Noc bola mimoriadne chladná, lámala teplotné rekordy

Noc zo štvrtka na piatok bola na Slovensku na toto ročné obdobie mimoriadne chladná, prelomila dokonca dlhodobé rekordy.

14.07.2017 11:22
debata (1)

Ako uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej facebookovej stránke, najchladnejšie bolo pri východe slnka. Vo výške dva metre nad povrchom klesla teplota v polohách do 800 metrov nad morom zväčša na +10 až +5 stupňov Celzia. Najnižšiu teplotu +0,5 °C namerali vo Vernári (okr. Poprad). Pri zemi v Poprade na letisku dokonca mrzlo. V hladine päť cm nad povrchom tam namerali –0,9 °C. V Lučenci zaznamenal SHMÚ najchladnejší 14. júl v histórii pozorovaní, to znamená minimálne od roku 1959. Vo výške dva metre nad povrchom tam teplota klesla na +6,4°C. V Trnove (okres Martin) namerali +4,5 °C a v Čičmanoch len +2,6 °C.

Rekord namerala aj meteorologická stanica v Stupave (okr. Malacky), kde bolo najchladnejšie ráno za posledných 30 rokov. V noci sa v Stupave ochladilo na +8,4 °C , čím bol prekonaný rekord v minimálnej dennej teplote pre dnešný deň z roku 2003. „V ďalších dňoch už tak chladné noci nehrozia, práve naopak, v druhej polovici budúceho týždňa prídu nielen tropické dni, ale dokonca nie sú vylúčené aj tropické noci, čo znamená, že teplota neklesne pod +20 stupňov,“ píšu meteorológovia.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ