Povinné čipovanie psov je späť

Po štyroch rokoch sa na scénu vracia povinné čipovanie psov. Zaviesť ho plánuje ministerstvo pôdohospodárstva novelou zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovaní. Ochranári novinku vítajú, otázkou však zostáva, či sa na nej nebudú chcieť nabaliť veterinárni lekári.

05.10.2017 07:00
cipovanie psa, cipovanie psov, sloboda zvierat Foto: ,
Povinné čipovanie psov, mačiek a fretiek bolo už v roku 2013. Po veľkej vlne nevôle zo strany majiteľov sa od neho napokon upustilo.
debata (40)

Novelu ministerstvo avizovalo ešte v lete, do platnosti by ju chcelo uviesť najneskôr od polovice roka 2018. Novinka prinesie okrem povinnosti čipovať viacero ďalších zmien. Zviera už nebude vecou, ale cítiacou bytosťou, niektoré druhy divožijúcich zvierat nadobro zmiznú z cirkusových manéží a v prípade napadnutia človeka psom bude mať jeho majiteľ trestnoprávnu zodpovednosť.

Vznikne tiež povinnosť nahlasovať psy do Centrálneho registra spoločenských zvierat. Ak tak majitelia neurobia, budú im hroziť mastné pokuty – 800 eur pre fyzické osoby, pre právnické osoby dokonca až 3 500 eur.

„Týmto zákonom sa v oblasti ochrany zvierat Slovensko konečne zaradí medzi kultúrne krajiny,“ verí šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (nom. SNS).

Veterinári si za čipovanie pýtali príliš veľa

Povinné čipovanie psov, mačiek a fretiek bolo v pláne už v roku 2013. Spustila sa však veľká vlna nevôle zo strany ich majiteľov, keďže niektorí veterinári si za tento úkon pýtali prehnané sumy.

Poslanci napokon od čipovania upustili, v súčasnosti ho musia podstúpiť len zvieratá, ktoré putujú za hranice. Veľa majiteľov si však stihlo dať svojich miláčikov začipovať ešte pred zmenou zákona a vznikli im tak zbytočne vysoké náklady.

Tentoraz sa budú čipovať iba psy a agrorezort chce podobnému chaosu zabrániť. Ministerka Matečná ešte v júni avizovala, že v spolupráci s veterinárnymi lekármi stanovia odporúčanú cenu čipovania. Veterinárov síce k ničomu nezaviaže, no občanom pomôže lepšie sa v tejto problematike zorientovať, a tak sa rozhodnúť, ku ktorému veterinárovi so svojím miláčikom zájdu.

Suma sa bude odvíjať od dotazníka veterinárov

Prezident Komory veterinárnych lekárov Tibor Brauner si zatiaľ netrúfa odhadnúť, aká vysoká by táto suma mala byť. „Máme pre veterinárov pripravený dotazník, ktorým chceme zistiť priemernú cenu čipovania. Budeme tak mať v rukách konkrétne číslo, s ktorým budeme rokovať o odporúčanej cene,“ zdôrazňuje Brauner.

Povinnosť čipovania bola podľa neho pred štyrmi rokmi zrušená veľmi populisticky. Argument vysokej ceny totiž neobstojí.

„Mohli by sme ľudí nabádať, aby si nekupovali autá, lebo servisy sú drahé. No tie sú aj lacné, rovnako ako veterinári. Vtedy boli vypichnutí práve oni. Boli to však najmä kliniky, ktoré robia špecializované zákroky. Čipovanie je úkon, ktorý si vyžaduje určitý čas. Ak prišiel človek s tým, že chce dať začipovať psa, no v tom čase mohli robiť ortopedickú operáciu, pochopiteľne si započítali viac. Obrovské percento kolegov však robilo čipovanie bezplatne ako bonus k vakcinácii,“ vra­ví.

Aj ochranári zo Zvieracieho ombudsmana priznávajú, že cenové rozmedzie čipovania na Slovensku je príliš veľké. Právnička združenia Zuzana Stanová by cenu odporúčanú rezortom privítala, keďže by vyvolala na veterinárov konkurenčný tlak.

Čip je jediná nezameniteľná identifikácia psa

Jedným dychom však dodáva, že plánované povinné čipovanie je pozitívom. „Aj keď rozumieme, že na Slovensku to nemá potrebnú tradíciu, a preto to môže opäť naraziť na odpor, treba vyvinúť snahu edukovať obyvateľov o nesporných výhodách čipovania. Každý, kto má osobný vzťah k svojmu domácemu miláčikovi, vie, aké je ťažké ho nájsť, ak sa stratí. Súčasne je preukázané, že tam, kde sa čipovanie zaviedlo, rapídne klesol počet opustených a vyhodených zvierat,“ dopĺňa. Proti povinnému čipovaniu podľa Braunera neexistuje žiadny argument.

„Je to jediná nezameniteľná identifikácia psa. Súkromní veterinári povinné čipovanie určite podporujú, pretože to má odborný základ. Nejaká evidencia psov byť musí, či už psík niekoho uhryzne, spôsobí škodu, autohaváriu, vtedy je potrebné dohľadať majiteľa,“ vysvetľuje.

Registráciu vybavia lekári

Podľa novely budú musieť byť už narodené psy začipované do roku 2020, majiteľom novonarodených šteniatok to zákon prikáže do 12 týždňov. K novému majiteľovi budú môcť putovať len začipované psíky, a to bez ohľadu na vek.

Do centrálneho registra psov zaregistruje veterinár bezprostredne po čipovaní, táto záťaž tak nespočinie na pleciach vlastníka psa. Ministerstvo si od evidencie sľubuje, že vystopovanie nečestných množiteľov bude jednoduchšie.

V databáze budú podrobne zaznamenané pohyby zvieraťa – zmena majiteľa či úhyn – a veterinárni inšpektori si tak budú môcť ľahšie vytypovať podozrivých majiteľov, ktorých potom pôjdu skontrolovať. Chovatelia šteniat budú musieť pri povinnej registrácii psa uviesť aj číslo čipu matky. Rezort bude schopný prostredníctvom DNA testov overiť, či ide o skutočnú matku šteňaťa.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #čipovanie psov #ministerstvo pôdohospodárstva #novela zákona