Most-Híd i OĽANO nie sú prekvapené zamietnutím žaloby proti kvótam

Strana Most-Híd nie je prekvapená rozhodnutím Súdneho dvora EÚ, ktorý zamietol žaloby podané Slovenskom a Maďarskom proti dočasnému mechanizmu povinného premiestňovania žiadateľov o azyl v Európskej únii.

06.09.2017 12:38
debata (9)

Toto rozhodnutie sa podľa Mostu-Híd dalo očakávať aj preto, lebo jedným zo základných princípov fungovania európskeho spoločenstva je solidarita nielen s utečencami, ale aj s krajinami, ktoré sa ocitli v ťažkostiach. Ako uviedol Most-Híd vo vyhlásení, ktoré poskytla hovorkyňa Klára Debnár, strana bola proti podaniu žaloby pre povinné kvóty na migrantov zo strany Slovenska.

„Pri vstupe do vlády sme rokovali s našimi partnermi aj o jej stiahnutí, no pre ich odmietavý postoj sa tak nestalo,“ píše sa vo vyhlásení. Most-Híd zároveň zdôrazňuje, že povinné kvóty odmieta, lebo nefungujú. „Riešením na problémy tejto celoeurópskej krízy je pravdepodobne súbor opatrení, ktoré budú prihliadať na vývoj migračnej krízy a budú intenzívnejšie riešiť problémy tam, kde vznikajú,“ uvádza Most-Híd.

Veronika Remišová z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) vyjadrila presvedčenie, že premiér Robert Fico nemal podpísať Lisabonskú zmluvu o fungovaní Európskej únie bez toho, aby si vyrokoval výnimky, ktoré zohľadňujú slovenský národný záujem tak, ako to urobili iné krajiny Európskej únie.

„Migračnú krízu mal riešiť v čase, keď vznikla, a snažiť sa presadzovať riešenia prijateľné pre Slovensko. Presne tak, ako to urobil francúzsky prezident Emmanuel Macron pri smernici týkajúcej sa vyslaných pracovníkov,“ uviedla v reakcii na rozhodnutie európskeho súdu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #Most-Híd #OĽaNO #kvóty #Súdny dvor EÚ #migranti