Farby dúhy zdvihli napätie v koalícii

Festival Dúhový Pride 2017, ktorého siedmy ročník sa konal počas víkendu v bratislavských uliciach, postavil proti sebe koaličné strany SNS a Most-Híd.

20.08.2017 20:00
dúhový pochod bratislava Foto: ,
Na podporu práv komunity LGBTI vyšlo v sobotu do ulíc Bratislavy viac ako dvetisíc ľudí.
debata (37)

Ešte viac sa tak zhoršili napäté vzťahy vo vládnom zoskupení. Tŕňom v oku národniarov sa stala verejná ochrankyňa práv a slobôd Mária Patakyová, nominantka Mostu-Híd, ktorá sa osobne zúčastnila na festivale, kde vystúpila aj s prejavom. Ešte predtým na budove svojho úradu vyjadrila s akciou solidaritu vyvesením dúhovej vlajky. Cieľom pochodu bolo poukázať na to, že aj komunita gejov, lesieb či bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí (LGBTI) chce mať rovnaké právo na šťastný život ako všetci ostatní.

Postup ombudsmanky sa národniarom nepáčil a dali jej to patrične najavo. "Takéto podujatia sú propagáciou hodnôt, ktoré by akékoľvek štátne inštitúcie nemali podporovať,“ uviedla podpredsedníčka SNS Eva Smolíková. Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška uviedol, že Patakyovej správanie je nielen poburujúce, ale otvorilo tiež nový zásadný ideologický konflikt vnútri koalície.

Kritika SNS

SNS v stanovisku uviedla, že Slovensko namiesto podpory „niekedy zvláštnych prejavov“ sexuálnych menšín potrebuje novú koncepciu rodinnej a demografickej politiky. Predseda poslaneckého klubu národniarov Tibor Bernaťák k tomu povedal, že do Národnej rady predložia návrh zákona o posudzovaní vplyvov na rodinu a manželstvo, ktorý bude zahŕňať vytvorenie takzvanej rodinnej doložky v legislatívnom procese. Počas víkendu na sociálnej sieti toto vyjadrenie zdieľal aj predseda strany Andrej Danko.

Pred niekoľkými dňami Paška zo SNS ostro kritizoval Patakyovú za jej podporu LGBTI osôb a vyčítal to aj šéfovi Mostu-Híd Bélovi Bugárovi. Odkázal mu, že poslanci za SNS možno už nepodporia žiadneho kandidáta, ktorého do verejných funkcií navrhne Most-Híd.

Z Mostu-Híd reagovala na sociálnej sieti ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Slovenská ústava podľa nej chráni práva a dôstojnosť každého človeka, bez ohľadu na to, či patrí k väčšine, alebo k niektorej z menšín. „Všetci sme ľudia a občania toho istého štátu. Osvojiť si tento princíp a brať ho ako samozrejmú súčasť života považujem za jednu z najdôležitejších výziev, bez ktorej sa ako spoločnosť nepohneme ďalej,“ napísala ministerka. Nespochybňuje pritom, že takisto ako k iným témam, aj k téme LGBTI môžu mať ľudia rôzne názory. „Ale prejavy nenávisti, akých sme svedkami aj v súvislosti s pochodom Pride, nemôžu mať v tolerantnej spoločnosti miesto. A už vôbec by v nej nemalo mať miesto zneužívanie menšín na politické ciele,“ uviedla Žitňanská.

Patakyová: Stojím na strane ohrozovaných

Ombudsmanku Patakyovú mrzí, že jej podpora Dúhového pochodu zvýšila v koalícii napätie, no za svojím rozhodnutím si stojí. Odvolala sa na vlastnú nestrannosť a nezávislosť. V prejave na pochode uviedla, že Slovensko nerešpektuje práva párov rovnakého pohlavia. „Verejný ochranca práv má vždy stáť na strane tých, ktorých práva sú porušované alebo ohrozované,“ vyhlásila s tým, že v otázke akceptácie spolužitia párov rovnakého pohlavia už členské štáty EÚ postúpili do takej miery, že ignorovanie a prehliadanie existencie takýchto párov je v roku 2017 neprípustné.

Ochrana základných práv a slobôd párov naráža podľa Patakyovej v praxi na rôzne prekážky. Ako príklad uviedla, keď sa jeden partner nemôže dozvedieť o zdravotnom stave druhého partnera. „Ja verím, že v našej spoločnosti už nie sú pochybnosti o tom, že túto situáciu je potrebné riešiť,“ dodala. V úvodnej časti podujatia okrem ombudsmanky Patakyovej vystúpil aj evanjelický teológ Ondrej Prostredník. Prišiel hovoriť za tých kresťanov, ktorí nezdieľajú ten názor cirkví, ktorý väčšinou počuť ako oficiálny, a ktorý je veľmi nepriateľský voči LGBTI komunite. "Ak by malo cirkvám na niečom záležať, tak je to práve podpora každého, kto chce žiť v usporiadanom a vernom vzťahu,” zdôraznil Prostredník.

Na siedmom ročníku podujatia Dúhový Pride sa v Bratislave zúčastnilo viac než dvetisíc ľudí, pričom niektoré zdroje uvádzali až tritisíc návštevníkov. Ako reakcia na pochod sa popoludní pred budovou parlamentu uskutočnil šiesty ročník živej reťaze Hrdí na rodinu s niekoľkými stovkami účastníkov.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Dúhový PRIDE Bratislava