovať aj opozíciou.

02.07.2017 20:00
debata (27)

Predseda vlády sa nebojí otvoriť tému o regulovaní školstva zo strany štátu. V súčasnosti podľa neho viaceré stredné, ale aj vysoké školy chrlia tisíce absolventov ročne, ktorých nemá kto zamestnať.

Na druhej strany firmy ohlasujú, že im chýbajú kvalifikovaní odborníci a riešenie vidia v tom, aby ich mohli dovážať zo zahraničia. Fico vidí problém v zlom nastavení študijných odborov. Ak si štát vezme späť právomoci v prípade stredných škôl, môže im potom určiť napríklad počet študentov, ktorých by mali na jednotlivé smery naberať.

Vládna koalícia je podľa Fica dostatočne silná, aby pretlačila potrebné úpravy v parlamente. Zmenu však neurobí bez rokovaní s opozíciou za okrúhlym stolom. Odmieta totiž, aby z tejto témy ktokoľvek vytĺkal politický kapitál.

„Predstavte si, že otvoríme diskusiu o regulácii škôl, a v momente nás predstavitelia opozície a médií zožerú,“ povedal Fico v diskusnej relácii V politike v televízii TA3. Reagoval aj na vysoké školy.

„Áno, školy majú autonómiu a existuje sloboda vzdelávania, ale peniaze rozdeľuje štát. Predsa nebudeme dotovať tisíce politológov len preto, že je to menej náročné štúdium a všetci chcú mať titul,“ podotkol premiér.

Zdôraznil, že je potrebné viac sa zamerať na technické odbory, o ktoré nie je veľký záujem. Zároveň pripomenul, že na tejto problematike nie je nikto ochotný páchať politické samovraždy.

Výrazný dopyt je práve po takých absolventoch, ktorých je najmenej. Na vrchole rebríčka sú IT špecialisti, strojári či ekonómovia. Viacerí veľkí hráči sa preto začínajú obzerať po dovoze kvalifikovanej pracovnej sily zo zahraničia. Podľa Fica táto alternatíva prichádza do úvahy, až keď vyčerpáme vlastné zdroje. Preto je na mieste, ako dodal, spojiť školstvo s praxou.

Rokovania o tom, ako zregulovať stredné školy, by sa mohli začať v septembri tohto roku, keď opäť zasadne Rada solidarity a rozvoja. Predseda vlády poznamenal, že sa v Rade už touto témou čiastočne zaoberali.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico