Súd vyniesol nad Lipšicom verdikt

Exminister vnútra aj spravodlivosti a opozičný politik Daniel Lipšic pozná svoj trest.

22.09.2017 16:42 , aktualizované: 19:17
Daniel Lipšic Foto: ,
Daniel Lipšic
debata (149)

Za to, že vlani v septembri v Bratislave smrteľne zranil muža na priechode pre chodcov, mu súd vyrubil trojročnú podmienku. Sudca Okresného súdu Bratislava III verdikt vyniesol bez pojednávania, len trestným rozkazom. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné. Obhajca pozostalých Ladislav Kuruc si myslí, že sudca mal vec prejednať verejne a namieste by bol aj prísnejší trest. Lipšicova obhajkyňa Eva Mišíková to zatiaľ nekomentovala.

„Okresný súd Bratislava III trestným rozkazom zo dňa 19. septembra uznal obvineného JUDr. D. L. vinným z prečinu usmrtenia a odsúdil ho k trestu odňatia slobody v trvaní tri roky, s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 5 rokov,“ potvrdil hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak.

Sudca uložil politikovi probačný dohľad nad jeho správaním v päťročnej skúšobnej dobe. V rámci nej by sa mal Lipšic podrobiť výchovnému programu zameranému na bezpečnosť v cestnej doprave a na predchádzanie dopravným nehodám. Okrem toho dostal aj zákaz šoférovať na dobu šiestich rokov.

Lipšic nereagoval

Denník Pravda sa snažil osloviť samotného Lipšica, ten nereagoval. Proti trestnému rozkazu môže podať do ôsmich dní od doručenia odpor. Na otázku, či tak urobí, nám jeho právna zástupkyňa Eva Mišíková neodpovedala. Pre Pravdu povedala, že sa vyjadrí, až keď bude mať rozhodnutie sudcu v rukách.

Obhajca pozostalých Ladislav Kuruc pripomenul, že politik pri autonehode prekročil rýchlosť, a nebolo to prvýkrát. S verdiktom súdu preto nie je spokojný. „Vzhľadom na záznamy prekročenej rýchlosti v karte vodiča, podľa ktorých sa pán Lipšic nejaví ako disciplinovaný vodič, si myslím, že bolo namieste uloženie prísnejšieho, aj nepodmienečného, trestu,“ reagoval pre Pravdu Kuruc.

Advokát zastáva názor, že pri takomto trestnom čine z nedbanlivosti so smrteľným následkom nie je vhodné veci končiť vydaním trestného rozkazu a nie je to podľa neho ani v praxi súdov celkom štandardný postup. Vec sa podľa neho mala prejednať pred súdom.

Účinky rozsudku

„Vzhľadom na stúpajúci trend nehôd so smrteľným následkom, ktorý v poslednom období na Slovensku zaznamenávame, ako aj vzhľadom na predchádzajúci právny názor pána Lipšica vo veciach podobného charakteru a predovšetkým z hľadiska generálnej prevencie, bolo namieste túto vec prejednať pred súdom za prítomnosti všetkých strán a s ohľadom na všetky skutočnosti,“ reagoval Kuruc.

Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská vysvetlila, že trestný rozkaz je rozhodnutie v trestnom konaní, ktoré má účinky rozsudku. Možno ním uložiť vybrané tresty alebo rozhodnúť o vine. „Samosudca rozhoduje trestným rozkazom vo veľkej väčšine prípadov,“ poznamenala Kurilovská s tým, že ide o zrýchlené konanie, keď na základe sily dôkazov samosudca rozhodne hneď.

Urobiť tak môže pri prečinoch, kde horná hranica trestnej sadzby neprevyšuje osem rokov. „Keď je podaný odpor, tak sa trestný rozkaz zruší a nariadi sa hlavné pojednávanie. Vtedy sa má za to, ako keby v tej veci nikdy nebolo rozhodnuté,“ doplnila Kurilovská. Pri hlavnom pojednávaní môže byť v rozsudku uložený aj prísnejší trest.

Prokurátor sa môže odvolať

Krajská prokuratúra v Bratislave však vydala vlani v septembri nariadenie, ktorým navrhuje prokurátorom z Bratislavského kraja pri nehodách, kde na priechode zomrie chodec, ukladať v prípadoch svedčiacich v neprospech páchateľa nepodmienečný trest odňatia slobody. Prokurátor sa tak proti trestnému rozkazu môže odvolať.

Dopravný analytik Ján Bazovský hovorí, že podmienečné tresty sú v súčasnosti zavedenou súdnou praxou. „Nie je to nič neočakávané, ale treba povedať, že je to dosť prísny trest,“ podčiarkol. Bazovský pripomína, že v čase keď bol Daniel Lipšic ministrom spravodlivosti sám v podobných prípadoch volal po nepodmienečných trestoch. „Treba brať do úvahy, že to nie je úmyselný trestný čin a aj vzhľadom na okolnosti po nehode svedčiacich o úmysle odčiniť, čo spôsobil, by bolo asi zbytočné to riešiť väzením,“ domnieva sa Bazovský. Súd Daniela Lipšica zaviazal aj k náhrade škody pozostalým. Urobiť by tak mal najneskôr do piatich rokov. Zástupca poškodených môže podať odpor len proti náhrade škody. Vtedy by ich sudca odkázal na občianskoprávne konanie. Tragická nehoda sa stala minulý rok 19. septembra na Vajnorskej ulici v Bratislave. Exminister zrazil 72-ročného Emila Kalábera, ktorý zraneniam v nemocnici podľahol. Lipšic niekoľko dní po nehode oznámil, že sa vzdáva poslaneckého mandátu. Odôvodnil to tak, že by po tragickej nehode, pri ktorej vyhasol ľudský život, nemohol prácu poslanca vykonávať naplno.

Lipšic sa po nehode pokúsil vyjednať s prokurátorom dohodu o vine a treste, konanie o nej však Generálna prokuratúra zastavila. Dôvodom podľa nej bolo, že sa bývalý politik k skutku nepriznal. „Prejavenie ľútosti nie je priznaním sa k trestnému činu a uznaním viny,“ vysvetlila vtedy hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Prokurátor podal v júli tohto roka obžalobu pre trestný čin usmrtenia. Trestná sadzba za takýto skutok sa pohybuje v rozmedzí dva až päť rokov.

Obžalovaní exministri

Lipšic nie je jediným exministrom, proti ktorému bola vznesená obžaloba. Krajský súd v Bratislave len pred niekoľkými dňami (14. septembra 2017) definitívne oslobodil bývalého šéfa rezortu školstva Lászlóa Szigetiho (SMK) spod obžaloby z trestného činu subvenčného podvodu. Rovnaký verdikt v tejto veci vyriekol aj Okresný súd Bratislava III v decembri minulého roka, no prokurátor sa proti nemu odvolal.

Obžaloba dávala Szigetimu za vinu, že v roku 2006 neoprávnene udelil dotáciu viac ako 116-tisíc eur obci Zemianska Olča (okr. Komárno), hoci žiadosť nespĺňala formálne náležitosti. Podľa medializovaných informácií sa napokon dotácia použila na rekonštrukciu sály v budove súkromnej spoločnosti. Predsedníčka senátu na okresnom súde konštatovala, žalovaný skutok sa podľa vykonaného dokazovania stal, nespáchal ho však obžalovaný.

Ďalší dvaja exministri na rozsudok stále čakajú. Špecializovaný trestný súd prijal v marci tohto roka obžalobu voči Milanovi Janušekovi a Igorovi Štefanovovi (obaja SNS) pre kauzu nástenkového tendra. Štefanov je obžalovaný za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom. Janušek sa mal okrem toho dopustiť aj zneužívania právomoci verejného činiteľa a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Kauza siaha až do roku 2007, keď bol oznam o tendri za 3,6 miliardy slovenských korún (asi 119,5 milióna eur) zverejnený na informačnej tabuli priamo na ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja. Súťaž vyhralo konzorcium firiem, ktoré mali mať blízko k SNS. Janušek pre kauzu ako minister skončil a nahradil ho Štefanov. O kreslo napokon prišiel aj on.

(kf)
Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

149 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #podmienečný trest #Daniel Lipšic #usmrtenie