Boj s fipronilom Slovensko stále prehráva

Potravinoví inšpektori na Slovensku opäť odhalili viacero prípadov výskytu škodlivého pesticídu fipronil. Počas troch stoviek kontrol surových i spracovaných vajec ho našli u distribútorov v Bratislave, vo Vrbovom a v pečivárňach v Prešove. Všetky výrobky okamžite stiahli z trhu a zlikvidovali.

28.09.2017 11:25 , aktualizované: 19:21
debata (6)

Fipronil sa nachádzal aj vo vaječnej zmesi, ktorú vo svojich výrobkoch používali Pečivárne Liptovský Hrádok. Spoločnosť produkuje širokú paletu sladkých sušienok aj oblátok, napríklad známe Vanesky, Zázvorky, Arabesky, venčeky či špaldové a ovsené piškóty. Vedenie sa pritom bráni tým, že tovar mal prísť infikovaný už od dodávateľa.

V analyzovanej vzorke bola zistená nadlimitná hodnota rezíduí fipronilu v hodnote 0,79 mg/kg, čo je približne štyrikrát prekročené povolené množstvo. Zmes mala pečivárňam dodať prešovská firma Vector Invest z vajec dovezených od dvoch výrobcov z Poľska. Od nich mali dostať aj písomné vyhlásenie, v ktorom sa zaručili, že vajcia fipronil určite neobsahujú.

Vzhľadom na to, že vajcia a sušené zmesi sa dajú skladovať a ich doba trvanlivosti je veľmi dlhá, stále nachádzame v našich prevádzkach výrobky s obsahom fipronilu.
ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS) vyzvala spotrebiteľov a spracovateľov v gastrozaria­deniach, aby boli pri nákupe vajec či zmesí z nich zvlášť opatrní. Aby svojich dodávateľov vajec poctivo kontrolovali a žiadali relevantné dokumenty, ktoré by dokázali, že tie neobsahujú fipronil. Šéf veterinárov Jozef Bíreš zdupľoval, že v tomto prípade nebol priložený žiadny takýto dokument.

„Bolo tam iba potvrdenie, ktoré nemá žiadnu analytickú validitu, dovozcovia a výrobcovia by si mali pýtať od svojich dodávateľov certifikovaný protokol, v ktorom sa prítomnosť fipronilu buď vylúči, alebo potvrdí,“ pridal.

Slovensko je podľa neho momentálne vo výrobe vajec absolútne sebestačné. Na základe údajov Únie hydinárov produkujeme dokonca o 20 percent viac, ako treba. „Naozaj teda dnes nie je dôvod, aby sa k nám vozili zo zahraničia,“ skonštatoval Bíreš.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná... Foto: Robert Hüttner, Pravda
vlada, matecna Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná vyzvala na opatrnosť pri nákupe vajec či zmesí.

Veterinárna a potravinová správa vykonala od začiatku augusta už vyše 300 kontrol na prítomnosť fipronilu. Prebehli od fariem cez maloobchod, distribučné sklady a pekárne až po výrobne majonéz.

„Keďže mnohí majú pocit, že táto kauza sa nás už netýka, opak je pravdou,“ zdôraznila ministerka Matečná s tým, že v kontrolách sa pokračuje aj naďalej. „Vzhľadom na to, že vajcia a sušené zmesi sa dajú skladovať a ich doba trvanlivosti je veľmi dlhá, stále nachádzame v našich prevádzkach výrobky s obsahom fipronilu,“ doplnila.

Veterinári a potravinári si posvietili na všetkých 64 hydinových fariem na Slovensku, no ani na jednej z nich sa fipronil nenachádzal. „Opäť sa potvrdzuje, že ak máme skontrolovaný celý potravinový reťazec, od poľa, kravína až na stôl, čiže ide o naše vlastné veci, vieme zaručiť bezpečnosť a kvalitu dodávaných produktov,“ dodala Matečná. Nepáči sa jej, že poľskí farmári môžu veterinárne liečivá nakupovať cez internet. „Pre nás a v našom právnom systéme to nie je možné,“ podotkla.

Kým dosiaľ platilo, že sa pri nálezoch fipronilu vo vajciach tieto výrobky len stiahli z trhu a zlikvidovali, veterinárna a potravinová správa dnes už varuje pred možnými pokutami. „Keďže na to upozorňujeme prakticky neustále, myslím, že je každému jasné, že je nutné zabezpečiť, aby sa takýto tovar už na Slovensko nedovážal,“ uviedol Bíreš.

Sankcie podľa neho vždy závisia od individuálneho posúdenia – a teda či to dané subjekty robili cielene, alebo boli samy podvedené. Pokiaľ by sa to však malo kvalifikovať ako priame ohrozenie spotrebiteľa, pokuta sa podľa Bíreša môže vyšplhať až do státisícov eur.

Ministri poľnohospodárstva Európskej únie rokovali na utorňajšom mimoriadnom summite aj o kauze fipronilu vo vajciach a hydinovom mäse. Jednohlasne pritom podporili Európsku komisiu v jej snahe upraviť systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá, aby sa zabránilo opakovaniu takýchto nepríjemných situácii. To, ako nevhodne Holandsko zistenia fipronilu vo vajciach odkomunikovalo, sa už nesmie zopakovať.

"Ide o kriminálny čin. Je absolútne neakceptovateľné, že členský štát únie informuje ostatné krajiny o svojich nálezoch v oblasti bezpečnosti potravín s niekoľkomesačným oneskorením,“ poznamenala Matečná.

Fipronilom kontaminované vajcia pochádzajúce z Holandska sa na našom trhu objavili ešte začiatkom augusta. Inšpektori ich našli vo veľkosklade pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom. Išlo o 21 balení uvarených a olúpaných vajec dodaných cez viacero krajín.

Pri následných kontrolách sa zistilo, že takéto nevyhovujúce vajcia sa dostali do keksov Zlaté venčeky českého výrobcu Mondeléz. Kontrolóri úradovali aj v prevádzke Zeelandia, s. r. o, kde išlo o vaječné žĺtky a tekutú vaječnú zmes.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva je fipronil insekticídom zacieleným predovšetkým na ochranu rastlín pred živočíšnymi škodcami. V Európskej únii sa môže používať na zemiaky, cibuľu, šalotku, brokolicu, karfiol, ružičkový kel, hlávkovú kapustu, kel, pór, kukuricu, cukrovú repu a slnečnicové či repkové semená. Únia tiež stanovuje povolené množstvá pre jeho výskyt v slepačích vajciach, ktoré sú aktuálne v hodnote 0,005 mg/kg.

Na Slovensku je fipronil zakázaný. Chemikália je nebezpečná najmä pri nadmernej a dlhodobej spotrebe, keďže môže u človeka viesť k poškodeniu niektorých orgánov, najmä obličiek, štítnej žľazy či pečene.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vajcia #Gabriela Matečná #fipronil