V konkurze o šéfa ÚVO vyčnieva advokát Hlivák

O post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie sa pobije deväť kandidátov. V stredu na Úrade vlády prebehla kontrola prihlášok.

10.08.2017 08:00 , aktualizované: 10:47
debata (1)

Komisia otvárala obálky s menami záujemcov a zisťovala, či spĺňajú predpísané náležitosti. Medzi menami figurujú aj traja kandidáti o tento post z výberového konania z mája tohto roka. Ide o Zitu Táborskú, Petra Kuboviča či Elenu Sivovú. Pribudol ďalší horúci záujemca advokát Miroslav Hlivák. Ten pracuje v právnickej firme, ktorá radí ministerstvám patriacim pod Most-Híd. Už v prvom kole opozícia kritizovala, že táto koaličná strana má medzi uchádzačmi svojho človeka.

Tam by sa ukázalo, nakoľko je človek schopný, ako vie reagovať na otázky komisie, do akej miery je zaangažovaný do kauzy, či je politický kandidát. To sa vieme dozvedieť len z otvorenej súťaže.
ekonomický analytik inštitútu INEKO Peter Goliáš

Z desiatich záujemcov včerajšou kontrolou neprešiel jeden. „Kandidát nedoručil všetky doklady do termínu stanoveného vo výzve, a zároveň nebola dokladovaná, a teda preukázaná, minimálne 5-ročná prax vo verejnom obstarávaní,“ reagoval Úrad vlády. Deviatich kandidátov ešte musí vypočuť vláda.

Zdroj z prostredia Úradu pre verejné obstarávanie pre denník Pravda povedal, že spomedzi nich má Hlivák veľmi veľké šance. 39-ročný advokát je od roku 2009 partnerom prokuristom v advokátskej kancelárií Soukeník – Štrpka, ktorá zarába na zákazkách so štátnymi firmami alebo s ministerstvami kontrolovanými koaličnou stranou Most-Híd. Za hodinu právnych služieb si účtuje od 72 do 110 eur.

Vypočutie kandidátov na Úrade vlády v prvom... Foto: Ivan Majerský, Pravda
vypocutie predseda UVO, uvo Vypočutie kandidátov na Úrade vlády v prvom májovom kole.

Podľa centrálneho registra zmlúv tento rok Soukeník – Štrpka uzavreli zmluvy o poskytovaní právnych služieb s ministerstvom životného prostredia, ktoré vedie László Sólymos (Most-Híd), s Národnou diaľničnou spoločnosťou, jej stopercentným vlastníkom je rezort dopravy, ministrom je straník Mostu-Híd Arpád Érsek. V apríli tohto roka podpísala kancelária kontrakt s Environmentálnym fondom, ktorý patrí do gescie envirorezortu.

Rovnako pod toto ministerstvo spadá štátny podnik Vodohospodárska výstavba, tá má s advokátskou kanceláriou zmluvu od októbra minulého roka. Kontrakt mala aj v roku 2015, keď podnik viedol Ladislav Lazár, ktorého dosadil Smer. V tom čase rezonovala verejnosťou kauza tendra na prevádzkovanie kompy cez Vodné dielo Gabčíkovo, objavili sa podozrenia, že súťaž bola šitá na mieru jedného záujemcu.

Miroslav Hlivák
Miroslav Hlivák Miroslav Hlivák

Denník Pravda oslovil Hliváka s otázkami, či je to náhoda, že sa firme darí práve v týchto štátnych rezortoch a aký má vzťah k Mostu-Híd. Advokát sa vyjadril, že nie je členom žiadnej politickej strany. "Počas svojej 16-ročnej právnej praxe sa stretávam s predstaviteľmi verejného života z rôznych oblastí, vrátane predstaviteľov politických strán, ako aj zástupcov z obchodnej a podnikateľskej sféry, kultúrnej obce, športu alebo s predstaviteľmi cirkvi. Stretávam sa aj s predstaviteľmi politickej strany Most-Híd, ako aj s predstaviteľmi iných politických strán,“ reagoval pre Pravdu.

Podobné otázky sme položili aj Mostu-Híd. „Strana Most-Híd počas svojej existencie spolupracovala s viacerými ľuďmi z rôznych renomovaných advokátskych kancelárií, aj z firmy Soukeník-Štrpka,“ uviedla hovorkyňa Klára Debnár.

Jedným z kritérií na post predsedu ÚVO je 5-ročná prax s verejným obstarávaním. Podľa životopisu zverejneného na firemnej stránke má Hlivák skúsenosti s poskytovaním právnych služieb v oblasti investičnej výstavby, riešil majetkovoprávne vysporiadanie nehnuteľností pri výstavbe piateho mosta cez rieku Dunaj v Bratislave – Mosta Apollo. Zaoberá sa aj právnym poradenstvom v oblasti športového práva, predovšetkým v oblasti futbalu, v roku 2013 úspešne obhájil dizertačnú prácu z oblasti športového práva.

Hlivák, ktorého navrhla bratislavská právnicka fakulta, ďalej uviedol, že podmienku aktívnej 5-ročnej praxe s problematikou verejného obstarávania spĺňa. "Všetky zákonom vyžadované náležitosti som zdokladoval v prihláške na funkciu predsedu ÚVO,“ dodal.

Zita Táborská Foto: Ivan Majerský, Pravda, Ivan Majersky
Zita Táborská Zita Táborská

Ekonomický analytik inštitútu INEKO Peter Goliáš povedal, že zatiaľ nemá podrobné informácie o pozadí kandidátov, aby sa mohol vyjadriť. Podľa neho je dôležité, aby konkurz na šéfa ÚVO bol otvorený a aby vyhral ten najlepší. „Tam by sa ukázalo, nakoľko je človek schopný, ako vie reagovať na otázky komisie, do akej miery je zaangažovaný do kauzy, či je politický kandidát. To sa vieme dozvedieť len z otvorenej súťaže,“ dodal analytik.

V májovom výberovom konaní sa nakoniec ocitli traja – súčasná šéfka ÚVO Zita Táborská, právnik ÚVO Peter Kubovič a generálny riaditeľ sekcie riadenia projektov na ministerstve dopravy Juraj Méry, práve jeho spájali so stranou Most-Híd. Sivová z konkurzu na poslednú chvíľu odstúpila.

Kabinet sa po verejnom vypočutí na Úrade vlády nakoniec uzniesol, že potrebný počet hlasov nezískal ani jeden uchádzač. Táborská a Kubovič kandidujú opäť. Podľa nich v minulom kole sa o projektoch na zlepšenie fungovania ÚVO, ktoré predkladali, nerozprávalo, čo považujú za chybu. Dúfajú preto, že teraz sa to zmení. Obaja pre Pravdu minulý týždeň povedali, že nedostali žiadne finálne hodnotenie, a tak nevedia, v čom boli ich slabiny.

Peter Kubovič Foto: Pravda, Ivan Majerský
kandidat predseda UVO, Kubovic Peter Kubovič

Novú výzvu vypísal Úrad vlády koncom mája. Lehotu na predkladanie návrhov určil na posledný júlový deň. Uchádzači museli okrem bežných dokumentov, akými sú životopis, čestné vyhlásenia o občianstve, spôsobilosti na právne úkony a vyhlásenie, že kandidát nie je členom politickej strany alebo hnutia, diplom o vzdelaní či výpis z registra trestov, preukázať aj päťročnú prax vo verejnom obstarávaní. Ďalšou podmienkou bol aj vypracovaný projekt, akým smerom by sa mal ďalej úrad rozvíjať.

Úrad pre verejné obstarávanie vykonáva dohľad nad verejným obstarávaním, ročne sa cez tendre otočí okolo 5 miliárd eur. Ďalej ÚVO certifikuje systémy na uskutočnenie elektronickej aukcie, usmerňuje metodicky účastníkov procesu verejného obstarávania, ukladá pokuty za správne delikty, poskytuje Protimonopolnému úradu informácie o porušení zákazu účasti vo verejnom obstarávaní.

Zoznam záujemcov o post predsedu ÚVO

  • Helena Polónyi, podnikateľka, odborníčka pre oblasť verejného obstarávania
  • Peter Kubovič, právnik, zamestnanec ÚVO
  • Martin Hasay, odborník na verejné obstarávanie
  • Miroslav Hlivák, advokát, odborník na obchodné, občianske, procesné a športové právo
  • Matej Sliška, odborník na verejné obstarávanie
  • Matúš Džuppa, odborník na verejné obstarávanie
  • Ingrid Šikulajová, pracovala na pozíciách finančno-ekonomickej kontroly v štátnych orgánoch (ministerstvo obrany, daňové riaditeľstvo)
  • Elena Sivová, vedúca verejného obstarávania v Správe telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Bratislavy
  • Zita Táborská, súčasná predsedníčka ÚVO
  • Branislav Šarmír, komisia ho neodporučila na vypočutie, pretože nepredložil všetky potrebné dokumenty a nepreukázal päťročnú prax v oblasti verejného obstarávania

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #Úrad pre verejné obstarávanie