Čižnár: Prezident so mnou hovoril o firme KTAG v roku 2015, tlak na mňa nevyvíjal

Stretnutie Jaromíra Čižnára s prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom sa podľa generálneho prokurátora uskutočnilo v roku 2015 a nie v roku 2016, ako tvrdí premiér Robert Fico.

03.10.2017 13:57 , aktualizované: 17:16
debata (892)

„Prezident mi pri stretnutí v druhej polovici roku 2015 hovoril, že firma KTAG je vyšetrovaná v súvislosti s daňami. Povedal mi, že má obavy, že vyšetrenie nebude objektívne, pretože ide o jeho osobu. Ubezpečil som ho, že za prokuratúru bude určite objektívne,“ povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár na tlačovej konferencii. „Prezident sa ma nikdy nesnažil v kauze ovplyvňovať,“ zdôraznil Čižnár.

V roku 2016 sa podľa vlastných slov na podobnom stretnutí nezúčastnil a odmieta, že by klamal o stretnutí, na ktorom bol on, prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a vtedajší šéf SIS Ján Valko. Ako zdôraznil na dnešnej tlačovej besede, vyprosí si takéto obvinenia a považuje za smutné a absurdné, že ho zatiahli do sporu medzi Kiskom a Ficom a je mu to nepríjemné. Čižnár nevie, aký bol impulz, že ho do tejto kauzy zatiahli.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Čižnár Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

„Nevnímal som, že by prezident chcel pôsobiť v zmysle, že ako to bude vyriešené,“ povedal generálny prokurátor s tým, že iné požiadavky na neho prezident nemal. Na prípady sa údajne prezident Čižnára pýtal ešte dvakrát na spoločných stretnutiach. „Povedal som mu, že bude urobené všetko, čo urobiť treba,“ uviedol s tým, že ako generálny prokurátor nie je nikomu, ani prezidentovi povinný vysvetľovať postupy pri vyšetrovaní.

Čižnár potvrdil, že obe kauzy týkajúce sa spoločnosti KTAG preskúma generálna prokuratúra. „Obe kauzy budú preskúmané, či postupy boli správne,“ zdôraznil Čižnár s tým, že nevie, či sa prezident v súvislosti s vyšetrovaním daňových záležitostí obrátil aj na niekoho iného. Prvý prípad týkajúci sa firmy prezidenta a jeho brata bol ukončený uplatnením inštitútu účinnej ľútosti, v druhom prípade bolo vyšetrovanie zastavené.

Podľa SMERU po vyjadrení Čižnára už neexistujú pochybnosti, že premiér o Kiskovi hovoril pravdu

Po utorkových vyjadreniach generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára už neexistujú podľa strany SMER žiadne pochybnosti o tom, že predseda vlády hovoril pravdu. Ako sa uvádza v stanovisku strany, ktoré poskytla hovorkyňa Ľubica Končalová, generálny prokurátor potvrdil, že prezident Andrej Kiska osobne informoval predsedu vlády o svojich daňových problémoch. Zároveň priznal, že sa prezident trikrát u neho zaujímal o stav vyšetrovania vo svojej súkromnej kauze, čo je z titulu jeho funkcie neprípustné. „Pre upokojenie situácie v spoločnosti by bolo najvhodnejšie, aby prezident zverejnil všetky dokumenty týkajúce sa jeho daňovej povinnosti a financovania prezidentskej kampane,“ uvádza v stanovisku strana SMER – SD .

Kiska očakáva, že predseda vlády sa už konečne prestane venovať politickým intrigám

„Generálny prokurátor sa vyjadril v pondelok aj v utorok rovnako ako prezident a veľmi zrozumiteľne, že prezident nikdy nežiadal o zasahovanie do prípadu. Prezident Andrej Kiska očakáva, že predseda vlády sa už konečne prestane venovať politickým intrigám a začne sa viac venovať spravovaniu krajiny,“ povedal hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár odmieta, že by klamal o stretnutí, na ktorom bol on, prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a vtedajší šéf SIS Ján Valko. Generálny prokurátor zdôraznil, že neklamal, keď vyhlásil, že sa v roku 2016 nestretol s prezidentom a premiérom.

Čižnár potvrdil, že obe kauzy týkajúce sa spoločnosti KTAG preskúma generálna prokuratúra. Prvý prípad týkajúci sa firmy prezidenta a jeho brata bol ukončený uplatnením inštitútu účinnej ľútosti, v druhom prípade bolo vyšetrovanie zastavené.

Kauza spoločnosti Kiska Travel Agency (KTAG)

Premiér Robert Fico v nedeľu reagoval na slová programovej riaditeľky Aliancie Fair-play Zuzany Wienk. Tá v RTVS povedala, že Fico vedel o daňových problémoch prezidenta už v auguste, mesiac predtým, ako médiá dostali anonym. "V tejto súvislosti musím povedať, že pred mesiacom a pol som sa zúčastnila na rokovaní pracovnej skupiny na Úrade vlády SR, ktorá sa týkala ochrany oznamovateľov korupcie. Pán premiér na tejto skupine vyjadril nesúhlas s tým, aby šéfa úradu menoval prezident. Uviedol dôvody, že nepovažuje prezidenta za dôveryhodnú osobu, pretože spolu s jeho bratom sú daňovými podvodníkmi a pán prezident sa pokúšal vybaviť nejakú protekciu o prokurátora,“ povedala Wienk.

Spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej spolumajiteľom je prezident Andrej Kiska, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Daňová kontrola ukázala, že KTAG na dani z príjmov zaplatila o 27-tisíc eur menej než mala, spoločnosť po vyšetrovaní chybu priznala, oľutovala a daň doplatila, čím trestnosť tohto činu zanikla. Firma si okrem toho za apríl 2014 v prípade nákladov na propagáciu Kisku chcela od štátu uplatniť vratku DPH v sume 146 307,82 eura, daňový úrad však vratku neuznal.

© Autorské práva vyhradené

892 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #generálny prokurátor Jaromír Čižnár