Premiér klame, pre svoju firmu som nič nevybavoval, tvrdí Kiska. Fico trvá na svojom

Vybavoval si prezident Andrej Kiska protekciu v súvislosti s vyšetrovaním jeho firmy? Bolo to pred dvomi rokmi alebo pred rokom? Bol pri tom generálny prokurátor Jaromír Čižnár alebo iný vysokopostavený predstaviteľ prokuratúry či polície? Premiér Robert Fico a prezident Andrej Kiska majú každý svoju verziu, ako sa celá vec odohrala a kedy.

02.10.2017 15:52 , aktualizované: 03.10.2017 12:00
debata (955)

V každom prípade Kiska v pondelok priznal, že hovoril o svojej firme s generálnym prokurátorom. Povedal mu, že voči jeho „rešpektovanej firme“ sa vedie vyšetrovanie. Udialo sa tak v čase, keď jeho popradská firma KTAG bola už daniarmi usvedčená z podvodu na vratke DPH v sume až 146-tisíc eur a firme hrozilo ďalšie vyšetrovanie. To neskôr orgány činné v trestnom konaní zastavili.

Otázkou je, či toto konanie prezidenta nemôže byť považované za zneužitie funkcie na to, aby pomohol svojmu súkromnému biznisu. To, že Kiska spomenul vyšetrovanie pred predstaviteľom orgánov činných v trestnom konaní, zverejnil najprv premiér Robert Fico, keď sa v nedeľu bránil obvineniam, že o prípade vedel už skôr.

Kiska v pondelok stretnutie priznal. „Asi pred dvoma rokmi som sa naozaj zúčastnil stretnutia v hoteli Bôrik, na ktorom bol premiér, generálny prokurátor a vtedajší riaditeľ SIS. Pri rozhovore som sa zmienil, že sa vedie vyšetrovanie voči rešpektovanej firme, v ktorej som spolumajiteľom, a že mám obavu, že môže byť zneužité na diskreditačnú kampaň proti mojej osobe. Nič viac,“ povedal Kiska na videu, ktoré zverejnil na svojom Facebooku.

Predtým, na jeseň 2014 však daniari usvedčili firmu KTAG, že si podvodne nárokovala vratku DPH za apríl 2014 v sume 146-tisíc eur. Tá vychádzala z nákladov vyše 700-tisíc eur, ktoré firma mala vynaložiť na propagáciu Kisku pred prezidentskými voľbami. Firma daniarom podľa uniknutých dokumentov z vyšetrovania tvrdila, že „predmetné doklady boli omylom predložené účtovníčke a zaúčtované v spoločnosti KTAG, s. r. o., ktoré evidentne tam nepatria, čo bolo spôsobené neúmyselne“.

Naopak, prezident na septembrovej tlačovej konferencii k prípadu tvrdil o zámere takto náklady účtovať cez KTAG. Tým, že spoločnosť hovorila o „neúmyselnom“ postupe, polícia nedokázala zámer a trestné stíhanie po doplatení daní a zaplatení penále zastavila. Kiska však povedal niečo iné, ako tvrdila jeho firma. „KTAG účtovala na základe zmlúv medzi právnickými a fyzickými osobami a medzi týmito fyzickými osobami som bol aj ja Andrej Kiska. S bratom sme mali dohody, že akýkoľvek náklad, ktorý vznikne spoločnosti, uhradím,“ povedal Kiska ešte v polovici septembra tohto roku s tým, že KTAG mala platiť jeho propagáciu.

Prezident čelí otázkam už tri týždne

Je tiež otázne, či Kiska za propagáciu svojej firme vôbec zaplatil. Daniarom firma nepreukázala žiadne príjmy, ktoré by mala v súvislosti s nákladmi na kampaň pre Kisku. Takýto druh príjmov sa nenachádza ani v účtovníctve KTAG, ktoré je oficiálne zverejnené na internete. Je tak otázne, či Kiska nepoberal nepeňažný príjem a či z neho nemal odviesť daň. Kiska poskytol KTAG pôžičku, ktorá však nemôže byť považovaná za platbu za kampaň. Pôžičku KTAG Kiskovi spláca.

Ako z najnovších vyhlásení vyplynulo, Kiska hovoril o KTAG s prokurátorom v čase, keď sa vyšetroval podvod na dani z príjmov. Daniari napokon v roku 2015 potvrdili, že firma za rok 2014 podvádzala aj na dani z príjmu, a to v sume 27-tisíc eur. Išlo tiež o neoprávnené daňové náklady na Kiskovu kampaň. Firma vyjadrila účinnú ľútosť, všetko doplatila a vyšetrovanie polície bolo začiatkom roka 2016 zastavené. Teraz prípad prokuratúra opäť obnovila po tom, čo anonymný list upozornil, že sa prípad vysokého politika ide opäť zamiesť pod koberec. Prezident doteraz riadne nevysvetlil závažné pochybenia svojej firmy KTAG, ktorá mu financovala prezidentskú kampaň. Kiska opakovane tvrdí, že veril účtovníkom, stále však neukázal daňové doklady vrátane zmluvy o spôsobe financovania svojej prezidentskej kampane. Týmto otázkam Kiska čelí už tri týždne.

Kiska: Je to lož

Premiér Fico prezidenta ešte v nedeľu obvinil z intervencie v prospech svojej firmy u orgánov činných v trestnom konaní, keď povedal, že vlani sa malo uskutočniť vo vládnom hoteli Bôrik v Bratislave stretnutie, na ktorom sa prezident snažil vybaviť protekciu pre svoju firmu, ktorú vyšetrovali. Kiska v pondelok reagoval, že je to lož. Prezident vyhlásil, že išlo o stretnutie „asi pred dvomi rokmi“, na ktorom sa zúčastnil generálny prokurátor a vtedajší riaditeľ SIS. Vyhlásil, že nič pre svoju firmu nevybavoval a že premiér klame.

Čižnár: Prezident ma o zásahy nežiadal

„Pri rozhovore som sa zmienil, že sa vedie vyšetrovanie voči rešpektovanej firme, v ktorej som spolumajiteľom, a že môže byť zneužité na diskreditačnú kampaň proti mojej osobe,“ povedal včera Kiska o rozhovore s Čižnárom. Ten reagoval, že prezident ho o zásahy nikdy nežiadal. Priznal však, že boli stretnutia, kde bol okrem iných aj prezident, ale „o ich obsahu v súčasnosti nemá potrebu hovoriť“.

Analytik: Tvrdenie proti tvrdeniu

Politický analytik Ján Baránek o spore medzi premiérom a prezidentom povedal, že ide o tvrdenie proti tvrdeniu. „Evidentne tu niekto klame. Čo vieme, je to, čo prezident nepovedal, a to je jeho daňový problém. Tam ešte nepovedal nič. Naťahovanie o tom, kto kedy komu čo povedal a pred akým svedkom, je nepodstatné. Podstata problému je, že prezident nevysvetlil, či v jeho daňovej kauze išlo o zámer, o omyl. Či o tom vedel a či chcel nejakú vratku DPH s vedomím, že to skúsi a možno to vyjde. Na toto sme vysvetlenie nedostali, lebo potom dnes inak vyzerá aj financovanie jeho prezidentskej kampane,“ zhodnotil analytik. Podľa neho ak sa chce verejnosť v celej záležitosti vyznať, mala by požadovať hlavne odpoveď na otázku, ako to bolo s financovaním prezidentovej kampane.

Informácie o vyšetrovaní Kiskovej firmy unikli od anonyma z ukrajinskej e-mailovej adresy 11. septembra tohto roka. V nedeľu však Zuzana Wienk v relácii RTVS O päť minút dvanásť uviedla, že premiér o daňovej kauze prezidenta vedel už skôr.

Premiér reagoval, že Wienk hovorila pravdu. Odmietol však, že by stál za únikom informácií o prezidentovi tvrdením, že nepotrebuje žiadne „pokútne a nelegálne získané informácie z daňových úradov alebo iných orgánov“. O tom, že má Kiska problém s daňami, mu povedal sám vlani v bratislavskom hoteli Bôrik v prítomnosti ďalších svedkov. „Povedal mi, že sa obrátil na prítomného predstaviteľa orgánov činných v trestnom konaní, aby mu pomohol vybaviť vec vratiek DPH v jeho a bratovej firme,“ povedal Fico v nedeľu.

Prezident v pondelok priznal, že sa „asi pred dvomi rokmi“ zúčastnil stretnutia v hoteli Bôrik, na ktorom bol premiér, generálny prokurátor Jaromír Čižnár a vtedajší riaditeľ SIS Ján Valko. Ako ďalej prezident uviedol, o danej veci sa rozprával s premiérom 15. septembra tohto roka, keď mu bol zablahoželať k narodeninám. Premiérovi Ficovi tiež povedal, má informácie, podľa ktorých už začiatkom augusta Fico o ňom rozprával na Úrade vlády ako o daňovom podvodníkovi. Podľa Kisku premiér to však vtedy poprel, že sú to výmysly. Prezident tiež zopakoval, že už vôbec nepochybuje, že pri úniku informácií v prípade jeho firmy ide o zneužitie štátnej moci.

Fico: Pýtam sa, kto tu klame?

Premiér v pondelok konštatoval, že v plnom rozsahu trvá na svojom nedeľnom stanovisku, ktorým len reagoval na snahu umelo ho zatiahnuť do daňového škandálu prezidenta. „Prezident dnes (včera – pozn. red.) potvrdil, že sa o svojich daňových problémoch zmienil osobne dávno predtým, ako sa o nich dozvedela verejnosť. Zároveň potvrdil, že v prítomnosti generálneho prokurátora otvoril otázku vyšetrovania jeho firmy. Generálny prokurátor tvrdí, že na takom stretnutí nebol, a prezident, naopak, tvrdí, že sa takéto stretnutie uskutočnilo. Tak sa pýtam, kto tu klame?,“ vyhlásil Fico.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

955 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #KTAG