Amnesty Slovensko organizuje zhromaždenie na podporu tureckých aktivistov

Začiatkom júla v Turecku zadržali desať obhajcov ľudských práv, ktorých teraz vyšetrujú pre podozrenie z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácií.

15.07.2017 15:00
debata (17)

Podľa Amnesty International (AI) Slovensko si však aktivisti len vykonávali svoju prácu a ich zatýkanie je zlovestným príkladom toho, kam Turecko smeruje. Mimovládna organizácia preto v utorok 18. júla o 18:00 organizuje pred tureckou ambasádou na Holubyho ulici 11 v Bratislave pokojné zhromaždenie na podporu zatknutých aktivistov. Informovala o tom vedúca kancelárie (AI) Slovensko Kamila Gunišová.

„Ide o neakceptovateľný prejav arogancie a opovrhovania základnými ľudskými právami a slobodami zo strany tureckých autorít. Zadržaných a obvinených spája jedno, kritizujú a nesúhlasia s tým, čo sa deje v Turecku. Zásahy voči kritickým hlasom v Turecku sú plánované, nejde sa o individuálne pochybenia jednotlivých ľudí,“ uvádza Amnesty vo svojej facebookovej pozvánke na zhromaždenie.

Organizácia zároveň považuje väznenie aktivistov za signál pre krajiny Európskej únie, že „Turecko nie je bezpečná krajina, ako sa mylne domnievajú niektorí jej predstavitelia a predstaviteľky“. Kamila Gunišová pripomína, že po prvýkrát bol v jednom štáte zadržaný predseda aj riaditeľka Amnesty International a to len v priebehu jedného mesiaca.

„Obvinených rovnako spája absurdné a nezmyselné obvinenie z propagácie alebo členstva v rôznych teroristických organizáciach, či už sa jedná o takzvanú Istanbulskú 10, Tanera Kilica, ľudí pracujúcich v médiách a mnohých ďalších. AI vyzýva turecké úrady, aby ich okamžite a bezpodmienečne prepustili,“ uviedla Gunišová.

Turecká polícia 5. júla zatkla ôsmich ľudskoprávnych aktivistov, vrátane riaditeľky tureckej pobočky Amnesty International Idil Eser. K incidentu došlo počas workshopu o digitálnej bezpečnosti v hoteli na ostrove Büyükada pri Istanbule. Okrem spomínaných osôb, úrady zatkli dvoch trénerov z Nemecka a Švédska a majiteľa hotela. Zatknutie prišlo približne mesiac po tom, ako polícia zatkla šéfa tureckej pobočky Amnesty International Tanera Kilica a jej ďalších 18 pracovníkov.

Od vlaňajšieho neúspešného pokusu o prevrat platí v Turecku výnimočný stav. V krajine robia politické čistky, takmer 50-tisíc ľudí zatkli a obvinili z účasti na puči. Zo štátnej služby či armády prepustili už vyše 100-tisíc ľudí.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Amnesty International #Amnesty International Slovensko #AI #zatýkanie