Študentskú výhodu dostanú aj penzisti

Prilepšiť si bez odvodového zaťaženia budú môcť po novom aj dôchodcovia. Návrh, ktorý predstavili predseda Mostu-Híd Béla Bugár a štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna (Most-Híd), prinesie starobným, ale aj invalidným a predčasným starobným dôchodcom rovnakú výhodu, akú majú v súčasnosti študenti stredných a vysokých škôl.

27.09.2017 12:00
Zvárač Foto:
Zárobok do 200 eur u dôchodcov, ktorí pracujú na dohodu, už po novom nebude zaťažený odvodmi.
debata (13)

Pri práci na dohodu budú môcť od budúceho roka zarobiť do 200 eur bez toho, aby im časť výplaty zhltli odvody.

Podľa Bugára by sa mali priaznivé ekonomické výsledky krajiny premietnuť aj do života bežných obyvateľov. Keď sa ekonomicky darí, rastie poďla neho minimálna i priemerná mzda a nezamestnanosť, naopak, klesá. Mali by to teda podľa neho pocítiť aj dôchodcovia. „To, čo platí pre študentov, by malo platiť aj pre nich,“ vyhlásil Bugár.

S koaličnými partnermi aj ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer) sa preto v rámci sociálneho balíčka dohodol, že zárobok do 200 eur u dôchodcov, ktorí pracujú na dohodu, nebude zaťažený odvodmi.

Návrh sa bude týkať približne 50-tisíc starobných, 14-tisíc invalidných a 20-tisíc predčasných starobných dôchodcov, ktorí tak dostanú šancu si k penzii prilepšiť až o 2¤400 eur ročne. Podľa Švejnu to bude štátnu kasu stáť približne 20 až 22 miliónov eur a pomôže to predovšetkým v oblastiach, kde hrozí nedostatok pracovných síl, napríklad pri sezónnych robotách.

Kto bude môcť zarábať do 200 eur bez odvodov?

  • Starobní dôchodcovia.
  • Invalidní dôchodcovia.
  • Predčasní dôchodcovia.
  • Študenti, pre ktorých však táto výhoda platí už od 1. januára 2015.

Pracovať budú môcť po novom aj predčasní dôchodcovia, ktorí teraz túto možnosť nemajú. Ak v súčasnej situácii náhodou zarobia niečo bokom, o penziu automaticky prichádzajú. „Je to anomália. Vo všetkých krajinách, kde inštitút predčasného dôchodku je, im umožňujú do určitej výšky pracovať,“ poznamenal Švejna.

Štátny tajomník zároveň nevylučuje, že suma 200 eur sa môže v budúcnosti ešte zvyšovať, tak skoro to však podľa neho zrejme nebude. „Chceli sme dať túto čiastku na rovnakú úroveň, aká platí pre študentov. Je to plus-mínus ekvivalent životného minima,“ podotkol Švejna.

Dôchodcovia budú pri takomto zárobku od odvodov oslobodení automaticky, navyše bez nutnosti ďalšej byrokracie.

Predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky sa novinke potešil. „Vítame to, sme radi, že sa podmienky zjednocujú tak, ako je to u študentov. Je to veľmi dobrá správa pre tú skupinu, ktorá si z času na čas nejaké to euro privyrobí,“ povedal pre denník Pravda.

Pracujúcich seniorov je u nás zhruba 170-tisíc, no mnohí majú vyšší mesačný príjem ako 200 eur. Lipiansky je spokojný aj s touto sumou – ako s hranicou, do ktorej nebude musieť zamestnávateľ za dôchodcu platiť odvody. „Je to úplne v poriadku,“ reagoval stručne.

Rovnako víta možnosť pracovať pre predčasných dôchodcov. „Akonáhle v súčasnosti poberateľ predčasného dôchodku niečo zarobí, zastaví sa mu vyplácanie penzie. Návrh Mostu tento problém vyrieši. Vnímame to teda ako veľmi pozitívny krok vpred,“ spomenul Lipiansky.

Prognostik: Zmena posilní záujem dôchodcov robiť

Podľa prognostika zo Slovenskej akadémie vied Vladimíra Baláža má však návrh z dielne bugárovcov aj svoje úskalia. „Vzbudí sa tým väčší záujem o predčasné dôchodky, čo pre štátny rozpočet nie je dobré. Ak dnes ide človek do predčasného dôchodku, je do určitej miery finančne penalizovaný, lebo si nesmie privyrobiť. Po novom sa to zmení,“ upozornil.

Novela zákona by sa mala zamerať skôr na rozšírenie možnosti pracovať bez dodatočného zdanenia pre starobných dôchodcov. „Oni si už svoje odrobili a nárok na dôchodok majú. No pre tých predčasných by som to asi nedával,“ dodal.

Švejna však oponuje, že občanov neraz prinúti odísť do predčasného dôchodku rodinná situácia alebo problémy s hľadaním práce. „No to, že ju nemá teraz, neznamená, že ju nenájde o rok. Ak je niekto v predčasnom dôchodku a vyskytne sa nejaká príležitosť, je nezmyslom zakazovať mu pracovať. Tých 2¤400 eur ročne naozaj nikomu neublíži,“ doplnil.

Baláž pripúšťa, že novinka má aj svoje výrazne pozitívne stránky. „Súčasná situácia na trhu práce je veľmi napätá a sily chýbajú. Mladých ľudí nezoženiete, migrácia má svoje obmedzenia, takže jediným zdrojom, ktorý zostáva, sú tí starší. Zmena posilní záujem dôchodcov robiť, čo je dobre,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #Dôchodcovia #študentská výhoda