Výstava ľudských tiel opäť poburuje

Kontroverzná výstava ľudských tiel sa po piatich rokoch vrátila do Bratislavy. Rovnako ako vtedy aj tentoraz sa stretáva s rozporuplnými reakciami.

08.08.2017 12:45 , aktualizované: 09.08.2017 09:22
debata (69)

Zatiaľ čo organizátori hovoria o unikátnom vzdelávacom podujatí, slovenskí lekári i ľudskoprávni aktivisti to vidia inak. Akciu považujú za neetickú a nemorálnu.

Výstava, ktorá ti zmení život – titulujú akciu s oficiálnym názvom Body The Exhibition jej organizátori. Exponátmi sú skutočné ľudské telá alebo ich jednotlivé časti, ktoré prešli procesom plastinácie – telové tekutiny nahradil silikón.

Dôvodné medializované podozrenia, že ide o mŕtvoly väzňov svedomia, prípadne iných popravených osôb, dosiaľ nikde nikto presvedčivo nevyvrátil.
prednosta Ústavu zdravotníckej etiky SZU Jozef Glas

Práve fakt, že má ísť o reálnych mŕtvych ľudí, vyvolal vlnu kritiky. Dlhodobo sa dokonca špekuluje nad tým, že vystavované telá mali patriť politickým väzňom z Číny. Organizátori to odmietajú, dôkaz o opaku však zatiaľ nepredložili.

S protestmi sa organizátori stretli aj v susednom Česku. V júni chcel výstavu zakázať starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Počas návštevy podujatia v Prahe sa dokonca objavil muž z Číny, ktorý tvrdil, že medzi exponátmi spoznal svojho roky nezvestného brata.

Výstava plastinovaných tiel sa po rokoch vracia... Foto: INCHEBA.SK
vystava, body exhibition Výstava plastinovaných tiel sa po rokoch vracia do Bratislavy.

Nevôľu na Slovensku vyvolalo obdobné podujatie už v roku 2012. Po jeho zrušení vtedy volali predstavitelia katolíckej cirkvi, aktivisti aj lekári. Teraz sa história opakuje. Podľa prednostu Ústavu zdravotníckej etiky Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave Jozefa Glasu výstava účelovo zavádza verejnosť a podsúva jej znevažujúci obraz o ľudskom tele.

Hrubým spôsobom má navyše porušovať dôstojnosť a základné práva. V tejto súvislosti pripomenul najmä pochybnosti o pôvode „exponátov“. „Dôvodné medializované podozrenia, že ide o mŕtvoly väzňov svedomia, prípadne iných popravených osôb, dosiaľ nikde nikto presvedčivo nevyvrátil,“ tvrdí Glasa.

Marian Kollár tvrdí, že výstava... Foto: Robert Hüttner, Pravda
slovenska lekarska komora, slk, marian kollar Marian Kollár tvrdí, že výstava "zjavne nemá edukovať, ale skôr šokovať.

Proti výstave sa ohradil aj šéf Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár. „Zjavne nemá edukovať, ale skôr šokovať,“ myslí si. „Ide o bezohľadnú komerčnú aktivitu, čiže o získavanie nekalého finančného prospechu zneužitím ľudského tela či jeho častí,“ pridáva.

Hovorkyňa organizátora podujatia JVS Group Květa Havelková však trvá na tom, že platnú legislatívu ani žiadne pravidlá neporušujú. „Naša výstava bola niekoľkokrát preskúmaná políciou aj právnikmi, ktorí vždy dospeli k rovnakému záveru. Podujatie je na území Európskej únie legálne, plastinované telá nepodliehajú zákonu o pohrebníctve a pochádzajú od dobrovoľných darcov,“ podotýka pre denník Pravda.

Havelková tiež rázne odmieta podozrenia, že by išlo o pozostatky väzňov. Kvôli vystavovaniu podľa nej nezomrel nikto – a spomínané sporné telá sú jej súčasťou už niekoľko rokov alebo boli učebnými pomôckami na svetových univerzitách. „Všetky boli plastinované za účelom vzdelávania a výskumu,“ zdôrazňuje. Dôkaz o pôvode tiel však k nahliadnutiu nepredložila. „Akákoľvek dokumentácia je súčasťou medzinárodných zmlúv, ktoré nie sú verejné a my sme preto zaviazaní tento fakt dodržiavať,“ vysvetľuje Havelková.

Podľa ľudskoprávneho aktivistu Petra Weisenbachera je takáto argumentácia čírym alibizmom. „Navyše len podporuje podozrenia, že ide skutočne o telá politických väzňov,“ mieni. Ako poznamenáva, jeho kolegovia protestujú proti tomuto typu výstav už dlhší čas. „V Číne sú udeľované tresty smrti aj za nenásilnú činnosť, krajina však odmieta zverejniť údaje o tom, kto a za čo bol popravený. Rôzne skupiny mali indície, že sa s telami aj orgánmi popravených nelegálne obchoduje. Takže tieto úvahy sú podložené, no nie sú dokázané,“ uzatvára Weisenbacher.

Denníku Pravda sa k medializovanej téme ozvalo aj zopár čitateľov, ktorí bratislavské podujatie navštívili pred niekoľkými rokmi. „Bolo to niečo otrasné. Pri pohľade na tie telá ma dokonca až striasalo. Kam môžu títo šarlatáni ešte zájsť?“ pýta sa pani Edita. Jej manžel Onofrej bol, naopak, nadšený. „Ak niekto tvrdí, že je to odporné alebo nevkusné, nech sa na to nepozerá. Ja som sa cítil ako Alenka v ríši divov, pretože som si konečne mohol na vlastné oči pozrieť, ako náš organizmus naozaj funguje, ako to vnútri nás vyzerá a čo sa tam odohráva. To inde neuvidíte, v takomto rozsahu veru určite nie. Bodaj by bolo takýchto zaujímavých možností vzdelať sa u nás viac,“ hlási.

Podujatie sa bude konať od zajtra na výstavisku v bratislavskej Petržalke. Podľa hovorkyne mestskej časti Michaely Platznerovej zatiaľ neevidujú žiadne sťažnosti zo strany občanov. Ak by aj nejaké podnety prišli, nemôžu vraj zasiahnuť, keďže Petržalka nie je organizátorom výstavy ani vlastníkom či správcom priestorov, v ktorých sa bude konať. Podobne reagovali aj zástupcovia bratislavského magistrátu. Metropola údajne nemá v tejto oblasti kompetencie a nedokáže zamedziť dovozu exponátov ani akciu zakázať.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #The human body #Jozef Glasa #Ústav zdravotníckej etiky