Vláda si vybrala kandidáta za šéfa ÚVO, Miroslava Hliváka

Vláda jednomyseľne vybrala za nového šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslava Hliváka, zvolila ho z deviatich kandidátov, ktorí splnili kritériá. Informoval o tom premiér Robert Fico.

30.08.2017 15:25
Miroslav Hlivák ÚVO Foto: ,
Vláda navrhla Miroslava Hliváka za šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. ( Miroslav Hlivák na snímke počas verejného vypočutia kandidátov.)
debata (7)

Každý z kandidátov po 15-minútovej prezentácii odpovedal na otázky členov vlády. Nového šéfa ÚVO bude musieť v tajnom hlasovaní potvrdiť parlament. Malo by sa tak stať už na septembrovej schôdzi.

„Vláda jednomyseľne rozhodla, že predloží Národnej rade Slovenskej republiky ako kandidáta na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie pána Miroslava Hliváka,“ vyhlásil po rokovaní vlády Fico. Podľa neho je dobré, že kandidát neprichádza z prostredia samotného úradu. „Myslíme si, že je dobré, ak príde nový vietor na Úrad pre verejné obstarávanie, niekto s pohľadmi z praxe, niekto, kto sa pozerá na činnosť tohto úradu zboku,“ dodal Fico.

Viaceré mimovládky na vypočutie neprišli

Viaceré mimovládne organizácie sa na verejnom vypočutí nezúčastnili. V stanovisku oznámili, že že urobiť verejné vypočutie pri takom vysokom počte uchádzačov iba necelé dva týždne po zverejnení materiálov o kandidátoch a na konci dovolenkového obdobia je neprimerané významu funkcie predsedu ÚVO a limituje možnosti vybrať najlepšieho z najlepších. (Viac v správe Mimovládne organizácie: Verejné vypočutie kandidátov na predsedu ÚVO je neprimerané.)

Hlivák chce založiť nezávislú stavovskú komoru

Zdroj z prostredia ÚVO pre denník Pravda ešte pred vypočutím kandidátov povedal, že Hlivák veľmi veľké šance. Tridsaťdeväťročný advokát je od roku 2009 partnerom prokuristom v advokátskej kancelárií Soukeník – Štrpka, ktorá zarába na zákazkách so štátnymi firmami alebo s ministerstvami kontrolovanými koaličnou stranou Most-Híd.

Hlivák počas verejného vypočutia povedal, že ako predseda úradu založí nezávislú stavovskú komoru, ktorá prinesie do činnosti úradu vyššiu profesionalitu, ale zároveň aj vyššiu zodpovednosť členov. Úrad by podľa neho mal byť inštitúciou, ktorá má mať rozhodujúcu autoritu. „Ak úrad skontroluje dokumentáciu z verejného obstarávania, tento výstup by ostatné orgány mali rešpektovať,“ povedal. Okrem toho navrhuje pozdvihnúť profesionalitu úradu, ale aj výchovu nových odborníkov v oblasti verejného obstarávania. Preto chce na školy s právnickým či technickým zameraním zaviesť výučbu verejného obstarávania.

„Prichádzam s novými inovatívnymi riešeniami v rámci celkového zlepšenia verejného obstarávania. Projekt bol vypracovávaný na základe mojich dlhoročných skúseností s verejným obstarávaním tak, aby bol zachovaný duch fair-play a všetky princípy verejného obstarávania,“ povedal Hlivák. Odmietol, že ma blízko k strane Most-Híd, o svojej kandidatúre a projekte sa so žiadnymi politikmi nerozprával.

Vláda vymenovala dvoch nových členov Rady ÚVO

Vláda vymenovala za dvoch nových členov Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Mareka Vladára a Ninu Nerušilovú. Odborná hodnotiaca komisia ich na základe verejného vypočutia šiestich uchádzačov 8. a 15. augusta odporučila vláde na dve uvoľnené miesta v druhostupňovom orgáne tohto úradu. Funkčné obdobie aktuálne vymenovaných členov rady je päť rokov. Dvom členom Rady ÚVO – Jozefovi Rážovi a Otovi Nevickému – skončí funkčné obdobie 27. septembra.

Rada zriadená zákonom o verejnom obstarávaní má deväť členov. Členmi rady sú predseda, dvaja podpredsedovia ÚVO a šesť osôb, ktoré vymenúva a odvoláva vláda.

Marek Vladár je od júla 2012 generálnym riaditeľom sekcie ekonomiky na Ministerstve vnútra SR. Predtým bol podpredsedom ÚVO od júna 2010 a riaditeľom odboru verejného obstarávania na ministerstve vnútra od novembra 2006. Do štátnej správy prišiel z firiem B+Advertising, s. r. o., a FLATS R.E.F., s. r. o., kde bol výkonným riaditeľom, resp. konateľom a riaditeľom.

Nina Nerušilová pôsobí od februára tohto roka ako riaditeľka odboru pre verejné obstarávanie a oddelenia učebnicovej politiky na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR. Na tom istom ministerstve je však riaditeľkou odboru pre verejné obstarávanie už od júna 2016. Predtým zastávala rovnakú pozíciu na Ministerstve dopravy a výstavby SR od septembra 2014 do apríla 2016, pričom na tomto ministerstve bola tiež na poste štátneho radcu od októbra 2013.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #Miroslav Hlivák