Európsky prokurátor sa zameria na daňové úniky

Cezhraničné finančné trestné činy, šafárenie s eurofondmi a v budúcnosti aj terorizmus bude vyšetrovať úrad európskeho verejného žalobcu.

08.10.2017 15:00
debata (17)

Jeho zriadenie tento štvrtok schváli Európsky parlament. Stíhanie tejto kriminálnej činnosti dnes komplikuje skutočnosť, že právomoci jednotlivých členských krajín sú limitované hranicami. Európa si od úradu sľubuje hlavne obmedzenie daňových únikov.

Keď sa v roku 2014 v Maďarsku po zatvorení cukrovarov objavil mimoriadny nedostatok cukru, spolu s vysokým rozdielom v dani z pridanej hodnoty (DPH) medzi Slovenskom, Poľskom a Maďarskom vznikol nebývalý priestor na špekulatívne obchody s touto komoditou a manipuláciu s cenami.

Pri stíhaní skutkov bude spolupracovať so slovenskou políciou a konanie bude prebiehať pred slovenskými súdmi na základe právneho poriadku Slovenskej republiky.
hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla

Cukor nakúpený bez DPH sa niekoľkokrát „papierovo“ otočil cez viacero spoločností a následne bol fiktívne predaný do cudziny so žiadosťou o vrátenie DPH. Koordinácia trestných orgánov viacerých krajín býva zväčša zdĺhavá a komplikovaná. Práve nový úrad európskej prokuratúry by mal vyšetrovanie takýchto podvodov urýchliť a zefektívniť.

Ministerstvo spravodlivosti pripomína, že vznik tejto inštitúcie bol jednou z priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ. „Európska prokuratúra môže zvýšiť efektívnosť stíhania podvodov s finančnými zdrojmi EÚ vrátane napríklad podvodov s eurofondmi alebo veľkých cezhraničných podvodov s DPH. Tým by mala prispieť k vyššej miere návratnosti prostriedkov, ktoré boli získané takouto trestnou činnosťou, a to nielen do rozpočtu EÚ, ale aj do rozpočtov členských štátov,“ reagoval hovorca rezortu Peter Bubla.

Európsky parlament vo štvrtok odhlasoval... Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
europsky parlament, parlament, eu, Európsky parlament vo štvrtok odhlasoval vytvorenie úradu európskeho verejného žalobcu. Na snímke plénum parlamentu v Štrasburgu.

Úrad bude preverovať čerpanie eurofondov pri škode vyššej ako 100-tisíc eur a cezhraničné podvody na DPH nad 10 miliónov eur. Mal by sa tiež postarať o rýchlejšiu výmenu informácií, koordináciu policajného vyšetrovania, pohotovejšie zmrazenie a zhabanie majetku a zatknutie podozrivých. Sídliť bude v Luxemburgu.

Každá z dvadsiatich členských krajín, ktorá jeho vznik podporila, deleguje do tohto orgánu jedného svojho zástupcu. Ministerstvo spravodlivosti pripomína, že európska prokuratúra bude na Slovensku pôsobiť prostredníctvom delegovaných európskych prokurátorov slovenského pôvodu. „Pri stíhaní skutkov bude spolupracovať so slovenskou políciou a konanie bude prebiehať pred slovenskými súdmi na základe právneho poriadku Slovenskej republiky,“ vysvetlil Bubla.

Expert na EÚ Vladimír Bartovic z inštitútu EUROPEUM hovorí, že funkcia európskeho prokurátora s navrhnutými kompetenciami prispeje k efektívnejšiemu potláčaniu cezhraničnej trestnej činnosti. „Veľmi veľa krajín má na národnej úrovni problém ustriehnuť ochranu finančných záujmov Európskej únie. Preto je tento úrad krokom vpred a som rád, že Slovensko sa k tomu pripája,“ reagoval Bartovic.

V súčasnosti podobnú agendu rieši Európsky úrad pre boj proti podvodom, známy ako OLAF, ktorý vznikol v roku 1999. Okrem podvodov pri eurofondoch sa zameriava na korupciu a pochybenia pracovníkov európskych orgánov. Európsky parlament vo svojej tlačovej správe uviedol, že v roku 2015 pripravili finančné podvody rozpočty členských krajín viac ako 637 miliónov eur. K obvineniam dnes vedie len 52 percent vyšetrovaní pod vedením OLAF-u a od európskeho prokurátora sa preto očakáva, že toto číslo porastie.

S novým úradom sa počítalo už od roku 2009 v Lisabonskej zmluve. Jeho vytvorenie navrhla Európska komisia až v roku 2013 a o vzniku sa vyjednávalo celé štyri roky. Aj tak sa na ňom nezhodla celá únia a dvadsiatka krajín, ktorá ho prijala, tak urobila v rámci takzvanej posilnenej spolupráce. Tri krajiny – Spojené kráľovstvo, Írsko a Dánsko – majú osobitným protokolom k Lisabonskej zmluve garantovanú výnimku v oblasti justície a ďalších päť štátov sa má k spolupráci pripojiť dobrovoľne v budúcnosti.

Niektoré krajiny vznik nového nadnárodného orgánu nepodporili a argumentovali, že príliš zasahuje do kompetencií národných prokuratúr. Jeho vznik zablokovalo najprv Švédsko, ku ktorému sa neskôr pridali aj Malta či Poľsko. Svoju činnosť má úrad prokurátora začať v roku 2020. Návrh musí ešte schváliť Rada EÚ. Ministri vnútra a spravodlivosti o ňom budú hlasovať v najbližších dňoch.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #daňové úniky #ekonomická trestná činnosť #verejný žalobca