Pacienti majú obavy zo straty moderných liekov

Aj keď sa rezort zdravotníctva snaží rozptýliť obavy, že nové pravidlá sťažia prístup k liečbe ťažkých chorôb modernými liekmi, pacientske organizácie sú znepokojené. Podľa návrhu ministerstva sa budú na financovaní niektorých drahých liekov totiž podieľať aj nemocnice, ambulancie a výrobcovia. Nikto z nich však s takou možnosťou vo svojich rozpočtoch nepočítal.

12.07.2017 15:00
lekaren, lieky Foto: ,
Organizácie pacientov kritizujú návrh novely zákona o úhrade liekov.
debata (8)

Podľa pacientov s Parkinsonovou chorobou sú takéto zmeny nezodpovedné. Obrátili sa preto s otvoreným listom na premiéra Roberta Fica, očakávajú, že ich podporí a minister zdravotníctva Tomáš Drucker svoj postoj prehodnotí.

Podľa predsedníčky pacientskej organizácie Parkinson Slovensko Kataríny Félixovej konkrétne návrhy v novele zákona o podmienkach úhrady liekov budú mať v prípade jej schválenia priamy pre nich negatívny finančný dosah. „Absolútne nemôžeme súhlasiť s tým, aby boli realizované legislatívne zmeny, ktoré nepriaznivo zasiahnu pacientov, ktorí nielenže statočne bojujú so svojou chorobou, ale väčšina z nich patrí zároveň aj medzi ľudí, pre ktorých je vzácny doslova každý cent, každé euro,“ píše premiérovi v liste Félixová.

Opatrenia majú zefektívniť nakladanie s drahými liekmi

Premiér Fico sa k otvorenému listu parkinsonikov nevyjadril. Úrad vlády odpovedal, že túto problematiku komunikuje ministerstvo zdravotníctva. Druckerov rezort hovorí, že ak sa budú na úhradách liekov podieľať nielen zdravotné poisťovne, ale aj nemocnice, tak sa bude s drahými liekmi nakladať efektívnejšie. Napríklad dnes ich lekári predpisujú aj na diagnózy, kde nebolo dokázané, že daný liek je účinný. „Tieto prípady odčerpávali zdroje zo systému, často bez preukázaného benefitu pre samotného pacienta,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Zároveň ubezpečila, že pacienti nebudú za moderné lieky doplácať ani cent. Navrhovaná legislatíva podľa nej otvára priestor pre ďalšie inovatívne lieky, ktoré doteraz na trhu neboli. Podľa odhadov ministerstva môže ísť o lieky v hodnote až do 120 miliónov eur. „Pacienti tak budú mať k dispozícii na liečbu nové typy liekov, ktoré doteraz na trhu neboli, a nebudú musieť žiadať poisťovne o výnimky,“ dodala Eliášová.

Novinky môžu odradiť firmy od uvádzania nových liekov na trh

Podľa návrhu sa zdravotné poisťovne na financovaní drahej liečby budú podieľať len 70 až 90 percentami. Päť percent musia zaplatiť nemocnice, zvyšných 20 až 25 percent by malo ísť na ťarchu výrobcov liekov. Tí to však odmietajú. „Dá sa predpokladať, že takto nastavené kritériá môžu niektorých výrobcov odradiť od toho, aby za týchto podmienok vstupovali s novými liekmi na trh,“ uviedla pre Pravdu Asociácia dodávateľov liekov.

K parkinsonikom sa pridali aj ďalšie pacientske organizácie. Aj tie majú obavu, že prídu o nové lieky. „Väčšina našich pacientov je na biologickej liečbe, ja sama ju beriem. Neviem si predstaviť, čo sa stane, ak na ňu nemocnice nebudú chcieť priplácať, zostane to na nás? Naši pacienti sú na invalidných dôchodkoch a viete si predstaviť, aké nízke sú,“ povedala Terézia Hurbaničová, prezidentka Spoločnosti psoriatikov a atopikov.

Nemocnice ani farmaceuti novelu nevítajú

Anna Valachová z Nadácie na pomoc onkologickým pacientom si myslí, že za týchto legislatívnych podmienok farmaceutické firmy inovatívne novinky na náš trh nedajú. Pritom práve tie sú pre onkologických pacientov často poslednou nádejou. Ak inovatívne lieky budú musieť platiť aj nemocnice, tie radšej zvolia lacnejšiu liečbu. Napríklad pre pacienta s karcinómom obličky stoja tabletky 4 800 eur. Vydržia na jeden liečebný cyklus, ktorý trvá mesiac (presne 6 týždňov, dva je však pauza – pozn. red.). Lieky pacient užíva zvyčajne rok a pol aj dva. Náklady za dva roky sa vyšplhajú na viac než 115-tisíc eur. Je potom otázne, či chorému sumou takmer šesťtisíc eur prispeje nemocnica, keď nemá na platy zdravotníkov. „Prejdeme na náhradné lieky, ktoré nie sú také efektívne. To znamená, že sa zníži účinnosť liečby, bude menej pacientov v remisii, zvýši sa úmrtnosť,“ tvrdí Valachová.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko sa minulý týždeň vyjadril, že zdravotnícke zariadenia nebudú chcieť doplácať na drahú liečbu a nebudú ju predpisovať. Výrobcovia liekov združených v Asociácii inovatívneho farmaceutického priemyslu hovoria, že novela zákona nerieši dostupnosť inovatívnej liečby. Skôr naopak. „Lieky, ktoré sú dnes štandardom liečby, pre pacientov v dôsledku takýchto kritérií budú nedostupné,“ uviedla výkonná riaditeľka asociácie Katarína Slezáková.

Nové pravidlá o liekoch musí ešte schváliť vláda aj parlament, platiť by mali od januára budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravoníctvo #Spoločnosť Parkinson Slovensko #moderné lieky