Advokátska komora sa bude zaoberať tarifnou odmenou advokátom za služby štátu

Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory (SAK) sa bude zaoberať témou určenia tarifnej odmeny advokátom za služby poskytnuté štátu. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa SAK Alexandra Donevová, komora sa touto témou už v minulosti viackrát zaoberala. Jej návrhy smerovali k zmene zákona o verejnom obstarávaní a určení výšky tarifnej odmeny tak, aby štát od začiatku vedel, koľko bude za služby advokáta platiť.

28.09.2017 12:35
Gabčíkovo, vodné dielo gabčíkovo, plavebné komory, Foto: ,
Odmena bola vyplatená advokátskej kancelárii Radomíra Bžána, ktorá zastupovala Slovensko v medzinárodnej arbitráži s talianskou spoločnosťou Enel o Vodnú elektráreň Gabčíkovo (na fotografii).
debata (21)

SAK zároveň v tlačovej správe zdôraznila, že podielová odmena je štandardný spôsob odmeňovania advokáta. Štát by sa mal správať v obdobných prípadoch obdobným a teda predvídateľným spôsobom. SAK v tomto prípade poukazuje na skutočnosť, že advokát ustanovený štátom na právnu pomoc osobám v materiálnej núdzi má nárok na odmenu za celé konanie pred súdom prvého stupňa 130 eur. Slovenská advokátska komora tiež apeluje na kompetentné osoby, aby štát nasmeroval finančné prostriedky napríklad do kvalitného právneho zastúpenia obetí trestných činov prostredníctvom skúsených advokátov.

Odmena pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána, ktorá zastupovala Slovensko v medzinárodnej arbitráži s talianskou spoločnosťou Enel o Vodnú elektráreň Gabčíkovo, sa môže vyšplahať podľa medializovaných informácií na 64 miliónov eur. Opozícia žiada odvolanie predsedu predstavenstva štátnej spoločnosti MH manažment Patrika Bačíka, ktorý zmluvu podpísal v roku 2015. Poslanec za OĽaNO Eduard Heger v stredu avizoval, že ak minister hospodárstva Peter Žiga neodvolá do piatka Bačíka, začne ich strana zbierať podpisy na odvolanie ministra v parlamente.

Žiga nechápe, prečo by mal byť odvolaný

Minister hospodárstva Peter Žiga v reakcii v stredu uviedol, že nechápe, prečo by mal byť odvolávaný práve on. „Viete, odvolávaný môžete byť za niečo, za čo ste zodpovedný. V žiadnom prípade necítim zodpovednosť za túto zmluvu, ktorá bola podpísaná ešte v roku 2015, keď som pôsobil na úplne inom úrade. Zároveň nemám pocit, že niečo už bolo vyplatené a ja som vyzval vedenie MH manažmentu, bývalého Fondu národného majetku, aby rokovalo s právnou kanceláriou o znížení tejto sumy,“ reagoval Žiga. „Myslím si však, že by malo dôjsť k výraznému zníženiu sumy. Je to veľká suma, ale treba za tým vidieť aj nejakú prácu. Bol zachránený majetok v hodnote asi 700 miliónov eur. Teraz je to na rokovaní. Nechám MH manažment rokovať o znížení odmeny a v prípade, že nebudú úspešní, som pripravený do toho vstúpiť aj ja,“ konštatoval minister s tým, že o potrebe znížiť odmenu pre advokátsku spoločnosť s ním hovoril aj predseda vlády.

Odmenu za adekvátnu nepovažuje ani ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Je to prehnané, zmluvné podmienky asi boli nastavené príliš veľkoryso, ale je to zmluvný vzťah a je tu priestor na rokovanie. Neviem, či si v začiatkoch niekto uvedomil, kam ta odmena môže narásť, dodala v stredu po rokovaní pre médiá.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #Enel #MH Manažment #Slovenská advokátska komora