Vdova po vojakovi, ktorý zahynul v Hejciach, vrátila vojenské vyznamenanie

Rodinní príslušníci vojakov, ktorí tragicky zahynuli pri najväčšom leteckom nešťastí v histórii moderného Slovenska sa domáhali stretnutia s prezidentom Andrejom Kiskom.

14.08.2017 17:32
prešov, hejce, pozostalí Foto: ,
Pozostalí obetí havárie vojenského lietadla AN-24 vracajúcich sa z misie z Kosova pred budovou Krajskej prokuratúry v Prešove v apríli 2017, kde zapálili sviečky.
debata (69)

Vdova po kapitánovi lietadla dokonca protestne vrátila vyznamenania udelené jej manželovi in memoriam. Náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta Vladimír Šimko ich ale oficiálne neprijal, vraj ide o záležitosť rezortu obrany. Prisľúbil však požiadavky rodín tlmočiť ďalej kompetentným. Pozostalí príbuzní tvrdia, že vo vyšetrovaní je viacero pochybení a nezrovnalostí, žiadajú preto celý proces obnoviť.

Žiadajú došetrenie

Vdova po pilotovi bezprostredne po odchode z kancelárie novinárom neodpovedala, bola viditeľne veľmi rozrušená. Ostatní prítomní boli tiež závermi vyšetrovateľov pobúrení. Matka jedného zo zosnulých vojakov uviedla, že nehľadá poklady, chce iba jasné dôkazy o vykonaných úkonoch. „Ja nehľadám zlatú retiazku ani nič podobné. Na vlastné oči som videla, ako môjmu synovi chýbali pri pohrebe dve končatiny, tak ako potom spravili testy DNA? Neurobili, preto žiadam aby bol proces obnovený a všetko správne došetrené,“ uviedla matka obete. V opačnom prípade podľa jej slov pôjde o obrovskú slovenskú hanbu.

Vojenský špeciál Antonov AN-24 havaroval 19. januára 2006 po náraze do kopca pri severomaďarskej obci Hejce. Na palube lietadla bolo 43 ľudí, vracajúcich sa z misie KFOR z Kosova. Prežil iba jeden jediný pasažier – nadporučík Martin Farkaš. Išlo o najväčšiu tragédiu v histórii slovenského letectva. Vyšetrovanie bolo uzatvorené s tým, že hlavnou príčinou bolo pravdepodobne zlyhanie posádky.

Podrobnosti a utajované fakty z vyšetrovania preverovala aj Generálna prokuratúra, na žiadosť ministra obrany Petra Gajdoša (nom. SNS). V stanovisku a liste, ktorý Gajdošovi ešte v januári tohto roku adresoval Jaromír Čižnár odporúčala prokuratúra odtajniť časti vyšetrovacieho materiálu, pretože žiadne pochybenia v rámci zákonnosti postupu neobjavili. Podľa stanoviska by takéto gesto pomohlo rozptýliť pochybnosti a špekulácie.

Ministerstvo obrany: Mediálne a politické hry

Doteraz tak ale rezort obrany neurobil, tvrdia, že spisový materiál stále analyzujú. „Ministerstvo obrany SR v súčasnosti analyzuje spisovú dokumentáciu k predmetnej veci, pričom pripomíname, vzhľadom na charakter, komplexnosť a rozsah, že si to vyžaduje dlhšie časové obdobie,“ uviedla pre denník Pravda hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Následne by mal rezort rozhodnúť v zmysle zákona o ochrane utajovaných skutočností. Či tak urobia neskôr je na teraz nejasné. Na ministerstve majú tiež pocit, že pozostalých niekto iba účelovo zneužíva. „Je nám ľúto, ak sú pozostalí po najväčšej leteckej katastrofe v dejinách ozbrojených síl, zneužívaní na mediálne a politické hry. Odmietame sa do nich zapájať, pretože rešpektujeme rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní,“ uzavrela Capáková.

Pri klesaní podľa oficiálnych výsledkov šetrenia piloti nevyužili prístroje, ktoré mali k dispozícii a nedodržali tak bezpečnú výšku nad terénom. Analýza nepotvrdila zlyhanie leteckej techniky. Keďže chýbajú objektívne dôkazy, príčiny nehody nemohli byť jednoznačne preukázané. Od tragédie v januári tohto roku uplynulo už 11 rokov.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Hejce #letecká havária