Dokument o údajnej korupcii Danka preveruje inšpekcia

Únik dokumentu, ktorý má údajne pochádzať z databázy Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), preveruje inšpekcia ministerstva vnútra.

08.09.2017 19:09
Lucia Ďuriš Nicholsonová Foto: ,
Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová
debata (95)

Utajovaná informácia má hovoriť o korupcii predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) v súvislosti s prideľovaním eurofondov na ministerstve školstva. Upozornila na to vo štvrtok poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová, ktorá vraj tento dokument dostala poštou.

Ministerská inšpekcia by teraz mala zistiť, či je materiál pravý a tiež to, ako sa mohol dostať z utajovaného režimu na verejnosť. Podľa hovorkyne ministerstva vnútra Andrey Dobiášovej bližšie informácie v tejto chvíli neposkytnú. Ak sa potvrdí, že dokument nie je falzifikát, jeho obsahom by sa mala zaoberať polícia.

Nicholsonová utajovaný materiál spomenula počas štvrtkového odvolávania ministra práce Jána Richtera (Smer). Uviedla, že ide buď o falzifikát s cieľom Danka vydierať, alebo o dokument, ktorý vypracoval vyšetrovateľ NAKA. Podľa nej môže pochádzať zo sekcie NAKA – Trenčín zo dňa 19. augusta 2016. Zdroj tejto informácie bol podľa poslankyne políciou ohodnotený najvyšším stupňom dôveryhodnosti. Nicholsonová tento štvrtok poslala trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru. Hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová uviedla, že jej podanie v tejto veci v piatok ešte neevidovali.

"Vyšetrovateľ NAKA sa podľa tohto dokumentu dopracoval k informácii o možnom korupčnom správaní pána Danka v spolupráci s ďalšou osobou, ktorá je dlhodobo spájaná s asistenciou pri prerozdeľovaní eurofondov,“ povedala Nicholsonová v parlamente. Táto ďalšia osoba má podľa nej podnikať s ľuďmi, ktorí stoja vo finančnom pozadí Andreja Danka. Práve pre pochybnosti pri prideľovaní eurofondov v tomto rezorte prišiel v polovici augusta o post minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS).

Denník Pravda sa opýtal NAKA, či takúto informáciu majú v databáze. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová odpovedala, že pretože ide o režim utajovaných skutočností, nič nepovedia. „Polícia k osobe predsedu NR SR Andreja Danka nevedie a ani v minulosti neviedla trestné konanie pre podozrenie z akéhokoľvek trestného činu,“ doplnila Baloghová. Podpredseda SNS Jaroslav Paška pred hlasovaním o odvolaní Jána Richtera konštatoval, že s predsedom strany Dankom o tomto zatiaľ nehovoril, ale prípadom sa budú zaoberať. Aktuálne stanovisko SNS sa nám včera nepodarilo získať. Riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová na otázky Pravdy neodpovedala.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Lucia Nicholsonová #Andrej Danko