Jubileum v Terchovej. Päťdesiatpäťka Jánošíkových dní

V Terchovej sa opäť sa pokúsia o rekord. Vlani sa na Jánošíkových dňoch podarilo zahrať 227 heligonkárom naraz jednu pieseň a prepísať dovtedajší podobný úspech v slovenskej knihe rekordov. O niečo podobné sa v Terchovej pokúsia aj v sobotu 5. augusta, tentoraz budú chcieť na pódium dostať čo najväčší počet muzikantov spoločne hrajúcich na klávesovej harmonike – akordeóne.

04.08.2017 07:00
jánošíkové dni, heligonkári, Foto: ,
Vlani boli Jánošíkove dni s rekordom, keď na nich zahralo 227 heligonkárov.
debata (3)

Pred rokom sa heligonkári nezmestili na jedno pódium, tak veľa ich bolo. Šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj hovorí, že pokúsiť sa o rekord na „pianofke“ – ako volajú klávesovú harmoniku v Terchovej – je veľkou výzvou. Doterajší rekord dosiahnutý v neďalekých Rajeckých Tepliciach v roku 2010 je 108 ľudí.

Infoservis

V rámci 55. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej sa na šiestich pódiách (amfiteáter Nad bôrami, festivalové šapito, areál pod sochou Juraja Jánošíka, Relaxačno-informačné centrum Terchovec, Kultúrny dom A. Hlinku, Terchovská galéria umenia) predstaví takmer 1 300 účinkujúcich zo Slovenska, z Česka, Gruzínska, Macedónska a Poľska. Organizátori prosia divákov, ktorí prídu na programy do amfiteátra Nad bôrami, aby v prípade nepriaznivého počasia nepoužívali dáždniky ale pršiplášte.

„V minulosti bol akordeón dominantným klávesovým nástrojom v rámci folklóru, čo už teraz neplatí. Preto obavy, či sa nám podarí rekord prekonať, máme, pretože terchovské zdroje by na to zďaleka nestačili. Ak nám nepomôžu priatelia nielen zo Slovenska, ale možno aj z Moravy, Čiech, prípadne z Poľska, alebo školy, ktoré vyučujú hru na akordeóne, tak sa bude prekonávať rekord veľmi ťažko,“ hovorí Cabadaj.

Festival má už viac ako štvrťstoročie... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Jánošíkové dni, folklór, kroje, Festival má už viac ako štvrťstoročie medzinárodný charakter a za ten čas sa na ňom predstavilo niekoľko tisíc účinkujúcich.

Je však optimista, aj keby sa rekord nepodarilo prekonať. „V takom prípade sme sa pokúsili o niečo nové, zaujímavé, a hlavne sme chceli vrátiť pianofke autoritu v rámci folklórneho festivalu,“ dodáva.

Ak sa chce niekto, kto hrá na klávesovej harmonike, zapojiť do pokusu o prekonanie rekordu, má na rozmyslenie ešte deň. A ten môže stráviť aj na medzinárodnom folklórnom festivale Jánošíkove dni, ktorého 55. ročník začal včera v Žiline a vzápätí sa presunul do Terchovej. Otvorením bola vernisáž výstavy v žilinskom Makovického dome.

Konský vozový sprievod uvidia diváci v nedeľu... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Jánošíkove dni, folkór, kroje, Konský vozový sprievod uvidia diváci v nedeľu dopoludnia už po 50. raz.

„Výstava Terchová vtedy a dnes rekapituluje 55-ročný silný príbeh festivalu Jánošíkove dni cez fotografie, dokumenty a výpovede ľudí, ktorí roky rokúce profilovali tento náš terchovský štátny sviatok,“ približuje Cabadaj.

Programu budú už tradične dominovať tri večerné galaprogramy. Dnes večer oslava Terchovej, v sobotu medzinárodný galaprogram a v nedeľu krajský program. Odprezentujú sa aj tri prvky, ktoré má Slovensko zapísané v zozname UNESCO – fujara, terchovská muzika i gajdy.

Rovnako tiež zahraničné súbory v sobotňajšom galaprograme predvedú ich bohatstvo z Unesca. Napríklad macedónsky súbor Kopačka, ktorého vykopávaný tanec je zapísaný v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva.

Festival Jánošíkove dni. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Jánošíkove dni, Festival Jánošíkove dni.

Z Moravy príde súbor Vlčnovjan. Obec Vlčnov je partnerskou obcou Terchovej, kde sa každoročne koná Jízda králů, čo je ľudová tradícia, keď krojovaní mládenci na ozdobených koňoch obchádzajú dedinu. Od konca roku 2011 je zapísaný v UNESCO. V medzinárodnom programe vystúpia účinkujúci z Poľska a Gruzínka, ale i prvý víťaz slovenskej šou Zem spieva – Folklórny súbor Urpín.

Doprava

  • počas Jánošíkových dní bude na ceste č. II/583 v obci Terchová úplná uzávera dopravy: v piatok 4. 8. v čase od 16.00 do 21.00 hod, v sobotu 5. 8. od 10.00 do 21.00 hod., v nedeľu 6. 8. od 9.00 do 17.00 hod.
  • uzávera dopravy neplatí pre účastníkov festivalu, linkové autobusy SAD, vozidlá zásobovania a vozidlá s právom prednostnej jazdy; tranzitujúci majú možnosť obchádzky, ktorá bude vyznačená dopravnými značkami.
  • na parkovanie vozidiel účastníkov festivalu budú vyčlenené krajnice miestnych komunikácií v obci a označené verejné priestranstvá; plynulosť dopravy bude na exponovaných miestach v obci zabezpečená aj prostredníctvom svetelného signalizačného zariadenia a organizátormi podujatia.

Na záver sobotného galaprogramu nebude chýbať monumentálny Terchovský symfonický orchester a ohňostroj. „Ohňostroj bude tento rok zvláštny tým, že ho podfarbíme hudbou, a nie hocijakou, ale jednou z mála symfonických skladieb, ktorá bola inšpirovaná terchovskou muzikou, od Tibora Andrašovana – symfonickou skladbou Poniže Terchovej. Takže to bude folklórstroj,“ priblížil Vladimír Moravčík, ktorý má na starosti scenár a réžiu medzinárodného galaprogramu.

Finále festivalu bude v nedeľu, keď je už jeho neodmysliteľnou súčasťou konský vozový sprievod. Kone ťahajú vyzdobené rebrinové vozy s krojovanými furmanmi, muzikantmi a spevákmi. Tento rok je konský sprievod súčasťou Jánošíkových dní už po 50. raz.

Festival Jánošíkove dni. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Jánošíkove dni, folklór, kroje, Festival Jánošíkove dni.

„Chceme si uctiť všetkých starých gazdov, bez ktorých by sa nedal cez Jánošíkove dni robiť konský vozový sprievod. Je to všetko postavené na osobnostiach ľudí, ktoré často nezištne, obetavo pomohli, prispeli k tomuto spoločnému dielu,“ naznačuje šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj. Dopĺňa, že hlavnou myšlienkovou líniou tohtoročného festivalu je výmena.

„Výmena kultúrnych hodnôt, pod ktorou rozumiem aj jubileá udalostí a osobností, ktoré sú spojené nielen s Terchovou, ale s našou modernou slovenskou ľudovou kultúrou,“ dodal Cabadaj.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jánošíkove dni