Ravasz a Žitňanská vyzývajú na symbolické zapálenie sviečky za obete rómskeho holokaustu

Na zapálenie symbolickej sviečky za obete rómskeho holokaustu vyzývajú splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (obaja Most-Híd).

02.08.2017 11:16
debata (24)

Ako informovala hovorkyňa strany Klára Debnár, sviečku možno „zapáliť“ prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti. „Prostredníctvom sociálnych médií chce úrad osloviť čo najviac ľudí a žiada ich, aby dnes dočasne zmenili svoju profilovú fotku na sviečku. Sviečka vyjadruje to, čo museli Rómovia počas druhej svetovej vojny prežívať, ale zároveň vyjadruje životnú silu, ktorou Rómovia oplývajú a vďaka ktorej si napriek neprajným situáciám nenechajú vziať svoju identitu,“ píše sa v tlačovej správe. Autorkou vizuálu symbolickej sviečky je animátorka Kamila Kučíková. Dnes si pripomíname holokaust Rómov. V tento deň v roku 1944 bolo v koncentračnom tábore Osvienčim – Brezinka zavraždených viac ako tritisíc Rómov, pričom počas 2. svetovej vojny zomrelo vyše 300-tisíc európskych Rómov.

Plameň sviečky je v tvare slnka

Na spodku symbolickej sviečky je hnedý trojuholník. Ten mali Rómovia prišitý na šatách a označoval ich za „rómskych asociálov“. „Symbol pripomína skutočnosť, že bohužiaľ sa aj dnes pod zámienkou „korektnosti“ používa pojem asociál či neprispôsobivý občan, aj keď z obsahu je zrejmé, že ide o Rómov. Ľudia dokonca proti „asociálom“ protestujú a chcú ich vyhnať zo svojej obce či mesta,“ píše sa v tlačovej správe. Samotná sviečka je graficky znázornená koľajami, po ktorých ich zvážali do pracovných, zaisťovacích a koncentračných táborov. Plameň sviečky je v tvare slnka. „Slnko znamená život a Rómovia ako deti Slnka zosobňujú radosť zo života a chuť žiť. Aj keď si pripomíname smutnú udalosť, nezabúdajme na to, že napriek traumatickému historickému zážitku si Rómovia nedali vziať svoju identitu, svoju kultúru a svoju neprekonateľnú životnú energiu,“ vysvetľuje ďalej tlačová správa.

„Niet takého národa v Európe, o ktorom vieme tak málo, ako o Rómoch. Je preto logické, že občan vie stále veľmi málo o rómskom holokauste. To právnické „neznalosť neospravedlňuje“ platí aj v prípade rómskeho holokaustu. To, že o rómskom holokauste vieme málo, neznamená, že nebol. A neznamená, že sa o ňom nemáme a nemusíme snažiť dozvedieť stále viac. Ako uctenie si pamiatky vyše 21-tisíc ľudských duší v nacistických táboroch, ako memento pre stále rastúci počet vedome neinformovaných spoluobčanov,“ uviedol splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz. „Keď dnes počúvam od rôznych politikov, hlavne z ĽSNS, alebo čítam na internete rôzne slová o neprispôsobivých asociáloch, vidím v tom až hrozivú paralelu s udalosťami spred 70 rokov,“ dodala Žitňanská.

Úrad splnomocnenca sa zúčastní aj na pietnych aktoch

Ravasz takisto upozornil, že históriu nemožno podceňovať a už vôbec nie spoločenské nálady, keďže práve spoločenská nálada a verejná mienka dokážu ľudí pomknúť k hrozným činom. „Skutočnosť, že počas holokaustu boli vyvražďovaní aj Rómovia je verejnosti len málo známa. Preto sme sa rozhodli túto informáciu šíriť prostredníctvom sociálnych médií. O pomoc v tejto kampani sme požiadali štátne inštitúcie, mimovládne organizácie a médiá,“ pokračoval splnomocnenec.

Úrad splnomocnenca sa zúčastní aj na pietnych aktoch, ktoré sa každoročne konajú na pamätných miestach. Tento rok bude mať úrad svoje zastúpenie v Banskej Bystrici, Dubnici nad Váhom, Seredi, Fiľakove či Rimavskej Sobote.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #holokaust #sviečka