Koalícia nevidí inú alternatívu ako zotrvanie v spoločnej vláde

V hoteli Bôrik sa stretli lídri troch koaličných strán, aby rokovali o vzniknutej kríze potom, čo predseda SNS Andrej Danko vypovedal Koaličnú zmluvu. Partnerov tým zaskočil. Po skončení Koaličnej rady vystúpil so spoločným vyhlásením iba šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Oznámil, že koaliční partneri sa zhodli na tom, že neexistuje iná alternatíva ako súčasná vláda. Rokovania budú pokračovať v piatok.

08.08.2017 08:15 , aktualizované: 15:00
koalicna rada, borik, bugar Foto: ,
Po skončení Koaličnej rady predstúpil pred novinárov s krátkym vyhlásením iba predseda Mosta-Híd Béla Bugár.
debata (337)

Dianie sme sledovali online

14:57 SaS je jediná reálna alternatíva Smeru a koalícii, uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. "Sme pripravení aj na návrh predčasných volieb,“ povedala.

14:36 To, že sa po zasadaní Koaličnej rady pred novinárov postavil iba predseda strany Most-Híd Béla Bugár potvrdzuje, že konflikt vo vládnej koalícii je konfliktom medzi Slovenskou národnou stranou (SNS) a stranou SMER. Myslí si politológ Grigorij Mesežnikov, podľa ktorého sa Béla Bugár ocitol v pozícii mediátora.

14:26 Opozícia požiada o zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej má byť odvolávaný minister školstva Peter Plavčan, 18. augusta. Uviedol tímlíder SaS pre školstvo Branislav Gröhling. Predseda NR SR Andrej Danko bude mať potom sedem dní na zvolanie schôdze a stanovenie jej dátumu.

13:47 Opozícia už v najbližších dňoch zvolá mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa pokúsi o vyslovenie nedôvery ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi. Uviedla poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) s tým, že opozícia má vyzbierané potrebné podpisy poslancov NR SR. Na otázku, prečo schôdzu doteraz nezvolali, uviedla, že dúfali, „že ani takáto koalícia si nedovolí nechať ministra dlhšie vo funkcii“.

13:28 V Slovenskej národnej strane majú pocit, akoby bolo hnutie OĽaNO zaangažované v útokoch na národniarov. Po skončení Koaličnej rady to povedal Jaroslav Paška (SNS). Tvrdí, že Smer na SNS neútočí priamo, ale cez OĽaNO. „Máme pocit, že tu je nejaký synchrón. Akoby ten subjekt bol nasadený na to, že bude očierňovať s materiálmi, ktoré sú vypracované kdesi inde. Máme subjektívny pocit, že tá koordinácia sa začína prejavovať čitateľne,“ povedal Paška.

13:11 Túto koalíciu podľa poslankyne OĽaNO Veroniky Remišovej nespájajú spoločné hodnoty ani potreby ľudí. „Spája ich len spoločný biznis model, ktorým je vysávať zo štátu naše spoločné peniaze a vidíme to aj rozdeľovaní peňazí určených vedu a výskum,“ povedal Remišová v reakcii na výsledky rokovania Koaličnej rady.

12:25 Trápne, zbabelé, nezodpovedné voči štátu i občanom. Tak reagovali predstavitelia opozičnej strany SaS po skončení Koaličnej rady. „Čím skôr táto korupčná koalícia skončí, tým lepšie,“ dodali v krátkej tlačovej správe.

11:48 Bugár rokovanie označil za úprimné. Podľa neho sa koaliční partneri zhodli, že neexistuje iná alternatíva, ako súčasná koalícia. „Vypočuli sme si názory lídrov politických strán a budeme pokračovať v rokovaní v piatok na Úrade vlády,“ dodal. Dovtedy budú podľa Bugára na základe týchto názorov robiť analýzy. „Ten ‚spor‘ vznikol na základe jedného listu, dnes sme si vypočuli stanovisko aj pána predsedu Danka a pokračujeme v piatok,“ uzavrel Bugár.

11:47 Pred novinárov predstúpil iba šéf Mosta-Híd Béla Bugár.

Po skončení Koaličnej rady predstúpil pred... Foto: Robert Hüttner, Pravda
koalicna rada, borik, bugar Po skončení Koaličnej rady predstúpil pred novinárov s krátkym vyhlásením iba predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

11:40 Rokovanie koaličných partnerov sa chýli ku koncu. Očakávame ich spoločné vyhlásenie.

11:30 Personálne otázky podľa podpredsedu SNS Pašku nie sú problémom. Poukázal na konanie jedného z premiérových poradcov, ktorý celú kauzu s eurofondmi rozbehol svojím listom. „Ak mal nejaké pochybnosti (premiér), mal nám to povedať,“ povedal Paška. „Súčasne nás prekvapilo, že sme sa dozvedeli, že medzi tými, ktorí mali výnos z eurofondov, sú podnikatelia blízki Smeru,“ dodal a spomenul napr. Jozefa Brhela. Podmienky si títo podnikatelia pripravili už za Draxlera a Pellegriniho. Uviedol, že SNS nemá v pláne odísť z terajšej vlády, ale musia sa vyjasniť vzťahy v koalícii. Nevylúčil však ani predčasné voľby.

Podpredseda SNS Jaroslav Paška. Foto: Robert Hüttner, Pravda
koalicna rada, borik, Podpredseda SNS Jaroslav Paška.

11:20 Podpredseda SNS Jaroslav Paška uviedol, že Smer stranu SNS nevníma ako partnera. Súvisí to podľa neho s funkciou a činnosťou predsedu NR SR. „Nová Koaličná zmluva by mala zabezpečiť plnenie dohôd,“ povedal Paška a dodal, že ak dnes nie je naplnená na úrovni regiónov, tak niečo nesedí. „Ak tomu bránia osobné záujmy niektorých funkcionárov a členov strany Smer, tak je to problém,“ dodal.

10:44 „Malo by nasledovať vyčistenie vzťahov. Ak zodpovednosť, tak všetkých v rade, nie len toho posledného,“ povedal podpredseda SNS Anton Hrnko k eurofondom na ministerstve školstva s tým, že pravidlá na ich čerpanie boli nastavené ešte pred nástupom ministra Petra Plavčana. Hrnko dodal, že nechcú dopadnúť pri Ficovi tak, ako bývalý šéf národniarov Ján Slota a zodpovednosť si budú musieť rozdeliť. Narážal tak na nástenkový tender, pre ktorý SNS prišla o dvoch ministrov aj rezort.

Podpredseda SNS Anton Hrnko pred zasadaním... Foto: Robert Hüttner, Pravda
sns, Anton Hrnko Podpredseda SNS Anton Hrnko pred zasadaním Koaličnej rady povedal, že by v koalícii "malo nasledovať vyčistenie vzťahov".

10:27 Splnomocnenec vlády pre výskum a inovácie Jaromír Pastorek pre denník Pravda uviedol: „Nie je pravda, že som autorom listu, ktorý rektori univerzít poslali ministerstvu školstva pre čerpanie eurofondov na vedu a výskum.“

10:25 Na Bôrik prišiel aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Novinárom sa vyhol. Začína sa rokovanie Koaličnej rady.

10:15 Predseda vlády Robert Fico prišiel do hotela Bôrik s 15-minútovým meškaním. Na otázky novinárov zareagoval slovami „ste trápni“.

Premiér Robert Fico prichádza na zasadanie... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Robert Fico Premiér Robert Fico prichádza na zasadanie Koaličnej rady.

10:02 Na miesto stretnutia prišiel šéf SNS Andrej Danko. Povedal len, že nechce meškať.

zväčšiť Šéf národniarov Andrej Danko prichádza na... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Andrej Danko Šéf národniarov Andrej Danko prichádza na zasadanie Koaličnej rady.

10:00 V hoteli Bôrik sa stretávajú predsedovia troch koaličných strán, aby hovorili o situácii v koalícii. Očakáva sa, že predseda Slovenskej národnej strany a Národnej rady SR Andrej Danko vysvetlí partnerom podľa premiéra Roberta Fica "absurdný krok Slovenskej národnej strany“, ktorým vypovedala Koaličnú zmluvu.

09:56 Andrej Danko po skončení predsedníctva SNS: „Je dôležité, aby sa medzi koaličných partnerov vrátila elementárna úcta. Aby sme si jasne určili priority v sociálnej oblasti. Aby to nebola vláda len pre vládnutie, ale aby sme začali riešiť problémy efektívne a nie aby sme bojovali o financie pre jednotlivé rezorty. Efektívne riadenie som si predstavoval inak.“

09:55 Pred Koaličnou radou zasadlo predsedníctvo SNS. Predseda strany Andrej Danko na otázky novinárov neodpovedal. Vyhlásil len toľko, že „Bez absolútnej revízie Koaličnej zmluvy nie je možné fungovať, pretože tu vznikajú rôzne situácie, ktoré Koaličná zmluva ani nepozná.“

Rokoval Most-Híd aj Smer

Ešte v nočných hodinách rokovalo užšie vedenie Smeru. Podľa informácií agentúry SITA sa zhodlo na tom, že Smer nebude ustupovať požiadavkám Danka. Na rokovaní chýbal jedine minister kultúry Marek Maďarič, ktorý pre predsedu SNS a jeho rozhodnutie vypovedať Koaličnú zmluvu neprerušil dovolenku.

V pondelok večer sa situáciou zaoberalo aj predsedníctvo Most-Híd. Predseda strany Béla Bugár dostal mandát rokovať o doplnení Koaličnej zmluvy, nie však o jej vypovedaní. Bugár očakáva od vedenia SNS a najmä jej predsedu Danka, že príde na Koaličnú radu s konkrétnym návrhom, čo chce zmeniť, prečo vypovedal zmluvu a prečo takýmto spôsobom. Ako povedal Bugár po rokovaní predsedníctva strany Most-Híd, nevie, čo konkrétne Danko žiada. „Ak má niekto problém, najskôr rokuje. Uvidíme, s čím príde,“ povedal s tým, že má mandát, aby táto koalícia pokračovala ďalej.

Kríza pre ministerstvo školstva

Slovenská národná strana v pondelok vypovedala Koaličnú zmluvu. Konflikt v koalícii zrejme nastal pre ministerstvo školstva.

Šéfka Komunikačného odboru NR SR Zuzana Čižmáriková, predseda parlamentu a SNS Andrej Danko vypovedal Koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016 medzi stranami Smer-SD, SNS a Most-Híd. Dôvodom je podľa neho absolútna nevyhnutnosť zmeny nastavenia pravidiel v koalícii, nová úpravu pomerov a vzťahov a stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

Rozpad koalície sa neočakáva

Sociológ Pavel Haulík rozpad koalície neočakáva. Pripomína, že aj v samotnom texte koaličnej zmluvy sa uvádza, že ju nemožno vypovedať jednostranne a so zrušením musia súhlasiť všetci partneri. Podľa Haulíka si SNS po zvážení „reálnych aj racionálnych“ dôvodov napokon uvedomí, že nemá na výber. „Myslím si, že táto koalícia bude musieť pokračovať,“ hovorí. Podľa neho, ak Dankovi skutočne išlo o úpravu koaličných vzťahov, mal najskôr partnerov informovať, ako konkrétne si to predstavuje. „To by bol štandardný postup,“ uvažuje sociológ a dodáva, že ak líder SNS takto radikálne zmluvu vypovedal, akoby tým vyslal signál, že už nad koalíciou „zlomil palicu“. Napriek tomu odhaduje, že ďalšie Dankovo konanie už bude „kombináciou štandardného a radikálneho“.

„Pravdaže, sú možné aj príčiny, o ktorých zatiaľ nevieme,“ pokračoval Haulík. Ako zdôvodnil, „nevie si vysvetliť“, ako sa mohla situácia v koalícii tak dramaticky zmeniť od minulého štvrtka, keď na rokovaní koaličnej rady nič v súvislosti s eurofondmi a Draxlerom nezaznelo. Sociológ podčiarkuje, že odstúpením jedného z partnerov koaličná zmluva nezaniká a vláda automaticky nekončí. Možných je viacero scenárov jej pokračovania, môže si namiesto SNS nájsť iného partnera či pokračovať ako menšinová. Alternatívu, že by nová koalícia vznikla iba zo subjektov, ktoré sú momentálne v opozícii – čo by sa však nedalo bez účasti kotlebovcov, však vylučuje. „A takisto neaktuálne sú aj predčasné voľby,“ tvrdí. Pre ich podporu by sa podľa neho nenašla potrebná podpora ústavnej väčšiny poslancov, keďže v súčasnosti by zrejme žiadnemu z politických subjektov nepomohli.

Scenáre vývoja krízy

  • Vládna koalícia Smer, SNS, Most-Híd požiar uhasí. Napriek vypovedaniu koaličnej zmluvy zo strany SNS sa koalícia dohodne a bude pokračovať v tomto zložení. Je možné, že v tomto prípade dôjde k výmenám na niektorých ministerských postoch vrátane školstva, resp. k iným dohodám a kompenzáciám v rámci koalície. Ale nemusí sa tak stať a premiér Robert Fico sa rozhodne neustúpiť šéfovi SNS Andrejovi Dankovi. Danko teda nič nezíska a zostane v koalícii oslabený. Ak koalícia krízu bez väčších problémov prekoná, dá sa predpokladať, že SNS včera pristúpila k jednostrannému kroku v snahe odpútať pozornosť od problému s čerpaním eurofondov na ministerstve školstva a prekryť ho hrozbou pádu vlády. Treba však povedať aj to, že zo strany Danka nešlo o taký neočakávaný krok, ako sa to môže navonok javiť. SNS údajne vypovedaním koaličnej zmluvy hrozila už pri iných konfliktoch, partneri počítali s tým, že sa tak môže stať.
  • Koalícia sa nedohodne, vláda padne, je to však nepravdepodobný variant. V takomto prípade môžu nastať tri scenáre.

1. Predčasné voľby, na to treba súhlas 90 poslancov Národnej rady.

2. O zostavenie novej vlády sa pokúsi súčasná opozícia na čele so šéfom SaS Richardom Sulíkom, nemá však dostatok hlasov. Aj spolu s extrémistickou ĽS NS má menej ako 70 hlasov, musela by sa k nej teda pridať SNS. Je však nepravdepodobné, že by Andrej Danko vymenil vládu so Smerom a Mostom-Híd za krajne nestabilnú koalíciu s SaS, OĽaNO, Kotlebovou a Kollárovou stranou.

3. Teoretický variant je aj menšinová vláda Smeru a Mostu-Híd, podporovaná odídencami z iných strán.

© Autorské práva vyhradené

337 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Danko #koaličná kríza