V boji o liekovú agentúru má Bratislava konkurenciu

Bude to veľký boj. O sídlo prestížnej Európskej liekovej agentúry sa okrem Bratislavy uchádza 19 miest, medzi nimi napríklad Bonn, Kodaň či Štokholm. Agentúra je dnes v Londýne, pre vystúpenie Veľkej Británie z únie sa bude musieť presťahovať.

02.08.2017 11:00
debata (28)

Slovensko ponuku aj s lokalitami, kde by sa mohla inštitúcia usadiť, poslalo minulý týždeň. Termín všetkým záujemcom o zasielanie návrhov padol v pondelok večer.

V boji o Európsku liekovú agentúru (EMA) môžeme uspieť tým, že naša krajina má výbornú geografickú polohu. V porovnaní s Londýnom je tu lacnejší život, náklady na bývanie aj existenciu pre zamestnancov a ich rodiny. Tvrdí to ministerstvo zdravotníctva. „Možno skonštatovať, že Slovensko je jednou z piatich krajín, v ktorej sa nenachádza žiadna európska agentúra a spomedzi týchto štátov sme hodnotení ako ekonomicky najsilnejšia krajina s výhodnou a bezpečnou geografickou polohou. Veľkou výhodou je aj to, že Slovensko je pokojná a bezpečná krajina, ktorá poskytuje vysokú kvalitu a úroveň života s prijateľnými životnými nákladmi,“ povedala jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová. Rezort v ponuke vychválil naše príjemné klimatické podmienky, prírodné bohatstvo, možnosti rekreácie a stúpajúci počet turistov.

Ako možné sídlo EMA ponúka Bratislava dve... Foto: Pravda, Robert Hüttner
twin city, Bratislava Ako možné sídlo EMA ponúka Bratislava dve budovy - Twin City Tower (na fotografii) a Westend Plaza.

Súčasná budova agentúry v Londýne má niekoľko poschodí. Je honosná, vydláždená mramorom, s výťahom pre 30 ľudí a presklenými kanceláriami s výhľadom na Temžu. Pracuje v nej 900 ľudí. Minister Tomáš Drucker (nom. Smeru) ju osobne navštívil. Okrem vedúcich zamestnancov sa stretol aj so Slovákmi, ktorí sú jej zamestnancami. Aj na základe informácií získaných od nich sa podľa hovorkyne v ponuke zameral na čo najlepšiu podporu presťahovania personálu a vytvorenie rodinného zázemia pre rodiny s deťmi. V Bratislave je podľa rezortu k dispozícií viac ako 7-tisíc pracovných miest a pre rodinných príslušníkov bude ľahké nájsť si prácu v mnohých firmách ako napríklad AT&T, Dell, IBM, Siemens, Henkel či Allianz.

Vhodné podmienky pre partnerov zamestnancov vrátane sociálneho zabezpečenia a zdravotnej starostlivosti sú jedným z kritérií Európskej komisie pre výber nového sídla EMA. Prezentácia ministerstva zdravotníctva ďalej uvádza, že náklady na život sú v Bratislave výrazne nižšie ako v Londýne. Kým hlavné mesto Británie je 17. najdrahšie miesto na svete, Bratislava je až na 136. mieste. Naše hlavné mesto je dôležitý dopravný uzol s letiskom a vlakovou prepravou. Do hodiny sa môže človek presunúť do troch susediacich štátov, viedenské letisko je len 40 minút cesty autom, budapeštianske len dve hodiny.

Výsledok zverejnia na konci septembra

Lieková agentúra sa ročne spája so 40-tisíc nocľahmi v hoteloch. Bratislava má osem päťhviezdičkových hotelov a 35 štvorhviez­dičkových. Ich obsadenosť je 29 percent a podľa ministerstva ani presun EMA by nespôsobil nedostatok ubytovacích kapacít.

Westend Plaza v Bratislave sa možno stane novým... Foto: Robert Hüttner, Pravda
westend plazza, budova, Bratislava Westend Plaza v Bratislave sa možno stane novým sídlom EMA.

Bratislava ponúka dve lokality, kde by sa nová agentúra mohla nachádzať. Ide o budovu Twin City Tower, ktorú buduje developer HB Reavis v blízkosti autobusovej stanice Mlynské nivy. Celková rozloha kancelárií je vyše 32-tisíc štvorcových metrov a dokončenie sa očakáva začiatkom roka 2018. Druhou budovou je Westend Plazza v bratislavskej časti Patrónka. Devoloperská spoločnosť J&T Real Estate začala s jej výstavbou minulý rok, hotová by mala byť na budúci rok a ponúka viac ako 33-tisíc štvorcových metrov administratívnych priestorov.

Európska komisia teraz posúdi všetky ponuky na základe kritérií, ktoré stanovili predseda komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk a ktoré schválili hlavy štátov alebo predsedovia vlád na zasadnutí Európskej rady v júni tohto roka. „Komisia svoje posúdenie zverejní cez internet 30. septembra. Rada následne v októbri na základe tohto posúdenia povedie politickú diskusiu v rámci zasadnutia rady pre všeobecné záležitosti,“ priblížila ďalší postup Zuzana Harvanová, tlačová asistentka Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. V novembri by malo byť jasné rozhodnutie. Okrem liekovej agentúry sa bude z Londýna sťahovať aj agentúra bankového dohľadu. O sídlo má záujem osem miest, napríklad aj Praha, Paríž, Luxemburg, Viedeň či Varšava.

EMA robí dohľad nad liekmi, ktoré sú používané na európskom trhu, vznikla v roku 1995. Má na starosti, aby lieky zodpovedali najnovším požiadavkám medicíny a farmácie. Európska agentúra je obdobou amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), na rozdiel od neho je oveľa prísnejšia. V rukách má zdravie 400 miliónov ľudí.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Európska lieková agentúra #Brexit