V kauze Veľký Slavkov figuruje ústavný činiteľ

Do kauzy Veľký Slavkov má byť zapletený ústavný činiteľ. Stopy vedú zrejme k prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

08.10.2017 17:16
debata (396)

Do kauzy Veľký Slavkov má byť zapletený ústavný činiteľ, ktorý odmieta vrátiť pôvodnému majiteľovi jeho pozemok. Tvrdí to podpredseda SNS Jaroslav Paška, podľa ktorého v tomto prípade zlyhal aj vyšetrovateľ. O koho konkrétne ide, však už nespresnil. Stopy vedú zrejme k prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Podľa Pašku došlo v roku 1999 na katastrálnom úrade v Poprade k trom rýchlym transakciám, a to bez toho, aby sa pôvodný majiteľ svojich pozemkov vzdal, predal ich či daroval.

Obrovské pozemky pod Slavkovským štítom... Foto: SITA
Slavkov Obrovské pozemky pod Slavkovským štítom presunul Slovenský pozemkový fond reštituentom, ktorí ich okamžite predali za zlomok ceny firme blízkej HZDS.

„Konečným užívateľom tohto pozemku sa stal ústavný činiteľ, ktorý vie, že pozemok je scudzený, a nechce ho vrátiť jeho skutočnému majiteľovi,“ povedal Paška v diskusnej relácii televízie TA3. Pre denník Pravda doplnil, že rodina, ktorú kauza zasiahla, pochádza z Popradu a o majetok prišla hneď dvakrát.

„Najskôr im ho zobrali komunisti. Po reštitúcii ho dostali späť a otec im to venoval darom ako dedičstvo. No o rok nato sa udiala na katastri taká transakcia, kde bol na základe nejakých falošných dokladov počas dvoch mesiacov pozemok trikrát prevedený a skončil u ústavného činiteľa,“ poznamenal Paška s tým, že súdny spor naďalej prebieha a súčasný majiteľ si chce pozemok aj napriek spomínaným skutočnostiam ponechať.

Konečným užívateľom tohto pozemku sa stal ústavný činiteľ, ktorý vie, že pozemok je scudzený, a nechce ho vrátiť jeho skutočnému majiteľovi.
podpredseda SNS Jaroslav Paška

Paška spomínal ústavného činiteľa, ktorý nepochádza z prostredia vládnej koalície. Ústavnými činiteľmi sú poslanci parlamentu, členovia vlády, sudcovia či prokurátori. Ak by mal podpredseda SNS na mysli niektorého z trojice najvyšších ústavných činiteľov, mohlo ísť o prezidenta Kisku, predsedu Národnej rady Andreja Danka (SNS) alebo premiéra Roberta Fica (Smer). Danko aj Fico však súčasťou vládnej koalície sú.

Na otázku denníka Pravda, či spomínal jedného z tejto trojice, Paška jednoznačne neodpovedal. „Nebudem to komentovať, ale blížite sa k tomu,“ dodal tajomne. Pravdepodobne však narážal na ľahko overiteľný fakt, že s Veľkým Slavkovom sa dosiaľ spája iba jediné meno – Kisku, ktorý vlastníctvo pozemku na spomínanom území dokonca verejne deklaroval v majetkovom priznaní za rok 2016.

Kauza Veľký Slavkov sa týka pôdy s celkovou rozlohou viac ako milión štvorcových metrov. Krátko po reštitúcii sa ocitla v rukách firmy, ktorá mala mať blízko k strane HZDS. Za pozemky zaplatila necelých 13 miliónov slovenských korún (431-tisíc eur), hoci ich reálna hodnota sa pohybovala na úrovni 1,5 miliardy korún (viac ako 49 miliónov eur). Po prepuknutí škandálu prišiel v roku 2007 o kreslo vtedajší minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa.

© Autorské práva vyhradené

396 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #Veľký Slavkov #kauza Veľký Slavkov