VIDEO: Vládny špeciál letel do Egypta po 13-mesačné dievčatko

V sobotu ráno letel vládny špeciál po dievčatko dovolenkujúce v Egypte. Momentálne sa nachádza na infekčnom oddelení na bratislavských Kramároch.

29.07.2017 10:45 , aktualizované: 30.07.2017 18:23
debata (116)

Vskutku nečakaný návrat z Egypta zažila slovenská rodina len 13-mesačného dievčatka. To napadnuté zatiaľ neznámym vírusom musel späť do vlasti dopraviť vládny špeciál.

Infekčné ochorenie sa u batoľaťa prejavovalo vážnymi kožnými defektmi. Transport bol podľa slov miestnych lekárov nutný, pretože nemocnica v turistickom letovisku Marsa Alam nebola na diagnostiku a liečbu takéhoto typu ochorenia prispôsobená. Keď sa stav malej pacientky zhoršil natoľko, že bola ohrozená na živote, konzul sa spojil s ministerstvom vnútra, ktoré po dieťa do Egypta urýchlene vyslalo vládny špeciál.

„Malá pacientka je v stabilizovanom stave mimo ohrozenia života a pokračuje sa v antibiotickej liečbe,“ povedala pre denník Pravda hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Na základe prvých vyšetrení by nemalo ísť o cudzokrajnú chorobu. Infekcia sa už vraj mala mierne prejaviť aj na matke. Eliášová však zdôraznila, že tá pacientkou zatiaľ nie je, v Univerzitnej nemocnici na Kramároch je len ako sprievod.

Zdravotná poisťovňa, v ktorej bola rodina počas dovolenky v Egypte poistená, dokázala vybaviť letecký prevoz až v nedeľu podvečer. Aj preto sa ministerstvo vnútra rozhodlo do Egypta poslať Fokker 100 s medicínskym tímom z Nemocnice sv. Michala v Bratislave. Lietadlo odletelo do Hurgady, kam dieťa medzitým previezli, v sobotu ráno.

Ministerstvo vnútra okrem rezortu zdravotníctva na transporte spolupracovalo aj s kolegami z ministerstva zahraničných vecí. Tí zabezpečovali koordinačnú funkciu. Hovorca rezortu Peter Susko potvrdil, že nášho konzula v Egypte kontaktovala priamo rodina.

„Bol v spojení s nemocnicou i poisťovňou a keď sa ukázalo, že dieťa je v ohrození života a nie je možné zabezpečiť skorší presun ako v nedeľu popoludní, bolo skontaktované ministerstvo vnútra,“ vyhlásil Susko.

Hlavný hygienik Ján Mikas v tieni najnovšieho prípadu odporúča rodičom detí do troch rokov zvážiť cestovanie do tropických krajín. Upozorňuje na to, že ratolesti mladšie ako jeden rok by nemali byť vôbec vystavované slnečnému žiareniu.

„Pred plánovanou cestou je nutné poradiť sa s pediatrom, ten by mal poznať účel cesty, dĺžku predpokladaného pobytu, typ ubytovania, prostredie či spôsob stravovania. Ošetrujúci lekár informuje aj o očkovaniach, liekoch na samoliečbu, prevencii niektorých ochorení či spôsobe, ako obmedziť riziko v zahraničí,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva vo svojom stanovisku. Vládny špeciál by mal čoskoro dopraviť domov aj 25-ročného Michala, ktorý mal vážnu nehodu v gréckom letovisku Katerini Paralia. V posledný deň dovolenky si pri nešťastnom skoku do vody zlomil tri krčné stavce. V solúnskej nemocnici leží po operácii už vyše troch týždňov. Jeho zdravotný stav zatiaľ prevoz do vlasti údajne nedovoľuje.

Rezort vnútra už rodine ponúkol možnosť prevozu. „Dali sme im takúto ponuku. Pokiaľ to zdravotný stav dovolí, nemáme problém ho previezť. Zatiaľ však nemáme termín. Pán minister volal s otcom a z tohto rozhovoru to vyzeralo, že tak skoro to zrejme nebude," oznámil hovorca Ivan Netík.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Slovensko #vládny špeciál