Rezort vnútra: Slovensko plánuje prijať 60 utečencov, ide však o starý záväzok

V súvislosti s medializovanou informáciou, že Slovensko má prijať 60 nových utečencov, Ministerstvo vnútra SR (MV SR) spresňuje, že nejde o nový, ale o dobrovoľne prijatý záväzok z minulosti. Ešte v roku 2015 sa totiž Slovensko zaviazalo prijať z Talianska a Grécka 100 osôb (60 z Talianska a 40 z Grécka).

31.07.2017 15:07 , aktualizované: 17:30
debata (104)

Ako informovala Michaela Paulenová z tlačového oddelenia MV SR, Slovensko k dnešnému dňu (31.7.2017) zaslalo do Grécka päť ponúk na prijatie utečencov a jednu do Talianska. Každá ponuka pritom znela na desať utečencov. „To je číslo 60 žiadateľov o azyl, ktoré správne uvádza aj Európska komisia v nedávno prijatej 14. správe o relokáciách a presídľovaní. Týka sa však už v minulosti dobrovoľne prijatého záväzku, žiadnych nových alebo dodatočných relokácií,“ uvádza sa v stanovisku MV SR.

Doposiaľ Slovensko prijalo 16 utečencov – päť matiek a 11 detí, momentálne je na Slovensku deväť relokovaných osôb. SR trvá pri prijímaní v rámci relokácií na tom, že musí ísť o zraniteľné a najviac ohrozené skupiny, ktorými sú matky s deťmi, a musia mať platné doklady. „Momentálne máme rozpracovaných 10 osôb (opäť matky s deťmi) z Talianska,“ uzavrela Paulenová.

Informácie o plánoch prijať 60 nových utečencov priniesla RTVS, pričom sa odvolávala na údaje Európskej komisie.

Verejnoprávna televízia pripomenula, že Slovensko je jedinou krajinou Visegrádskej štvorky (V4), ktorá nečelí správnemu konaniu za neprijímanie utečencov. Na tému migrácie sa podľa RTVS rozprávali aj počas minulotýždňovej návštevy premiéra Roberta Fica pri návšteve Európskej komisie v Bruseli.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Visegrádska skupina