Dlhodobo bez práce je na Slovensku 51,1-tisíca ľudí, ich počet výrazne klesol

Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu júna tohto roka oproti koncu júna vlaňajška klesol o 46,3 tisíca na 105,7 tisíca.

26.07.2017 10:03
debata (13)

Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu júna tohto roka 51,1-tisíca osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky. Medziročne ide o pokles o 16,1-tisíca ľudí. Viac ako štyri roky je tak v súčasnosti bez práce 23 percent z celkového počtu nezamestnaných. Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu šiesteho mesiaca tohto roka oproti koncu júna vlaňajška klesol o 46,3-tisíca na 105,7-tisíc osôb. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najviac dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako štyri roky, sa nachádza v Prešovskom kraji. Ku koncu júna tohto roka išlo o 15-tisíc nezamestnaných. Najviac k tomu prispeli okresy Prešov, Kežmarok a Vranov nad Topľou, v ktorých počet nezamestnaných nad štyri roky presiahol 2,1-tisíca. V Košickom kraji nemalo prácu viac ako štyri roky 13,8 tisíca evidovaných nezamestnaných. Najhoršia situácia bola v tomto kraji v okresoch Trebišov, Košice-okolie, Rožňava a Michalovce, keď v okrese Trebišov bolo takmer 3,3-tisíca ľudí s nezamestnanosťou nad štyri roky a v okresoch Košice-okolie, Rožňava a Michalovce cez 2,1-tisíca takýchto osôb.

Tretím najhorším krajom je z hľadiska dlhodobej nezamestnanosti Banskobystrický kraj. V ňom je bez práce viac ako štyri roky 11,7-tisíca osôb. Nad všetkými okresmi Banskobystrického kraja vyčnieva okres Rimavská Sobota, kde je takmer 2,2-tisíca ľudí nezamestnaných viac ako štyri roky. Lepšia situácia je v Nitrianskom kraji, kde počet nezamestnaných nad štyri roky na konci júna dosiahol 3,5-tisíca osôb. Nasleduje Žilinský kraj, ktorý v tejto kategórii eviduje 3,2 tisíca nezamestnaných. V Trenčianskom kraji počet ľudí bez práce nad štyri roky predstavoval takmer 2 tisíc. V Bratislavskom kraji bolo v júni bez práce viac ako štyri roky 971 ľudí a v Trnavskom kraji 921 osôb.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla ku koncu júna tohto roka 6,90 percenta. Ide o najnižšiu mieru nezamestnanosti v histórii Slovenska. Oproti máju sa miera evidovanej nezamestnanosti znížila o 0,45 percen­tuálneho bodu. Medziročne bola miera nezamestnanosti minulý mesiac nižšia o 2,55 percen­tuálneho bodu. Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 187 997 dispo­nibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti máju ide o pokles o 12 394 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 68 618 osôb.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #nezamestnaní #dlhodobo nezamestnaní