Priláka vynovená šalianska poliklinika lekárov?

Na obnovenej šalianskej poliklinike vládne už od augusta čulý stavebný ruch. Nitriansky samosprávny kraj sa pustil do jej rekonštrukcie a zároveň chce pod jednu strechu dostať ostatných lekárov, ktorí sú roztrúsení po meste. Nie všetci však o presťahovanie do nových priestorov stoja.

06.10.2017 16:00
nemocnica, staroba, choroba, pacient
V budove polikliniky ordinuje v súčastnosti 36 doktorov.
debata

Ambulancie viacerých doktorov sídlia na rôznych šalianskych adresách. Tí všeobecní i špecialisti sa rozpŕchli do všetkých kútov Šale po tom, čo v roku 2010 skončila nemocnica a poliklinikou, ktorú prevádzkovala nezisková organizácia. Pre mnohých pacientov sa tým začala „turistika“ za lekármi, čo je problém najmä pre staršiu generáciu. Kraj to chce zmeniť.

Budova polikliniky, ktorá od mája funguje ako rozpočtová organizácia nitrianskej župy, momentálne prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Stavebné práce sa začali v auguste a trvať by mali pol roka, približne do februára 2018. Oprava bude stáť zriaďovateľa viac ako 450-tisíc eur. „Hlavným dôvodom rekonštrukcie je zníženie energetickej náročnosti objektov polikliniky a lekárne. Ide najmä o výmenu drevených okien a dverí za plastové, zateplenie striech a fasád, výmenu klampiarskych výrobkov a opravu odkvapových chodníkov,“ priblížila hovorkyňa Nitrianskeho kraja Oľga Prekopová.

Pripustila, že prebiehajúce stavebné práce do istej miery znižujú komfort poskytovania zdravotnej starostlivosti. „V žiadnom prípade však zatiaľ neobmedzujú prevádzku a činnosť doktorov a personálu. Všetci môžu ordinovať vo svojich priestoroch a zabezpečovať tak pre pacientov minimálne ústavnú a zákonnú zdravotnú starostlivosť v rozsahu stanovených ordinačných hodín,“ pridala.

V budove polikliniky ordinuje v súčasnosti 36 doktorov. Ešte v apríli ich však bolo o dvoch viac. „Ich počet sa za uplynulé obdobie mierne znížil, čo sa môže v krátkom čase zmeniť. Vedenie aktuálne rieši šesť nových nájomných zmlúv,“ podotkla Prekopová. Sľubná idea dostať pod jednu strechu čo najviac lekárov sa podľa nej postupne napĺňa. „Prichádzajú stále ďalší a aj iné nezdravotnícke subjekty, ktoré majú reálny záujem o priestory polikliniky.“

Jediné obmedzenie predstavuje kapacita prednej časti, ktorá je má byť už kompletne naplnená – a nie je tu tak už žiadny priestor na priame prenájmy. „Pripravuje sa stratégia rozvoja ďalších aktivít, ktoré by po finančnej aj materiálno-technickej stránke dokázali zabezpečiť príchod ďalších doktorov z iných lokalít a regiónov,“ spresnila Prekopová. V Šali naďalej pretrváva problém s chýbajúcim kardiológom. „Vedenie stále intenzívne hľadá riešenie, no bohužiaľ dodnes sa situáciu nepodarilo vyriešiť k spokojnosti všetkých,“ poznamenala.

Denník Pravda oslovil viacerých lekárov, ktorí prevádzkujú svoje ambulancie mimo areálu nemocnice s poliklinikou. „Ak by prišla nejaká zaujímavá ponuka, možno by som to zvážila. Ambulanciu máme blízko polikliniky. Je to v podstate hneď vedľa a zatiaľ nám to tu celkom vyhovuje,“ povedala alergologička Erika Bobáková. V podobnej situácii je aj ušno-nosno-krčná doktorka Zita Vargová, ktorú pacienti navštevujú vo vlastných priestoroch na Štúrovej ulici. Takisto podľa vlastných slov zatiaľ nevidí dôvod na presun.

O novom mieste pre svoju „kanceláriu“, ktorú má v mestskej časti Veča, neuvažuje ani všeobecný lekár pre deti a dorast Ladislav Szarka. „Zostávam tam, kde som. Som tu spokojný, aj pacienti sú tu na to zvyknutí. O jeden-dva roky sa chystám odísť do dôchodku, sťahovanie sa mi teda neoplatí,“ vysvetlil.

Ambulanciu v poliklinike by, naopak, brala všetkými desiatimi gynekologička Juliana Zimmermannová. „V lete som si to tam bola obzrieť. To, čo bolo voľné, mi ale nevyhovovalo. Bolo to na tmavej chodbe v priestoroch bývalého laboratória. Ak by sa ale našlo niečo vhodnejšie, uvítala by som to,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #zdravotníctvo #poliklinika