Koalícia reaguje na školské odbory, ale platy učiteľov od septembra zvýši

Platy učiteľov sa od 1. septembra zvýšia o 6 percent napriek tomu, že školskí odborári odmietli ponuku od vlády – zvýšenie o 26 percent do roku 2020 výmenou za sociálny zmier.

31.08.2017 12:37 , aktualizované: 13:50
debata (54)

Lídri koaličných strán na neformálnom stretnutí koaličnej rady vzali na vedomie vyhlásenie školských odborov z 30. augusta k téme zvyšovania platov učiteľov. Odmietnutím ponuky na zvýšenie platov v balíku od 1. septembra 2017 do 1. januára 2020 o 26,25 p­ercenta podľa vládnej trojky odborári odmietli historickú ponuku. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer) išla nad rámec zvyšovania, ku ktorému sa vláda zaviazala v programovom vyhlásení.

„Koalícia prirodzene očakávala, že to bude sprevádzať súhlas so sociálnym zmierom,“ povedal premiér. Odborári sa však odmietli vzdať práva na štrajk. „Z tohto dôvodu nemôže vláda prijať potrebné legislatívne kroky na zvyšovanie platov v jednom balíku,“ dodal Fico.

Učiteľom sa zvýšia platy od 1. septembra o 6 percent. Pôvodne sa mali zvyšovať od 1. januára 2018 a septembrové zvýšenie malo byť súčasťou celého balíka – výmenou za sociálny zmier. Vláda napriek tomu nechala v platnosti skorší, septembrový termín. Premiér však uviedol, že nevie, ako to bude v ďalších rokoch.

„Chceme vytvoriť atmosféru, aby sa učitelia od 1. septembra sústredili na výučbu a na ďalšie veci. Garancia nárastov miezd je tu daná zo strany vlády, ale treba vnímať aj iné povolania“, povedal pred médiami po rokovaní predsedov strán koalície predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

Rozhodnutie odborárov rešpektuje. Ako dodal, „som veľmi rád, že dnes nastala zhoda v tom, že to navýšenie miezd bude. Nebude síce grantované v tej výške tých percent, ako mohlo byť, a opakujem – rešpektujeme pozíciu odborov, ale to šesťpercentné navýšenie je tu a učitelia sa môžu sústrediť na svoju prácu. Pre nás je to jedna z kľúčových priorít, aby učiteľský stav v horizonte roka 2020 bol v pozícii konkurencieschop­nosti iných profesií“.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár je „osobne smutný z postoja školských odborov“. „Samozrejme, majú právo na takýto postoj, ale zároveň jedným dychom musím pridať aj to, že to je ich zodpovednosť. Zodpovednosť za to, že namiesto istoty 26,25 percenta zvýšenia tarifných platov učiteľov fakticky zvolili inú cestu. Som presvedčený, že učitelia by určite ocenili, keby vedeli, že každoročne akým spôsobom, akým tempom, dá sa povedať, že až o 26,25 percenta sa im budú zvyšovať platy. Vládna koalícia podľa Bugára dodrží to, čo sľúbila v svojom programovom vyhlásení. Cieľom koalície je, aby sa učitelia sústredili na svoju prácu a nemuseli každoročne hľadať riešenie svojich platov, dodal Bugár.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #platy učiteľov