V tele nebohého Gauliedera našli silné analgetikum

Exposlanec Národnej rady František Gaulieder, ktorý tragicky zahynul pri zrážke s vlakom, bol pod vplyvom tramadolu. Ide o silné analgetikum, ktoré sa používa proti bolestiam a je na recept. Vyššia dávka dokáže človeka omámiť či vyvolať apatiu. Stopy po lieku, ktorý Gaulieder nebral a ani mu ho lekár nepredpísal, zistil znalec.

06.07.2017 13:14 , aktualizované: 18:30
debata (33)

Tramadol v moči expolitika potvrdil znalec z odboru zdravotníctvo a farmácia, odvetvie toxikológia. Advokát rodiny Gauliederovcov Ján Foltán má jeho posudok k dispozícii od pondelka. „Úlohou znalca bolo urobiť posudok na toxikologicko-chemickú analýzu biologických materiálov, ktoré boli odobraté z tela Gauliedera pri pitve,“ povedal Foltán.

Znalec skúmal vzorky moču, krvi a pečene. „V krvi sa nič nenašlo, všetko bolo negatívne. Vzorka moču bola pozitívna na tramadol v koncentrácii 6,97 nanogramov na mililiter,“ priblížil advokát. Látka podľa neho musela byť predtým aj v krvi, no v akom množstve, nie je v súčasnosti jasné.

„Musí sa na to urobiť spätný prepočet z množstva zisteného v moči. Ak to nebude zahrnuté v pitevnej správe, budeme žiadať pribratie znalca, ktorý to prepočíta,“ dodal Foltán. Známe nie sú ani informácie, kedy a akým spôsobom sa dostal liek do Gauliederovho tela.

Súčasťou znaleckého posudku je tabuľka, ktorá charakterizuje rôzne koncentrácie tramadolu v krvi. Liečebná dávka sa pohybuje od 0,10 do 0,55 nanogramov (ng) na mililiter (ml). Toxická je dávka od 0,55 do 1 ng na ml. Smrteľná je dávka od 1,1 do 20,5 ng na ml.

Už liečebná dávka môže podľa advokáta nepriaznivo ovplyvniť pozornosť, koordináciu a rýchle rozhodovanie. „Zo zdravotnej dokumentácie exposlanca, ktorú vyšetrovateľ zabezpečil, vyplýva, že takýto liek nikdy neužíval ani ho nemal nikdy predpísaný,“ poukázal Foltán.

Toto analgetikum sa podľa riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu v poslednom čase dosť zneužíva ako droga. Doplnil, že človek pri vysokej dávke nemusí vnímať svoje okolie a realitu.

„Tramadol potvrdzuje môj predpoklad, že išlo o vraždu. Niekto to do neho vpravil, aj keď nie je zatiaľ známe ako. Určite to nezobral dobrovoľne,“ mieni bezpečnostný analytik Milan Žitný, ktorý sa s exposlancom parlamentu priatelil.

Podľa neho to ešte viac zosilňuje podozrenie, že išlo o násilnú a pripravenú vraždu. „Polícia by to mala prekvalifikovať na úkladnú vraždu. Nie som odborník, ale tramadol vo vyššej dávke urobí človeka apatickým a ovládateľným. Keď to vezmete v ešte väčšom množstve, môže vás to zabiť,“ dodal Žitný. Polícia prípad zatiaľ vyšetruje ako usmrtenie a obmedzovanie osobnej slobody. Informácie naďalej neposkytuje.

Tramadol patrí k analgetikám, ktoré sa predpisujú na zmiernenie bolestí. „Zväčša ide o ortopedické bolesti, napríklad chrbtice, kĺbov či poúrazové bolesti. Predpísať ho môže aj všeobecný lekár,“ vymenoval prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Liek je dostupný vo forme tabliet, čapíkov, kvapiek a injekcií. „U niektorých ľudí môže aj bežná dávka zhoršiť pozornosť a vnímanie. Vstupujú však do toho aj ďalšie faktory, ako napríklad iné súčasne užívané lieky,“ podotkol Sukeľ.

Prepočet koncentrácie látky v moči na jej koncentráciu v krvi závisí podľa Sukeľa od viacerých faktorov. „Napríklad od obsahu telesného tuku, telesnej konštitúcie či činnosti pečeňových enzýmov. Bolo by tiež dobré poznať zdravotnú dokumentáciu človeka, či užíval nejaké ďalšie lieky,“ pripomenul prezident lekárnickej komory.

Donedávna bolo možné zohnať tramadol aj u veterinárov, hoci ťažšie. „Liek mohol používať iba ten veterinár, ktorý mal osvedčenie o manipulácii s omamnými látkami. Od 1. januára 2017 však platí sprísnená legislatíva, veterinári sa teda k týmto liekom už dostať nevedia,“ podčiarkol veterinárny lekár Tibor Brauner.

František Gaulieder prišiel o život za dosiaľ nevyjasnených okolností v noci z 24. na 25. marca. Pri Trnovci nad Váhom ho v sobotu nadránom zrazil nákladný vlak. Na koľajisko mal vstupovať zboku s rukami zdvihnutými do tvaru písmena V. Vlak ho zachytil schodíkmi, ktoré vedú do lokomotívy, a otočil ho nabok. Podľa Foltána to naznačujú zranenia jednej polovice tváre. Zachytené telo vlak ešte nejaký čas ťahal.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #analgetikum #František Gaulieder