Fico: Rešpektujeme rozhodnutie súdu o zamietnutí žaloby pre kvóty

Slovensko rešpektuje rozhodnutie súdu o zamietnutí žaloby pre povinné kvóty na utečencov, uviedol premiér Robert Fico. Dodal, že na politickom postoji v otázke kvót a migrantov sa zo strany slovenskej vlády nič nemení.

06.09.2017 11:32 , aktualizované: 17:40
fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico.
debata (286)

„Plne rešpektujeme rozsudok Súdneho dvora EÚ. Má iný právny názor ako Slovensko,“ uviedol premiér Robert Fico. Išlo podľa neho o tzv. nelegislatívny akt a rada mohla postupovať pri rozhodnutí o kvótach tak, ako sa rozhodla, teda, že nebolo potrebné konzultovať to s európskym parlamentom, prijať to na úrovni rady a že nebolo potrebné jednomyseľné rozhodnutie, vysvetlil premiér.

Podľa jeho slov po tomto rozsudku nevzniká žiadna nová kvalita a Slovensku nehrozia žiadne postihy. Rozhodnutie súdu je konečné a nie je proti nemu možné podávať opravné prostriedky.

Utečenci na Slovensku nechú byť

„Náš postoj ku kvótam sa nemení. Naďalej budeme pracovať na tom, aby solidarita bola prejavená iným spôsobom ako prijímaním utečencov,“ povedal Fico s tým, že migranti o pobyt na Slovensku nestoja.

„Skutočne chce od nás Európska komisia, aby sme naložili na vlak tisíc alebo koľko migrantov z Grécka a Talianska a priviezli ich na Slovensko? Tí ľudia povedia, že tu nechcú byť. Máme ich zavrieť do ohrady? Ak by takýto vlak prišiel na Slovensko, pustil by som stopky, prvým vlakom by odišli všetci na západ," povedal Fico. Minister vnútra Robert Kaliňák dodal, že migranti nezostanú v krajinách, kde nemajú väzby na rodinu a komunitu.

Horský: Slovensko a Maďarsko mali minimálnu šancu

Slovenský premiér pripomenul, že platnosť rozhodnutia ohľadom prerozdeľovania 120-tisíc utečencov z Talianska a Grécka na základe kvót sa skončí 26. septembra. „Nemáme (v EÚ) nič nové, ako sa vysporiadame s tým objemom ekonomických migrantov, ktorí sa nachádzajú v Európskej únii," uviedol Fico.

Skutočná pomoc pri zvládaní prílevu migrantov podľa Fica spočíva najmä v ochrane vonkajších hraníc EÚ.

Politológ Michal Horský upozornil, že z celej EÚ sa na súd v Luxemburgu obrátili iba dve krajiny Slovensko a Maďarsko, mali tak len minimálnu šancu uspieť. „Dôležité však je, akým spôsobom sme zobrali toto rozhodnutie na vedomie, keď slovenský premiér povedal, že ho rešpektuje. Je to iné, ako komentovanie Maďarska, ktoré sa proti rozsudku postavilo a v Európe ostáva osamotené,“ uzavrel politológ.

© Autorské práva vyhradené

286 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenecké kvóty