Čierny deň na D1, nehoda striedala nehodu

Zrážka za zrážkou. Tradične vyťažená diaľnica D1 bola pre kolízie na dvoch úsekoch uzatvorená. Rozsiahle kolóny sa niekde tvorili od rána až do 14. hodiny popoludní. Doprava kolabovala pri Senci, Ilave aj Beluši.

11.09.2017 13:20 , aktualizované: 17:19
debata (5)

Najťažšia nehoda sa odohrala ráno okolo pol deviatej pri Ilave, musel pri nej zasahovať aj vrtuľník. Pri Beluši na diaľnici horelo auto a pri Senci, na 23. kilometri, došlo k zrážke nákladného auta s dodávkou, ktorá bola odstavená pre technickú poruchu pri krajnici.

Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského by odstavné pruhy, najmä pred Bratislavou, výrazne pomohli. Ako však doplnil, vždy ide pri výstavbe o kompromis, medzi cenou a bezpečnosťou.

Nehoda na diaľnici D1 pri Ilave. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
d1, nehoda, ilava, dialnica, dopravna nehoda Nehoda na diaľnici D1 pri Ilave.

„Pridanie odstavného pruhu by určite dokázalo pomôcť. Najmä pred Bratislavou, kde je premávka hustejšia. Prípadne, ak už k nejakej dopravnej nehode dôjde, vedia byť nápomocné aj interaktívne tabule, ktoré včas vodičov upozornia, že sa majú problémovej časti vyhnúť alebo očakávať v niektorom z jazdných pruhov prekážku,“ uviedol Drahovský.

Najvážnejšia havária odstavila dopravu na D1 pri Ilave. Chlapi z okolia Košíc sa viezli na Dacii Sandero do práce, tam však už nedošli. „Dopravná nehoda sa stala v kilometri 145,5 v smere do Bratislavy. Päťdesiatdeväťročný vodič jazdiaci po diaľnici zišiel z dosiaľ nezistených príčin mimo cestu, kde sa prevrátil na pravý bok. Vo vozidle sa nachádzali celkovo tri osoby. Šoféra previezli vrtuľníkom do nemocnice v Martine, ostatní členovia posádky utrpeli ľahšie zranenia,“ povedal trenčiansky policajný hovorca Pavol Kudlička.

Pridanie odstavného pruhu by určite dokázalo pomôcť. Najmä pred Bratislavou, kde je premávka hustejšia.
dopravný analytik Jozef Drahovský

S najväčšou pravdepodobnosťou malo ísť o to, že vodič zaspal. „Možno niečo odlákalo jeho pozornosť, prešiel vľavo, potom sa snažil prudkým manévrom dostať naspäť doprava, stratil však stabilitu a kontrolu nad vozidlom. Sú tam aj šmykové stopy, presne také, keď človek strhne volant do jednej strany a dostane sa do situácie, ktorú už nedokáže zvládnuť,“ vyhlásil znalec z odboru cestnej dopravy Milan Holéci.

Len o pár kilometrov ďalej zasahovali o chvíľku neskôr hasiči pri požiari auta. „Po deviatej hodine ráno bol ohlásený požiar vozidla na 154. kilometri v smere na Bratislavu,“ informoval hovorca trenčianskych hasičov Marián Petrík s tým, že oheň síce včas zahasili, no auto zhorelo do tla.

Ťažká havária sa ráno stala aj pred Bratislavou pri Senci, kde nákladiak vrazil do odstavenej dodávky a vzápätí ho odhodilo do stredových zvodidiel. Na miesto ihneď dorazili všetky záchranné zložky i vrtuľník, ktorý transportoval vodiča nákladiaka do jednej z bratislavských nemocníc.

Na cestu sa navyše vysypal náklad vozidla, ktorý museli odstraňovať. Diaľnica bola dočasne uzatvorená, pričom sa tvorili rozsiahle kolóny. Dopravu preto museli hliadky odkláňať cez Senec.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #D1 #nehoda #diaľnica D1 #dopravná nehoda