Leto sa rozlúči príjemným počasím

Leto, ktoré sprevádzalo niekoľko vĺn horúčav, sa pomaly končí. Hoci uplynulý týždeň priniesol na Slovensko výraznejšie ochladenie a v horských dolinách sa dokonca vyskytli aj prízemné mrazy, počas víkendu teploty opäť dosiahnu tropické hodnoty.

26.08.2017 07:00
debata (1)

„Poveternostné fronty, ktoré prichádzajú na naše územie zo západu, strácajú svoje pôvodné vlastnosti a len čiastočne menia pôvodný charakter počasia,“ hovorí klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavol Faško.

Miestami sa bude vytvárať aj oblačnosť, s ktorou sa spája výskyt prehánok a búrok.
klimatológ SHMÚ Pavol Faško

V minulých dňoch sa po miernom ochladení opäť oteplilo. „Teploty sa tu udržia na podobnej úrovni, niekde budú aj trópy nad 30 stupňov Celzia,“ dopĺňa.

Na prelome nedele a pondelka bude počasie ovplyvňovať ďalší poveternostný front. „Prinesie čiastočné ochladenie. Na najteplejších miestach už nebudú horúčavy, ale očakávame príjemných 25 stupňov Celzia,“ približuje Faško.

Počas víkendu teploty opäť dosiahnu tropické... Foto: Robert Hüttner, Pravda
pocasie, zena, rieka, teplo, slnko Počas víkendu teploty opäť dosiahnu tropické hodnoty.

Ten podotýka, že aj napriek ochladeniu v úvode nového týždňa je v tomto období u nás teplejšie ako zvyčajne. V uplynulých dvoch desaťročiach je podľa Faška na Slovensku už pomaly tradíciou, že leto sa nekončí „kalendárom“, ale pokračuje aj začiatkom jesene, ako „neskoré“ leto.

Ako to však bude vyzerať v tomto roku, je zatiaľ otázne. Faško nevylučuje, že nás môže zaskočiť ešte nejaká neočakávaná vlna horúčav. „Môže sa to stať, nič sa nedá vylúčiť.“

Koniec augusta bude sprevádzať prevažne slnečné počasie. „Miestami sa bude vytvárať aj oblačnosť, s ktorou sa spája výskyt prehánok a búrok,“ vraví klimatológ. Ich riziko sa podľa neho ešte viac zvýši v noci z nedele na pondelok v súvislosti s prichádzajúcim poveternostným frontom.

Najteplejším dňom tohtoročného leta bol 3. august, keď v Senici namerali 38,8 stupňa Celzia. Prvýkrát v histórii prevádzky meteorologickej stanice na bratislavskom letisku tam navyše tesne pred 22. hodinou zaznamenali vyše 30 stupňov Celzia.

„To sa tam doteraz nikdy nestalo,“ vysvetľuje Faško s tým, že si nemyslí, že táto hodnota bude tak skoro prekonaná. Aj keď sa takmer pravidelne menili teplotné podmienky, na niektorých meteorologických staniciach sa podľa neho leto 2017 zaradí do prvej trojice tých vôbec najteplejších.

Najvýraznejším prejavom uplynulých prázdnin bolo sucho, najmä na západnom Slovensku. „Dôsledky stále pretrvávajú a ešte aj budú. Veľmi výrazne poklesla hladina podzemných vôd. Celá krajina je vyprahnutá,“ uzatvára Faško.

Ako bude

  • Sobota – Jasno až polooblačno. Popoludní pri prechodne zväčšenej oblačnosti, najmä na severe, ojedinele prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 17 až 12 stupňov Celzia; najvyššia denná teplota 28 až 33 stupňov.
  • Nedeľa – Cez deň postupne zväčšená oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 19 až 14 stupňov Celzia; najvyššia denná teplota 29 až 34 stupňov.
  • Pondelok – Cez deň premenlivá, postupne zmenšená oblačnosť a zrážky iba ojedinele. Najnižšia nočná teplota 18 až 13 stupňov Celzia; najvyššia denná teplota 23 až 28 stupňov.
  • Utorok – Jasno až polooblačno. Ráno ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 14 až 9 stupňov Celzia; najvyššia denná teplota 23 až 28 stupňov.
  • Streda – Malá, cez deň miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ráno ojedinele hmlisto. Najnižšia nočná teplota 13 až 8 stupňov Celzia; najvyššia denná teplota 25 až 30 stupňov.
  • Štvrtok – Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 16 až 10 stupňov Celzia; najvyššia denná teplota 24 až 30 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #horúčavy #teplo #víkend #tropické dni