Na Dúhovom Pride v Bratislave pochodovalo takmer 3 000 ľudí

Festival poukazuje na to, že aj komunita LGBTI chce mať rovnaké právo na šťastný život ako všetci ostatní. Podľa odhadov organizátorov sa pochodu zúčastnilo približne 3 000 ľudí.

19.08.2017 13:32 , aktualizované: 17:33
dúhový pochod bratislava Foto: ,
Hlavným mestom pochodujú stovky ľudí.
debata

Stovky ľudí pochodovalo ulicami Bratislavy. Organizátori odhadujú, že sa pochodu zúčastnilo približne 3 000 ľudí. V rukách držali dúhové vlajky, mali pokreslené tváre na znak solidarity.

V súvislosti s verejnými zhromaždeniami v hlavnom meste nebol narušený verejný poriadok ani bezpečnosť. “Polícia situáciu monitorovala, pričom postupovala a prijímala adekvátne opatrenia na základe vývoja situácie v meste a do ukončenia verejného zhromaždenia a pochodu účastníkov sme nezaznamenali páchanie protiprávneho konania ani narušenie verejného poriadku,“ informovala bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. Dodala, že dopravu v centre mestskej časti Bratislava – Staré Mesto už obnovili.

Ľudia sa na Hviezdoslavovom námestí stretávali približne od trinástej. Pri vstupe museli prejsť každý bezpečnostnou prehliadkou. Na námestí bolo postavené pódium, na ktorom sa odohrával sprievodný program. Po nasledoval pochod po Bratislave.

Postupne sa na pódiu vystriedali verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, skupina Puding pani Elvisovej či B-complex alias Matia. Podujatie moderoval Ludwig Bagin, headlinerom. Tohtoročný pochod podporili i viaceré významné slovenské výtvarníčky a výtvarníci.

„Ten rozhodujúci dôvod, prečo som prijala toto pozvanie, je, že treba vždy stáť na strane tých, ktorých práva sú ohrozované a porušované. Poslanie, aby naša krajina bola lepším miestom pre všetkých ľudí, ktorí v nej žijú a žiť chcú,“ povedala ochrankyňa práv Patakyová pred vyše 500 zúčastnenými, ktorí jej poďakovali potleskom.

Po analýze Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd dospela Patakyová k názoru, že „Slovensko je v situácii, keď nerešpektuje práva osôb rovnakého pohlavia“. „Máme právo rozhodnúť, akú formu životného partnerstva okrem tradičného budeme podporovať,“ povedala Patakyová a pripomenula, že existuje množstvo ďalších prekážok. „Stretli sme sa s tým, keď sa ľudia nemohli dozvedieť o zdravotnom stave svojho partnera, a verím, že v našej spoločnosti nie sú pochybnosti, že túto situáciu je potrebné riešiť,“ skonštatovala.

Foto: Pravda, Ivan Majerský
dúhový pochod bratislava
Ombudsmanka pripomenula, že podľa ústavy je nestranná a aj pri skladaní sľubu jej kládli na srdce, aby sa zasadzovala za dodržiavanie ľudských práv. Predstaviteľom SNS odkázala, že ak majú pocit, že ich sklamala a oklamala, tak ju to veľmi mrzí.

Dúhový pride sa niesol v znamení pokoja. Ľuďom, ktorí prišli, neprekážalo ani skazené počasie. Na pochode prevažujú mladí ľudia, výnimkou nie sú ani cudzinci či starší „pochodujúci“.

V reakcii na Dúhový PRIDE sa v Bratislave konal i ďalší pochod Hrdí na rodinu. Živá reťaz sa začala o 14:30 pred Národnou radou SR. Podľa jedného z organizátorov podujatia Antona Chromíka je mottom tohto ročníka heslo: „Nevynášame tmu, ale zapaľujeme svetlo!“ Pochod skončil na Hlavnom námestí.

+6

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava