Ľudia sa od Kotlebu dočkali prázdnych rečí (Prehľad prešľapov)

Inak hovoril extrémista Marian Kotleba v roku 2013 ako kandidát na banskobystrického župana, inak začal konať po nástupe do úradu.

08.10.2017 07:00

Uchýlil sa k praktikám, za ktoré kritizoval štandardné politické strany. Ľuďom sľuboval zmenu, no dočkali len sa prázdnych rečí. Z titulu svojej funkcie nechutne zneužil charitu na propagáciu fašizmu.

„Kotleba sa navonok prezentuje tak, že chce robiť politiku inak. Kritizuje tunelovanie štátneho majetku, klientelizmus a rodinkárstvo. Na úrad župy a do župných firiem si však dosadil svojich ľudí. Navyše od nich prijímal dvadsiatok, čo naozaj nemá obdobu,“ pripomenul politológ Tomáš Koziak.

Jediný sľub, ktorý Marian Kotleba (vpravo) ako... Foto: Ivan Majerský, Pravda
volby 20106, Marian Kotleba, Jediný sľub, ktorý Marian Kotleba (vpravo) ako župan dodržiava, sa týka eurofondov.

Po parlamentných voľbách v roku 2016 Kotleba obrátil aj v prípade peňazí, ktoré strana zinkasovala za volebný výsledok. Najskôr hovoril, že ich odmietne, no doteraz sa ich nevzdal. Pochybné sú tiež tendre na opravu ciest v kraji za niekoľko miliónov, ktoré vypísala župa.

„Za zvláštnych okolností ich vyhrali firmy, ktorých charakter nezodpovedal tomu, že by takéto zákazky dokázali zvládnuť,“ hovorí Koziak. Podľa neho je tam istá paralela s kauzou na ministerstve školstva, ktoré malo prerozdeliť eurofondy na vedu a výskum. Medzi úspešnými boli aj také firmy, ktoré sa výskumom nezaoberajú.

Na úrad župy a do župných firiem si dosadil svojich ľudí. Navyše od nich prijímal dvadsiatok, čo naozaj nemá obdobu.
politológ Tomáš Koziak

Výsmechom do očí Kotlebovým voličom je tiež údajné sídlo strany, ktorým mala byť vila v lukratívnej banskobystrickej časti Jakub. Dodnes sa však užíva ako rodinný dom. Strana ju kúpila za peniaze daňovníkov, ktoré zinkasovala za volebný výsledok. Sídla politických strán zvyknú byť pritom umiestnené v centrách miest, tak aby ich ľudia videli. Aj ony predstavujú politickú reklamu. "Vila v Jakube zašitá niekde na okraji je v rozpore s akýmikoľvek základnými poučkami politického marketingu,“ poznamenal politológ.

Rozpor medzi sľubmi a činmi môže spôsobiť odlev voličov Kotlebu. „Zrejme nepôjde o jeho skalných prívržencov, ale skôr tých, ktorí v ňom videli šancu na zmenu,“ podotýka Koziak.

Výsmechom do očí Kotlebovým voličom je tiež... Foto: SITA, Jakub Julény
kotleba, ls ns, dom, rodinny dom Výsmechom do očí Kotlebovým voličom je tiež údajné sídlo strany, ktorým mala byť vila v lukratívnej banskobystrickej časti Jakub.

Jediný sľub, ktorý Kotleba dodržiava, sa týka eurofondov. Pred predchádzajúcimi župnými voľbami avizoval, že kraj chce oslobodiť od závislosti od európskych peňazí. Tým však ľuďom viac ublížil. Stopol viaceré projekty, ktoré sa týkali ciest, modernizácie stredných škôl či rekonštrukcií domovov sociálnych služieb. „Neviem si predstaviť človeka, ktorý by bol spokojný s tým, že sa neopravila nejaká cesta, škola či nevybudovala kanalizácia len preto, že išlo o európske peniaze,“ konštatoval Koziak.

Kotleba zablokoval dotácie pre medzinárodný festival Dni tanca či projekt bábkového divadla s názvom Stop extrémizmu určený stredoškolákom. V polovici dokonca prerušil divadelné predstavenie Kováči, v ktorom odznelo niekoľko vulgarizmov. Tieto aktivity pobúrili nielen domácich, ale aj zahraničných umelcov a kultúrne inštitúcie.

Viacerým rodinám v núdzi daroval niekoľko šekov so skrytými odkazmi na nacistickú symboliku. Polícia ho za to obvinila z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Prešľapy Kotlebovej župy

  • Vo februári 2014 župa odmietla viacerým stredným školám spolufinancovať modernizačné projekty. Väčšinu nákladov mali pokryť eurofondy, 5 percent mal zaplatiť kraj. Neskôr sa Kotleba vyhrážal školám prokuratúrou a chcel, aby ich preveril Európsky úrad pre boj proti podvodom. Dôvodom malo byť údajné neoprávnené čerpanie eurofondov.
  • Vedenie kraja začalo k marcu 2014 prepúšťať úradníkov bez toho, aby si dalo najskôr vypracovať sľubovaný audit. Zrušené boli štyri odbory.
  • Pred eurovoľbami v roku 2014 zneužil Kotleba župné noviny Náš kraj, financované z verejných peňazí. Vyzýval v nich na boj proti EÚ. V mesačníku bol tiež oslavný text na obdobie vojnového fašistického Slovenského štátu.
  • Župa sa začala meniť na „rodinnú“ firmu jedného muža. V júni 2014 Kotleba priznal, že do vedenia župnej firmy dosadil svojho brata Martina Kotlebu, a to bez výberového konania. Aj na úrade kraja sa obklopil svojimi príbuznými a straníkmi, opäť bez konkurzov. O niekoľko mesiacov neskôr zamestnal i manželku. Kotleba tak robil to, za čo kritizoval tzv. štandardné politické strany.
  • V októbri 2014 Kotleba vyhlásil, že nepodpíše projekt na obnovu domovov sociálnych služieb, hoci ho schválilo ministerstvo výstavby. Župa tak prišla o viac ako 4,2 milióna eur z eurofondov. Peniaze mali poslúžiť asi stovke ľudí s rôznou formou postihnutia. Rekonštruovať a postaviť sa za ne malo spolu 12 budov dvoch domovov sociálnych služieb.
  • V novembri 2014 kraj odstúpil od zmluvy, ktorá sa týkala rekonštrukcie cesty III. triedy medzi obcami Sucháň a Čebovce v okrese Veľký Krtíš a od projektu likvidácie povodňových škôd v šiestich obciach v okrese Revúca. Spolu tak prišiel o ďalších 5,74 milióna eur.
  • V decembri 2014 vyšlo najavo, že niektorí dosadení zamestnanci župného úradu z radov straníkov odovzdávajú Kotlebovi časť svojej výplaty. Na súkromný účet mu mali posielať údajne 20 percent. Kotleba priznal, že tieto peniaze používa na financovanie svojej politickej činnosti. Podľa neho tak mali robiť dobrovoľne, akýkoľvek nátlak poprel.
  • V auguste 2015 sa prevalila kauza okolo zrušeného medzinárodného festivalu Dni tanca. Kotleba zastavil dotáciu 20-tisíc eur, ktoré ministerstvo kultúry poskytlo na organizáciu festivalu. Zdôvodnil to tým, že kraj nebude za peniaze daňových poplatníkov podporovať podľa jeho názoru dekadentné umenie. Ministerstvo pritom podporilo projekt pre jeho kvalitu. Divadlo Štúdio tanca, ktorého zriaďovateľom je župa, muselo 11. ročník festivalu zrušiť. Umelci usporiadali smútočný sprievod na symbolickom pohrebe umeleckej tvorivosti.
  • V septembri 2015 malo rovnaký problém so stopnutou dotáciou banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí. Vďaka Kotlebovi sa k nemu nedostalo takmer 7000 eur, ktoré mu odkleplo ministerstvo zahraničných vecí. Sumu malo divadlo využiť na projekt s názvom Stop extrémizmu. V rámci neho malo odohrať na stredných školách v okresných mestách kraja úspešnú hru Ireny Brežnej List čiernemu synovi.

Po predstaveniach mali študenti diskutovať so zástupcami Amnesty International o xenofóbii a rasizme. Umelecký súbor vyhlásil tichý protest proti zneužívaniu moci zo strany vedenia župy. Projekt sa nakoniec podarilo zrealizovať vďaka finančnej podpore viacerých inštitúcií a ľudí.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
banska bystrica, bystrica, bbsk, namestie, namestie snp Ilustračné foto.
  • V januári 2016 sa potvrdilo, že sa župa ukrátila o najmenej 20 miliónov eur v prípade rekonštrukcií ciest II. a III. triedy. Čerpanie eurofondov sa EÚ rozhodla zastaviť na niekoľko rokov pre nelegálne zamestnávanie na úrade kraja. Malo ísť o jedného z ochrankárov, ktorí Kotlebu sprevádzali na výjazdovom zasadnutí zastupiteľstva v januári 2014 v Jelšave.
  • V marci 2016 predseda kraja prerušil v Brezne prebiehajúce divadelné predstavenie Kováči, ktoré si sám objednal pri príležitosti oceňovania učiteľov. Dôvodom mali byť expresívne výrazy, ktoré v ňom odzneli. Kotlebovi písal otvorený list aj samotný autor divadelnej hry Miloš Nikolič. Hra je o troch bývalých vojakoch, povolaním kováčoch, ktorí až po tridsiatich rokoch od vojny zistia, že majú nemanželské deti počaté cez vojnu.
  • V júli 2016 Kotleba zablokoval ďalšiu dotáciu, tentoraz pre Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej, ktoré je národnou kultúrnou pamiatkou. Za tridsaťtisíc z rezortu kultúry mohli opraviť oplotenie a prístupový chodník. Župa to zdôvodňovala problematickou podmienkou o desaťročnej udržateľnosti gymnázia v prevádzke. Neskôr Kotleba súhlasil s dofinancovaním gymnázia v rovnakej sume zo župného rozpočtu.
  • V októbri 2016 poukázal aktivista Miroslav Dragun z Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja na to, že kotlebovci mohli zneužiť štátne peniaze na súkromné bývanie. V lukratívnej banskobystrickej časti Jakub si v auguste 2016 kúpila ĽS NS rodinný dom, ktorý mal slúžiť ako stranícke sídlo. Použila na to peniaze zo štátneho príspevku za voľby.

Do dnešného dňa však vilu s tromi bytovými jednotkami prerábať nezačali. Stavebné práce prebehli len v garáži. Keďže kotlebovci zatiaľ nepožiadali o zmenu účelu stavby, banskobystrický stavebný úrad ich vyzval na predloženie príslušných dokladov.

  • Od novembra 2016 zneužívali kotlebovci charitu na propagáciu nacistickej symboliky. Viacerým rodinám v núdzi darovali niekoľko šekov so skrytými odkazmi vraj v náhodných sumách (1 488 eur, 2 028 eur, 777 eur). V júli tohto roku Kotlebu pre šeky so sumou 1 488 eur obvinili za prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Hrozí mu tak až trojročný pobyt za mrežami.
  • V júni 2017 banskobys­trická župa rozbehla 15 pochybných súťaží na opravu ciest v kraji v celkovej hodnote 9,8 milióna eur. Stavebníkom, ktorých vyberala cez elektronické trhovisko, dala na predloženie cenových ponúk čas len tri dni. Maličká trenčianska firma, ktorá za podozrivých okolností vyhrala až deväť zákaziek v hodnote 5,5 milióna eur, napokon pod tlakom medializácie odstúpila.

Tendre museli zopakovať. Štyri zmluvy na opravu ciest za viac ako 2,2 milióna eur vysúťažila v septembri firma zo Zvolena s maximálne štyrmi zamestnancami. Aj tá sa zákaziek vzdala s odôvodnením, že nie je schopná za takú nízku cenu a požadovaný čas kvalitne opraviť cesty.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj #BBSK #ĽSNS #voľby do VÚC #voľby do VÚC 2017