Lídri sa dohodli, pracovná skupina vypracuje dodatok ku Koaličnej zmluve

Lídri koaličných strán Robert Fico (Smer), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) po rokovaní koaličnej rady potvrdili vôľu zotrvať v koalícii.

25.08.2017 08:58 , aktualizované: 15:10
koalicna rada, fico, danko, bugár Foto: ,
Koaliční lídri sa dohodli, inú alternatívu pre Slovensko nevidia.
debata (149)

Na koaličnej rade sa lídri koaličných strán zhodli na novom fungovaní vládnej koalície. Premiér Robert Fico zdôraznil, že má eminentný záujem o to, aby 1. septembra oslávili 25. výročie Ústavy SR v duchu spolupráce. „Dohodli sme sa na tom, že zostavíme pracovnú skupinu, každá strana vyberie jedného človeka, ktorá zostaví dodatok ku Koaličnej zmluve, bude sa dotýkať viacerých okruhov,“ povedal na tlačovej besede premiér.

Ďalej avizoval pravidelné rokovania koaličnej rady, ktoré by sa mali konať každý pondelok, chcú tak „vytvoriť nové mechanizmy riešenia prípadných sporov,“ a aby „prepojili krajské a okresné štruktúry, aby bola lepšia komunikácia medzi koaličnými stranami,“ povedal premiér s tým, že strany budú medzi sebou naďalej aktívne komunikovať. Pre koalíciu bude momentálne prioritou spolupráca na krajoch a v okresoch.

„Dnes sa ukázala veľká sila troch lídrov. Dôležité pre nás taktiež je, ako dopadnú voľby do VÚC,“ vyjadril sa premiér s tým, že teraz treba nechať čas plynúť. Koalícia by nový dodatok chcela stihnúť schváliť do 1. septembra.

Predseda Mostu Béla Bugár bol po koaličnej rade najstručnejší. „Stanovili sme mantinely. Pevne verím, že sme upokojili rozvírenú hladinu a urobili sme prvý vážny krok. Naši zástupcovia zostavia materiál dodatku.“

O rozpočte a ministrovi školstva

Jedným z hlavných bodov koaličnej rady bol aj rozpočet, koalícia sa bude snažiť udržať fiškálnu disciplínu. „Každá strana predloží určité návrhy. Všade tam, kde to bude možné, budeme plniť naše plány a ciele z hľadiska straníckych programov,“ dodal Fico.

Predseda NR SR Andrej Danko zo SNS koaličnú radu označil ako konštruktívne rokovanie. „Otvorene sme rozprávali o mnohých veciach, ako zlepšiť komunikáciu. Neexistuje politická alternatíva a som veľmi rád, že sú moje názory vypočuté. Musím oceniť, že vzhľadom na koaličnú radu vidím progres v tom, ako zlepšiť vzájomné vzťahy,“ vyjadril sa predseda národniarov.

Fico na záver tlačovej besedy zdôraznil, že bude rešpektovať nomináciu SNS nového ministra školstva. „Je na strane SNS, koho nominujú a všetci veríme, že po práci, ktorú Peter Plavčan urobil, príde minister, ktorý na jeho prácu nadviaže,“ povedal premiér s tým, že každá strana musí niesť zodpovednosť za svojich nominantov.

OĽaNO: Peniaze z eurofondov sú dostatočne silným lepidlom

Po mesiaci škriepok sme sa dozvedeli, že peniaze z eurofondov sú dostatočne silným lepidlom, aby udržali pokope aj takú koalíciu, ktorej lídri nevedia spolu normálne komunikovať. V stanovisku na dnešné vyhlásenia koaličných lídrov Roberta Fica (Smer-SD), Bélu Bugára (Most-Híd) a Andreja Danka (SNS) to uviedla za hnutie OĽANO-NOVA Veronika Remišová. Podľa nej namiesto riešenia problémov Slovenska sa koalícia mesiac škriepila o malichernostiach.

Hnutie OĽANO takýto typ politiky dôrazne odmieta. „Slovensko si zaslúži lepšiu a zodpovednejšiu vládu. Naše hnutie bude tejto vláde naďalej pozerať na prsty a v parlamente presadzovať naše priority v oblasti podpory pre rodiny, boja proti korupcii, zlepšenia v oblasti školstva a zdravotníctva," uvádza Remišová. Obáva sa však, že ďalšia koaličná kríza alebo škandál na seba nenechajú dlho čakať.

Bugár pred schôdzkou: Vláda nepotrebuje refresh

Lídri strán Smer Robert Fico a Mosta-Híd Béla Bugár na koaličnú radu prišli s tým, že si vypočujú predsedu SNS Andreja Danka. Jednoznačne chcú dosiahnuť, aby si neodkazovali problémy cez médiá a neopakovala sa súčasná kríza. Pokiaľ ide o personálne zmeny, o ktorých Danko hovoril, podľa Bugára si vypočujú Dankove návrhy, ale on osobne si nemyslí, že vláda potrebuje refresh. „To sa tak nedá, že oko za oko, zub za zub. To sme kde, na Sicílii?“ pýtal sa ráno Bugár pri príchode na Koaličnú radu.

K štvrtkovému vyhláseniu ministrov za Most-Híd Lucie Žitňanskej, Árpáda Érséka a Lászlóa Sólymosa Bugár povedal, že „fakt majú pravdu, že sa takto nedá pracovať“. Preto chcú podľa neho lídri dosiahnuť dohodu. Pokiaľ ide o Dankovu požiadavku, aby o svojich ministroch rozhodovala strana, Bugár tvrdí, že „keď ja nebudem konať voči môjmu ministrovi, tak tam je premiér. Premiér je šéfom tejto vlády,“ dodal Bugár.

Belá Bugár si nemyslí, že vláda potrebuje refresh. Foto: Pravda, Robert Hüttner
koalicna rada, bugar Belá Bugár si nemyslí, že vláda potrebuje refresh.

Premiér pri príchode na otázku, či táto vláda potrebuje refresh, povedal, že on sa už ráno v jazere „refreshol“. Danko na otázky novinárov neodpovedal.

Andrej Danko pred koaličnou radou avizoval, že... Foto: Robert Hüttner, Pravda
koalicna rada, danko Andrej Danko pred koaličnou radou avizoval, že o svojich ministroch chce rozhodovať on sám s vedením SNS.

Snahou je vyriešiť vypovedanie Koaličnej zmluvy Dankom zo 7. augusta a nastaviť nové pravidlá fungovania v koalícii. Predsedníctvo SNS vo štvrtok dalo jej predsedovi Andrejovi Dankovi mandát na to, aby s koaličnými partnermi prebral novú Koaličnú zmluvu alebo dodatok k zmluve. Podľa Danka SNS nevidí alternatívu v opozícii, preto sa nemieni vzdávať a z vládnej koalície neodchádza. Danko tiež avizoval, že o svojich ministroch chce rozhodovať on sám s vedením SNS. Ministri sa majú podľa Danka starať o svoje rezorty a zodpovedať sa predsedovi vlády, ale o odvolaní má rozhodovať strana, ktorá ich do funkcie navrhla.

SNS už avizovala, že bude žiadať nové prísnejšie pravidlá pre zverejňovanie majetkových priznaní verejných činiteľov. „Ak má naozaj vláda taký záujem o boj proti korupcii, musí ísť sama príkladom. Pre žiadneho ministra ani pre verejného činiteľa nemôže byť problémom podrobne zdokladovať celý svoj majetok,“ vysvetľuje novú požiadavku na koalíciu Danko. Stabilná vláda musí mať podľa neho dôveru občanov a tú si vie získať aj pozitívnym príkladom zverejňovania podrobných majetkových pomerov jednotlivých verejných činiteľov. Slovenská národná strana chce zároveň navrhnúť vytvorenie komisie, ktorá bude pracovať na návrhu úplne nového, detailného zverejňovania pôvodu majetku verejných činiteľov už v najbližších dňoch.

SNS chce tiež presadiť návrh zákona o posudzovaní vplyvov na rodinu a manželstvo, ktorý bude zahŕňať vytvorenie tzv. rodinnej doložky v legislatívnom procese a vznik rady vlády pre rodinu. Slovenská národná strana chce prísť na rokovanie Koaličnej rady s viacerými programovými požiadavkami, ktoré sa národniarom doteraz nepodarilo presadiť a narážajú na odpor viacerých ministrov za Smer. SNS bude klásť dôraz na sociálne opatrenia, ktoré majú pomôcť rodinám a dôchodcom, ide napríklad o presadenie 13. platu pre každého zamestnanca, ktorý by nebol zaťažený odvodmi a daňami. SNS chce tiež presadiť tému, s ktorou išli do volieb, a to je pomoc slovenskému kúpeľníctvu. Má ísť o sériu legislatívnych zmi­en.

© Autorské práva vyhradené

149 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #koaličná kríza