Danko sa vyhráža odchodom z koalície, ak v stredu zasadne vláda

Nasledujúce dva dni pred piatkovým stretnutím lídrov vládnych strán ukážu, či koaličná kríza speje k svojmu koncu, alebo prídu na rad predčasné voľby.

22.08.2017 19:00 , aktualizované: 19:55
debata (419)

Poslednou rozbuškou môže byť práve stredajšie rokovanie vlády, ktoré žiada predseda SNS Andrej Danko odložiť. V utorok pohrozil, že ak vláda predsa len zasadne, SNS z koalície odíde. Denníku Pravda to povedal zdroj z prostredia koalície.

Danko však takéto varovanie premiérovi priamo nepovedal, riešil to údajne cez predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára. Vo štvrtok by sa malo po stretnutí vedenia SNS vyjasniť, či a ako chcú národniari pokračovať v koalícii.

Nevidím absolútne žiadny súvis, ekonomike sa darí, nezamestnanosť klesá. To nemá absolútne nič spoločné s týmito štuchancami vo vládnej koalícii.
premiér Robert Fico

Vláda by mala napokon rokovať podľa zásady „per rollam“, teda písomne. Jej členovia budú hlasovať o uznesení zrejme prostredníctvom elektronickej pošty. V utorok večer o tom informovala televízia Joj.

Napätie v koalícii trvá už tretí týždeň. Šéfovia vládnych strán namiesto toho, aby sedeli za rokovacím stolom, čítajú esemesky od Andreja Danka, pre ktorého je to momentálne štýl komunikácie v koalícii. Prípadne odkazy posiela Ficovi a Bugárovi cez médiá. Konflikt medzi vládnymi partnermi sa ešte viac vyostril práve tým, že Danko svojich ministrov na vládu nepošle, až kým sa situácia v koalícii nevyrieši.

Premiér Robert Fico však uviedol, že potrebuje mandát vlády k smernici o vysielaní pracovníkov do zahraničia, pretože pôjde o jednu z tém jeho stretnutia s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a premiérmi Rakúska a Česka.

Robert Fico zvolal na stredu rokovanie vlády... Foto: Robert Hüttner, Pravda
fico Robert Fico zvolal na stredu rokovanie vlády kvôli stretnutiu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Pôvodne mala vláda rozhodovať aj o ďalších šiestich bodoch, ale Fico sa nakoniec rozhodol, že znesú odklad. Most-Híd to označil za ústretový krok premiéra. Šéf poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák pritom ešte v pondelok vyjadril presvedčenie, že ak má byť vláda zachovaná, Fico rokovanie vlády neurobí bez SNS.

Premiér v utorok v prítomnosti ministrov financií Petra Kažimíra a práce Jána Richtera hovoril o tom, že krajine sa ekonomicky darí. Prezentoval to číslami hospodárskeho rastu a historického poklesu nezamestnanosti. Odmietol hovoriť o kríze v koalícii a o tom, že by mala na finančných trhoch škodiť krajine. "Nevidím absolútne žiadny súvis, ekonomike sa darí, nezamestnanosť klesá. To nemá absolútne nič spoločné s týmito štuchancami vo vládnej koalícii,“ uviedol Fico.

V piatok v rozhovore pre denník Pravda povedal, že predčasné voľby by nič nepriniesli a trpezlivo si s partnermi sadne za rokovací stôl. „Spolieham sa na zdravý rozum, na to, že vyššie záujmy krajiny prevládnu a že toto bude ťahať vládnu koalíciu ďalej,“ uviedol Fico.

Kríza v koalícii trvá od 7. augusta, keď SNS vypovedala koaličnú zmluvu. Zásadným problémom sa ukázala kauza prerozdeľovania eurofondov, pre ktorú prišiel o funkciu minister školstva a nominant SNS Peter Plavčan. Ten v utorok doručil prezidentovi Andrejovi Kiskovi demisiu a oznámil, že končí 31. augusta.

Prezident teraz očakáva od premiéra návrh na vymenovanie nového ministra. V prípade, že taký návrh nepríde, prezident demisiu Plavčana prijme a určí niektorého člena vlády, ktorý bude dočasne spravovať školstvo. Premiér Fico minulý týždeň denníku Pravda povedal, že rezort by mal zrejme dočasne viesť minister obrany za SNS Peter Gajdoš.

© Autorské práva vyhradené

419 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #Most-Híd #Smer #vláda SR #koalícia #Andrej Danko #koaličná kríza