Mladých od práce v zdravotníctve odrádzajú zlé pracovné podmienky a nízke platy

Podľa prezidentky komory sestier Ivety Lazorovej je neuveriteľné, že absolvent ošetrovateľstva v Írsku dostane vyšší nástupný plat, ako je priemerná hrubá mesačná mzda sestry na Slovensku.

12.07.2017 15:10
ošetrovateľka, pacient, choroba Foto:
"Sestry a pôrodné asistentky jednoznačne potrebujú vytvoriť vhodné podmienky pre štúdium a pracovné prostredie pre výkon ich povolania,“ hovorí prezidentka komory sestier Iveta Lazorová. Ilustračné foto.
debata (6)

Mladých ľudí od práce v zdravotníctve odrádzajú nízke platy a nevyhovujúce pracovné podmienky. Poukázala na to v stredu na tlačovej konferencii Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA). Ako uviedla jej prezidentka Iveta Lazorová, komora dlhodobo upozorňuje na to, že na Slovensku v posledných rokoch klesá záujem mladých ľudí vykonávať povolanie sestry.

Aj pri dostatočnom naplnení uchádzačov o štúdium v odbore ošetrovateľstvo veľa z nich podľa SK SaPA odchádza už počas školy, alebo po ukončení štúdia nenastúpia do práce v zdravotníctve. "Prečo je tomu tak? Tých príčin je viacero. Medzi najhlavnejšie dôvody, prečo nám do systému nepribúdajú nové sestry, je v prvom rade nízky plat, ktorý nemilo prekvapí každého mladého človeka. Absolventov ošetrovateľstva následne odradí nevyhovujúce pracovné prostredie v zdravotníckych zariadeniach, pretože si uvedomia, že v priestoroch s plesnivými a zatečenými stenami či nepolohovateľnými a hrdzavými posteľami sa nedajú ošetrovať pacienti tak, ako boli učení na školách,“ konštatovala Lazorová,

Nižšie platy majú už len sestry v Maďarsku

Prezidentka dodala, že mladých ľudí od výkonu povolania odrádzajú taktiež korupcia v zdravotníctve či dlhodobé ignorovanie nespokojných zdravotníkov zo strany politikov. Podľa Lazorovej je neuveriteľné, že absolvent ošetrovateľstva v Írsku dostane vyšší nástupný plat (1 150 eur) ako je priemerná hrubá mesačná mzda sestry na Slovensku (767 eur). Ako ďalej povedala, mladých ľudí uráža, že takmer trojnásobne vyšší plat dostane sestra v Írsku (2 030 eur), v Nemecku (2 200 eur), v Rakúsku (2 300 eur), vo Veľkej Británii (2 477 eur) a vo Švédsku (až 3 112 eur). S výnimkou Maďarska, majú od sestier na Slovensku vyššie platy v Poľsku (786 eur) aj v Česku (1 000 eur).

Zo štatistík SK SaPA vyplýva, že za posledných päť rokov viac sestier a pôrodných asistentiek ubudlo, ako pribudlo. "V mesiacoch jún až júl tohto roka sme zaregistrovali 23 absolventov, z toho jedného absolventa odboru diplomovaná všeobecná sestra a 22 absolventov v odbore ošetrovateľstvo I. stupeň (Bc.). V porovnateľnom období minulého roka v mesiacoch jún až august 2016 sme zaregistrovali 102 absolventov, z toho 80 v odbore ošetrovateľstvo I. stupeň (Bc.) a 22 absolventov odboru diplomovaná všeobecná sestra,“ vysvetlil člen Prezídia a Rady SK SaPA Milan Laurinc. Dodal, že zo 42 239 registro­vaných sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku je len 718 sestier vo veku 22 až 24 rokov.

Problémom sú podmienky nie vzdelávanie

Členka Prezídia a Rady SK SaPA Zuzana Haladová upozorňuje na to, že mnohí študenti ošetrovateľstva prehodnocujú svoje priority už počas štúdia, keď v rámci praxe prichádzajú do zdravotníckych zariadení, kde sa stretávajú s nedostatočným materiálovo-technickým zabezpečením. "Študentov ošetrovateľstva veľmi rýchlo odradí nevyhovujúce prostredie, kde sa dá veľmi ťažko poskytovať kvalitná ošetrovateľská starostlivosť. Je totiž ťažké predchádzať nozokomiálnym nákazám, keď sa v nemocniciach nachádzajú zatečené či plesnivé steny, či robiť preventívne opatrenia na zamedzenie tvorby preležaniny na hrdzavých a nepolohovateľných posteliach,“ povedala.

Problémom slovenského zdravotníctva podľa Lazorovej nie je vzdelávanie zdravotníkov, ako si mylne myslia niektorí politici na čele s predsedom parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefanom Zelníkom. "Sestry a pôrodné asistentky jednoznačne potrebujú vytvoriť vhodné podmienky pre štúdium a pracovné prostredie pre výkon ich povolania, aby chceli pracovať v slovenskom zdravotníctve pre našich pacientov,“ uzavrela prezidentka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #ošetrovateľstvo #platy v zdravotníctve