Parlament bude Richtera odvolávať vo štvrtok, opozícia uspeje len s hlasmi SNS

Opozícia je presvedčená, že minister práce Ján Richter (Smer) je nekompetentný minister, ktorý systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva.

04.09.2017 11:33 , aktualizované: 14:21
debata (22)

Mimoriadna schôdza parlamentu o vyslovení nedôvery ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi sa začne vo štvrtok 7. septembra o 15:00. Informovala o tom riaditeľka Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR Zuzana Čižmáriková.

Zvolanie mimoriadnej schôdze iniciovali opozičné strany Sloboda a Solidarita (SaS), hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina. Ako vo štvrtok zdôraznila predsedníčka poslaneckého klubu za SaS Natália Blahová, sú presvedčení, že Richter je nekompetentný minister, ktorý permanentne a systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a ak zostane vo funkcii, ohrozenie bude pretrvávať.

V súvislosti s tým, že sa k práci ministra Richtera začala kriticky vyjadrovať aj koaličná strana SNS, Blahová uviedla, že nevyvolávali s touto stranou o tejto téme žiadne bilaterálne rokovania. Zdôraznila, že ide o princíp, ak SNS a Danko rovnako chápu túto situáciu, môžu pomôcť aj ich hlasmi odvolať Richtera.

O odvolávaní Richtera bude ešte rokovať poslanecký klub SNS

O postoji k odvolávaniu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny bude rokovať poslanecký klub SNS. Ako povedal novinárom predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák, na ňom sa rozhodne, ako budú národniari postupovať. „Uvidíme, aké budú názory poslancov,“ povedal s tým, že SNS cíti zodpovednosť za koalíciu a fungovanie štátu. Zároveň pripustil, že varianty postupu poslancov SNS sú rôzne. V NR SR sa hovorí, že poslanci za SNS pri hlasovaní o Richterovi odídu zo sály.

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška zdôraznil, že národniari budú o svojom postoji informovať najskôr partnerov a až potom médiá. „Nebudem hovoriť, čo je v hre. Budeme to komunikovať až v potrebnom čase,“ uviedol. Paška by uvítal, keby koalícia pretrvala a problém sa vyriešil. „To donesie stabilitu do vnútorných vzťahov,“ dodal s tým, že SNS očakáva, že premiér bude uplatňovať rovnaký meter na všetkých.

Slovenská národná strana zatiaľ nemá kandidáta na nového ministra školstva. O kandidátovi bude podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Tibora Bernaťáka diskutovať predsedníctvo strany. Kedy však predsedníctvo zasadne, nevie. „Netuším, kedy bude,“ povedal novinárom s tým, že môže byť zvolané z večera do rána.

Prezident Andrej Kiska prijal vo štvrtok 31. augusta demisiu ministra školstva Petra Plavčana a určil ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby od 1. septembra dočasne spravovala rezort školstva, vedy, výskumu a športu. Prezident Andrej Kiska dostal 22. augusta list od ministra školstva Petra Plavčana. Minister v liste napísal, že demisiu podáva k 31. augustu.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #parlament #Ján Richter #minister práce a sociálnych vecí #NR SR #odvolávanie ministra