Obžalovaného sýkorovca Vincka prepustili z väzby

Senát trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR na dnešnom neverejnom zasadnutí v trestnej veci obžalovaných Róberta L. zvaného Kýbel a Ivana C. prezývaného Vincko zrušil uznesenie Krajského súdu v Banskej Bystrici zo 17. augusta týkajúce sa Ivana C. a prepustil ho z väzby na slobodu.

12.09.2017 15:32
debata

Ako informoval hovorca NS SR Boris Urbančík, zároveň mu nariadil dohľad probačného a mediačného úradníka.

„Obžalovaný Ivan C. je povinný oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu, ktorý vedie konanie, každú zmenu miesta pobytu. Nariaďuje sa jeho kontrola technickým prostriedkom – zariadením na určenie polohy kontrolovanej osoby a má zákaz vycestovať do zahraničia,“ uviedol Urbančík. Sťažnosť obžalovaného Róberta L. proti ponechaniu vo väzbe najvyšší súd zamietol.

Skupinu „sýkorky“ stíhajú za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, viaceré vraždy, všeobecné ohrozenie a iné trestné činy. Obžalovaní sa priamo, alebo ako spolupáchatelia, či účastníctvom podieľali na zavraždení bratov Diničovcov, Romana Deáka, Miloša Piliara, Alojza Házyho a Dalera Hlavačku.

Podľa svedkov Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Živili sa vydieraním, výpalným, vraždami a inou kriminálnou činnosťou.

Kýbel, pre svoju krutosť prezývaný v gangu aj Gestapák, bol na úteku od začiatku roku 2012. Prvý zatykač na neho vydali 24. júla 2012, postupne pribudli ďalšie. Zadržali ho v Nemecku koncom roku 2015.

Na pojednávaní odmietol vypovedať, prečítal iba sedemstranovú písomnosť. V nej odmietol tvrdenia, že bol šéfom zločineckej skupiny a rozdelil teritória pôsobnosti jednotlivých skupín, keď sa mal ujať šéfovania „sýkorovcov“ po smrti Sýkoru.

Ľudí vraj zamestnával vo svojich firmách

Tvrdil, že nikomu nedával peniaze za zločinné skutky. Ľudí zamestnával ako vodičov a personál vo svojich firmách. S vraždami Romana Deáka, bratov Diničovcov a ďalších konkurentov nemal nič spoločné. S bratislavským podnikateľom Marekom T., pôvodne žalovaným za objednávku Deákovej vraždy, na túto tému nikdy nerokoval a žiadne peniaze od neho nezobral.

Hlavné pojednávanie so „sýkorkami“ sa začalo v januári 2015 v neprítom­nosti Róberta L., Martina B. a Jozefa R. Proces mal vyvrcholiť 12. októbra 2015 záverečnými rečami. Tesne predtým však na Morave zadržali hľadaného Martina B., zvaného Rus a o dva týždne v Nemecku Róberta L..

Tým sa proces predĺžil. Na pojednávaní nebol prítomný Jozef R., ktorý je vo väzení v Maďarsku. Oba rozsudky v tejto veci Najvyšší súd SR zrušil, odňal prípad senátu Špecializovaného trestného súdu a prikázal konať Krajskému súdu v Banskej Bystrici.

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #sýkorovci #prepustenie na slobodu