Bezpečnosť nie je zadarmo, tvrdí Korčok

Slovensko nemôže nereagovať na zásadne zmenené medzinárodné bezpečnostné prostredie. To je dôvod, prečo Slovensko aktualizuje Bezpečnostnú stratégiu SR (BS SR). Bezpečnostná stratégia hovorí, že Slovensko je bezpečná krajina, ale bezpečnostná situácia na východ aj na juh od nás sa zhoršila.

11.09.2017 15:05
ivan korčok Foto: ,
Podľa Korčoka je dôležité aj to, čo sa nezmenilo.
debata (4)

Tento strategický dokument reaguje aj na nové hrozby – hybridné a kybernetické. Zároveň jasne hovorí, do akého spoločenstva Slovensko patrí. Bezpečnostnú stratégiu SR predstavil Ivan Korčok, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, ktoré BS SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

„Jednou zo základných funkcií štátu je zaručenie bezpečnosti, a tá je do výraznej miery ovplyvnená tým, čo sa deje okolo nás. Slovenská republika nemôže nereagovať na zásadne zmenené medzinárodné a bezpečnostné prostredie a toto je hlavný dôvod, prečo sme sa ju rozhodli aktualizovať. Netreba sa vôbec presviedčať o tom, že sa nás hlboko dotýkajú konflikty v našom najbližšom okolí – na východ, na juh od nás, ale aj v celom globálnom prostredí,“ povedal Korčok.

Bezpečnostná stratégia reaguje aj na nové typy hrozieb. „Dnes svet netrpí len vojnami, ktoré sú vyvolané vojenským stretom, ale sú aj hybridné hrozby, a to je, keď nepotrebujú vojaci vyjsť z kasární, a napriek tomu sú štáty ohrozené a nefungujú základné funkcie štátu,“ povedal Korčok na margo hybridných a kybernetických hrozieb.

V tejto súvislosti Korčok informoval, že Bezpečnostná rada SR rozhodla o tom, že do konca roka bude pripravená koncepcia toho, ako chceme tomuto novému fenoménu čeliť. Aby bolo Slovensko v tejto otázke úspešné, nevyhnutná je maximálna súčinnosť všetkých zložiek, hlavne tých, ktoré pôsobia do vnútra štátu.

Podľa Korčoka je ale dôležité aj to, čo sa nezmenilo. A to je to, do akého spoločenstva Slovensko patrí. „Chceme vlastnú bezpečnosť budovať tak, že zdieľame toto bremeno, ale zároveň by sme to nedokázali bez našich spojencov. To sú krajiny, ktoré sú členmi Európskej únie a Severoatlantickej aliancie a toto je pripomenuté aj v tejto BS SR,“ doplnil.

Korčok priznal, že problémom je komunikácia

Štátny tajomník priznal, že dôležitým bodom je aj strategická komunikácia smerom k obyvateľstvu. Zlepšenie komunikácie sa spomína aj v texte stratégie.

„BS SR nemá za úlohu hovoriť do detailov, čo sa bude robiť, ale mať jasno v tom, v akom bezpečnostnom prostredí sa nachádzame a toto bezpečnostné prostredie je, samozrejme, ovplyvnené aj nedostatkom komunikácie, ktorý si uvedomujeme. Nevieme dostať k občanovi to základné posolstvo – že bezpečnosť nie je zadarmo, že Slovenská republika nie je izolovaná od mnohých fenoménov, ktoré sa nás dotýkajú. Preto si uvedomujeme, že je potrebné tieto veci komunikovať oveľa intenzívnejšie,“ povedal Korčok s tým, že na ministerstve funguje malý tím, ktorý sa bude snažiť dostať do verejného priestoru to, že Slovensko je bezpečnou krajinou, ale nemožno nevidieť svet, ktorý je okolo nás a ktorý nie je najstabilnejší.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí predložilo 31. augusta do medzirezortného pripomienkového konania návrh Bezpečnostnej stratégie SR. Tá súčasná platí od roku 2005.

O potrebe aktualizácie hovorí aj Programové vyhlásenie vlády. Na tento dokument nadväzujú ďalšie dokumenty – Obranná či Vojenská stratégia, ktoré predkladá ministerstvo obrany. BS SR by mala vláda schváliť do konca septembra, následne dokument prerokuje a schváli Národná rada SR.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #bezpečnosť #hrozby #bezpečnostná stratégia