Ústavný súd vyslovil v 161 prípadoch, že došlo k prieťahom v súdnom konaní

Ústavný súd SR vyslovil v prvom polroku 2017 porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov podľa Ústavy SR a práva na prerokovanie záležitosti v primeranej lehote podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd v 161 nálezoch a priznal primerané finančné zadosťučinenie vo výške 399 700 eur.

07.08.2017 13:45
ústavný súd Foto:
Ústavný súd priznal pre prieťahy v súdnom konaní v prvom polroku 2017 primerané finančné zadosťučinenie vo výške 399 700 eur.
debata

Z rozhodovacej činnosti ÚS za I. polrok 2017 vyplýva, že z konania o sťažnostiach fyzických alebo právnických osôb pre prieťahy tvoria jednu z najpočetnejších skupín. Ústavný súd poukazuje na skutočnosť, že zo 161 nálezov bolo najviac porušení vyslovených vo vzťahu k rozhodovacej činnosti na Okresnom súde Bratislava I v 15 nálezoch, Okresnom súde Košice I v 12 nálezoch, Okresnom súde Bratislava III v 11 nálezoch a Okresnom súde Žilina v 11 nálezoch.

Zo 161 nálezov sa 124 týkalo občianskoprávnych vecí, 10 obchodnoprávnych vecí, deväť nálezov sa týkalo výkonu rozhodnutia a exekúcií, deväť rodinných vecí, päť trestných vecí a štyri nálezy sa týkali dedičských vecí.

„Základnou povinnosťou súdu a sudcu je zabezpečiť procesný postup v súdnom konaní, ktorý čo najskôr odstráni stav právnej neistoty, pre ktorý sa účastník konania obrátil na súd so žiadosťou o jeho rozhodnutie“, vysvetľuje predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková. Uviedla aj konkrétny príklad. Ústavný súd napríklad v konaní zistil existenciu zbytočných prieťahov na Okresnom súde Žilina. ÚS po vykonaní nevyhnutných procesných úkonov konštatoval, že postup Okresného súdu Žilina bol neefektívny, o čom svedčí aj skutočnosť, že znalecké dokazovanie v namietanom konaní bolo nariadené v roku 2011, čo je po viac ako 15 rokoch od jeho začatia. „Ústavný súd v súlade s predchádzajúcou judikatúrou poukazuje na to, že nie je akceptovateľné, že namietané konanie nebolo právoplatne skončené ani po viac ako 20 rokoch od jeho začatia,“ uviedla Macejková.

Predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková ďalej uvádza, že právoplatnosť rozhodnutia je prelomovým okamihom pre účastníkov konania. V prípade konaní, ktoré neboli právoplatne skončené ani po vyše desiatich či dvadsiatich rokoch, sa výrazným spôsobom znižuje dôvera verejnosti vo všeobecné súdnictvo. „Neskorá spravodlivosť nie je totiž žiadnou spravodlivosťou,“ povedala Macejková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Ústava SR #prieťahy v súdnom konaní