Ondek: Pokúsime sa pre učiteľov vyjednať desať percent

Školskí odborári sú za lepšie platy pripravení bojovať ešte tuhšie. Po tom, čo odmietli podpísať memorandum o sociálnom zmieri, čo znamenalo neštrajkovať, vláda učiteľom sľúbila 6-percentný rast len tento mesiac. Ďalšie zvyšovanie do roku 2020, ktoré mali pôvodne sľúbené, tak zostalo otázne. Šéf školských odborárov Pavel Ondek hovorí, že je pripravený vyjednať viac.

02.09.2017 16:00
debata (29)

Koalícia tvrdí, že ste odmietli najlepšiu ponuku, ktorá garantovala o vyše 26 percent viac do roku 2020. Očakávali ste, že po odmietnutí memoranda budú mať učitelia istých len 6 percent od tohto septembra?

Predpokladali sme, že sa koaliční partneri dohodnú a že navýšenie od septembra tohto roku bude. To, že lídri strán pristúpili k zvýšeniu, vnímame pozitívne, na druhej strane sa však trocha obávame neistoty do budúcna. Programové vyhlásenie vlády hovorí o priemernom každoročnom zvyšovaní platov o šesť percent. Z toho, čo od politikov odznelo, sa teraz otvára priestor na ďalšie rokovania, ktoré budú súčasťou vyjednávania o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa. Pokiaľ bude dobrá ekonomika štátu a ochota sociálnych partnerov, dúfame, že bude možné vyrokovať aj viac percent.

Koľko sa pokúsite vyjednať na budúci rok?

Zvýšenie platov o desať percent. Rokovanie však bude závisieť od sociálnych partnerov a ako sa situácia vyvinie.

Čo keď sa vám to nepodarí?

Pri kolektívnej zmluve vyššieho stupňa platia určité pravidlá. A tie sú dané zákonom o kolektívnom vyjednávaní. Ten presne stanovuje termíny dohody, ale aj prípadné kroky, ktoré môžu nastať, ak sa partneri pri rokovaní nedohodnú. Pokiaľ by rokovania neboli úspešné, môžeme ako krajný prostriedok využiť aj nátlakové akcie. Ale na prvom mieste budú rokovania. Štrajk bude ako posledná možnosť.

Neobávate sa straty podpory učiteľov aj samotných odborov, ak vyjednávania nedopadnú dobre?

V žiadnom prípade nebudem dávať osobné rozhodnutia. Tie budú závisieť od uznesení Rady zväzu. To znamená, že v prípade neúspešného navýšenia finančných prostriedkov môže rada prijať ďalšie uznesenie, ktorým môže byť protest. Rada zväzu ma nakoniec môže aj odvolať, keďže som volený len na určité obdobie.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školskí odborári #zvyšovanie platov