Cena masla má ísť ešte hore

Maslo sa v Európe stáva nedostatkovým tovarom. Podpisuje sa pod to znížená výroba mlieka. Slovenskí potravinári ani obchodníci sa zatiaľ jeho výpadku u nás neobávajú.

07.09.2017 07:00
debata (205)

Tvrdia, že naši výrobcovia dokážu dopyt pokryť, zhoršenie očakávajú len pred Vianocami. Pripomínajú však, že cena tohto tovaru bude rásť, preklopiť sa môže až cez tri eurá. Kým minulý rok sa slovenské maslo (250 g) dalo v akcii kúpiť aj za 1,50 eura, dnes zaň zákazník zaplatí o euro viac.

Výpadky dodávok masla potvrdili pre Pravdu zástupcovia obchodných reťazcov, tvrdia však, že zákazníci tento tovar stále v obchodoch nájdu. „Všeobecne je cítiť na trhu nedostatok masla. Dochádza ku kráteniu dodávok zo strany mliekarní, ale zatiaľ sme schopní pokryť dopyt našich zákazníkov,“ priblížil hovorca Tesca Martin Krajčovič.

Máme extrémnu závislosť na dovoze. Znížením závislosti na dovozoch bude aj stabilnejšia cenová rovnováha.
Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu

Rovnako sú na tom aj spoločnosti Billa, Kaufland, Lidl či Metro. „Členovia zatiaľ nezaznamenali výraznejšie komplikácie v dodávkach masla a aktuálne dokážu naplniť dopyt po tejto komodite,“ potvrdila Diana Chovancová Stanková, hovorkyňa Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje najväčšie slovenské reťazce.

Za klesajúcou výrobou mlieka, a tým aj za problémom s maslom, stojí zákaz vývozu mliečnych výrobkov do Ruska a tiež zrušenie mliečnych kvót spred dvoch rokov, ktoré členským krajinám určovali, koľko mlieka môžu vyprodukovať. Trh zaplavilo lacné mlieko, ktorému nie všetci výrobcovia dokázali konkurovať. Naši farmári museli časť dojníc predať alebo poslať na bitúnok.

Za klesajúcou výrobou mlieka, a tým aj za... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
maslo, rajo Za klesajúcou výrobou mlieka, a tým aj za problémom s maslom stojí zákaz vývozu mliečnych výrobkov do Ruska a tiež zrušenie mliečnych kvót spred dvoch rokov.

„Na Slovensku sme tak prišli o desať percent produkčných chovov,“ zosumarizoval Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu. Výsledkom teraz podľa neho je, že sa EÚ prehupla do nedostatku mlieka, hlavne nedostatku mliečneho tuku. „Tým cena nastúpila na historický rast,“ doplnil Voskár. Potvrdil, že zásoby masla u slovenských producentov sú nižšie než vlani. „Priemerná zásoba za sedem mesiacov tohto roku je 110 ton, oproti 149 tonám v roku. 2016,“ pripomenul.

Znížil sa aj dovoz, medziročne o 23 percent, na porovnanie, za prvý polrok tohto roku bol 4 700 ton, zatiaľ čo vlani v rovnakom období to bolo viac ako šesťtisíc ton.

Ďalším dôvodom hroziaceho nedostatku masla je rastúci trend preferovať tento výrobok namiesto lacnejších margarínov, teda stužených rastlinných tukov. „Pod aktuálny stav sa podpísalo aj letné obdobie. Vtedy je totiž nižšia dojivosť kráv a mlieko má menej tuku,“ vysvetlila Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Ministerstvo pôdohospodárstva o probléme vie. Tvrdí, že pôjde cestou podpory chovateľov. Michal Feik z tlačového odboru ministerstva však poznamenal, že do cenotvorby vstúpiť nemôžu. „Cena je výsledkom ponuky a dopytu. V nevýhode sú prvovýrobcovia, keďže ide o komoditu, ktorá v surovom stave nie je dlhodobo skladovateľná,“ konštatoval Feik.

Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová nevidí situáciu až tak dramaticky. „Nepredpokladáme, že slovenský trh bude ohrozený výpadkom masla. Skôr treba rátať s tým, že spotrebiteľské ceny budú pokračovať v nastúpenom rastúcom trende,“ upozornila Halgašová.

Slovenskí výrobcovia by mali byť podľa potravinárskej komory schopní zaistiť výrobu v dostatočnom objeme. Obchodný riaditeľ Tatranských mliekarní Ján Husák sa však obáva, že nedostatok masla sa môže prejaviť najmä pred Vianocami. „Je samozrejmosťou, že maslo má svoje kulminačné obdobia, ako sú Vianoce či Veľká noc. Predpokladám preto, že po tomto produkte bude "zhánka“ aj v poslednom mesiaci tohto roku, pričom k uvoľneniu situácie môže prísť v januári," mieni Husák.

Z údajov Štatistického úradu vyplýva, že kým minulý rok v júli spotrebitelia zaplatili za 125-gramové maslo 0,87 eura, dnes je to takmer 1,10 eura. Ceny slovenského masla nahor podľa Voskára tlačí aj správanie zákazníkov. Len každé tretie maslo kúpené v obchodoch je slovenského pôvodu.

„Máme extrémnu závislosť na dovoze,“ upozornil Voskár. Cena za štvrťkilové maslo sa tak zo súčasných 2,80 eura môže vyšplhať nad tri eurá. „Znížením závislosti na dovozoch bude aj stabilnejšia cenová rovnováha,“ mieni Voskár, podľa ktorého by sa zdražovanie mohlo zastaviť po zime.

© Autorské práva vyhradené

205 debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko #mliečne výrobky #maslo #cena masla