Sitom neprešla viac ako polovica regrútov

Lepšie platená dobrovoľná vojenčina pritiahla viac záujemcov ako v prvom ročníku. Ich počet sa takmer zdvojnásobil. Kým v rámci pilotného projektu príprava oslovila 129 záujemcov, teraz ich je 246. Žold za vykonaný 11-týždňový výcvik stúpol z pôvodných 375 eur na 1 100 eur. Rezort obrany však bojuje s iným problémom - viac ako polovica ľudí neprešla úvodným sitom, na výcvik ich nastúpilo len 94.

14.08.2017 15:00
ministerstvo obrany, odchod vojakov do... Foto: ,
Úspešní absolventi môžu zostať v armáde alebo v iných bezpečnostných zložkách.
debata (18)

„Napriek tomu, že Ozbrojené sily boli pripravené vycvičiť v tomto roku až 150 vojakov v dobrovoľnej vojenskej príprave, nepodarilo sa tento počet naplniť z dôvodov, ktoré nie je možné zo strany rezortu ovplyvniť,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Dôvodov, prečo to tak je, môže byť viacero, uchádzači musia splniť náročné kritériá, prejsť lekárskym vyšetrením či posúdením psychickej spôsobilosti. Capáková dodala, že zo zákonných podmienok zľaviť nemôžu.

Ani bývalý náčelník Generálneho štábu Ľubomír Bulík by nešiel cestou zjednodušenia. Uchádzači podľa neho isté predpoklady spĺňať musia. „Profesionálni vojaci tiež musia splniť kritériá, čo sa týka fyzickej zdatnosti, psychickej odolnosti či bezúhonnosti,“ pripomenul Bulík. Dobrovoľnú vojenčinu vníma ako doplnkový projekt, ktorým sa rezort snaží osloviť laickú verejnosť.

Exšéf armády nedostatky vidí najmä v mediálnej propagácii či slabých finančných odmenách pre regrútov. „Rozhodne je to istý pokus, ako zvýšiť povedomie občanov o vojenskej príprave. Možno, že by prospelo ďalšie navyšovanie benefitov pre uchádzačov, či už sociálnych, alebo finančných, aby rezort oslovil viac ľudí,“ načrtol Bulík.

Prijali 83 mužov a 25 žien. Najmladší uchádzač o výcvik má 19 rokov, najstarší 44. Zamietnutých bolo 138 žiadostí, z toho 28 zo zdravotných dôvodov. Päťdesiatšesť záujemcov v stanovenej lehote nedodalo požadované doklady, ani po opakovaných výzvach, 11 ľudí svoju žiadosť zrušilo, 26 nebolo psychicky spôsobilých a na prijímacom konaní sa nezúčastnilo 11 prihlásených. Z iných dôvodov rezort zamietol šesť žiadostí – v jednom prípade išlo o nesplnenú podmienku dosiahnutého vzdelania, traja už v aktívnych zálohách pôsobili a zvyšní dvaja už nemali brannú povinnosť.

Reálne na výcvik nastúpilo 96 ľudí, z toho jedna žena neprešla vstupnou zdravotnou prehliadkou a jedna odišla. Celkovo sa teda pripravuje 94 ľudí, 73 mužov a 21 žien. Úspešní absolventi môžu zostať v armáde alebo v iných bezpečnostných zložkách. Ak by sa rozhodli pokračovať vo vojenskej službe, nemusia už absolvovať základný výcvik. Pri prijímaní u policajtov či hasičov na dobrovoľnú vojenčinu príliš neprihliadajú, záujemcovia u nich musia splniť stanovené požiadavky.

Prihlásiť sa na dobrovoľnú vojenskú prípravu môže každý, kto dosiahol 19 rokov, má trvalý pobyt na území Slovenska, ovláda slovenský jazyk, má dosiahnuté stredoškolské vzdelanie a spĺňa ďalšie kritériá týkajúce sa zdravotnej spôsobilosti, fyzickej zdatnosti či bezúhonnosti. Doba výcviku je 11 týždňov a úspešný absolvent si počas prípravy finančne prilepší o 1¤100 eur. Z prvého ročníka vyšlo úspešne iba 31 absolventov. Ministerstvo chce ročne vycvičiť až 150 dobrovoľných vojakov, ktorí by sa potom mohli stať časťou aktívnych záloh.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #armáda #výcvik #dobrovoľná vojenská príprava