Výmena na poste Gašparovej pravej ruky

Prvý policajný viceprezident Jaroslav Málik pravdepodobne končí vo svojej funkcii. Za jeho odchodom by mali byť dlhodobo napäté vzťahy s policajným prezidentom Tiborom Gašparom.

09.10.2017 19:37
debata (14)

Informácie zverejnila na svojom blogu novinárka Júlia Mikolášiková. novinárka Júlia Mikolášiková, ktorá sa odvolala na zdroje z bezpečnostného sektora. Na jeho miesto by mal nastúpiť šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó.

Málik do funkcie prvého policajného viceprezidenta nastúpil vlani v júni. Mikolášiková ďalej píše, že je nominantom Slovenskej národnej strany (SNS) a má blízko k podnikateľovi Antonovi Siekelovi či viceprimátorovi Žiliny Patrikovi Gromovi. Udržiava kontakty aj s osobami blízkymi opozícii.

„Roky pôsobil v kriminálnom spravodajstve v utajení. Odbor zvláštnych operatívnych činností (OZOČ) nepoznali ani dlhoroční policajti, prokurátori a už vôbec nie advokáti či zločinci,“ píše na blogu Mikolášiková. Málik v ňom bol od roku 2000 a šéfoval mu od roku 2012. V prípade, že by odišiel z postu prvého viceprezidenta, Málik by mal prejaviť záujem o miesto žilinského krajského policajného riaditeľa. Táto funkcia je nateraz už obsadená. Nedávno na miesto nastúpil bývalý okresný riaditeľ z Martina Aurel Gonščák. Táto zmena je uvedená na webe ministerstva vnútra.

Gašpar: O Málikovom odchode neviem nič

Policajný prezident Tibor Gašpar povedal, že je informáciou o Málikovom odchode prekvapený, momentálne nič také nerieši. „Nie je na stole takto položená otázka a nevidím dôvod na to, že by som prišiel s návrhom na jeho odvolanie,“ povedal Gašpar s tým, že s Málikom majú bežný pracovno-právny vzťah. Jeho zástupca je teraz podľa neho na dlhodobej peenke. „Keď sa vráti do práce, spýtam sa ho na to, či plánuje odchod,“ doplnil Gašpar.

Málika by mal na mieste prvého viceprezidenta nahradiť šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó, ktorý už v Policajnom zbore pôsobil v rokoch 1997 až 2004, najskôr na Krajskom riaditeľstve v Nitre, potom aj na policajnom prezídiu. Potom prešiel do súkromného sektora a pracoval pre bezpečnostnú službu. Správy o nástupe do polície poprel. „Neodchádzam z úradu, neviem, čo sú to za informácie,“ povedal pre Pravdu Makó, ktorý v pozícii šéfa kriminálneho úradu colníkov pôsobí od roku 2014.

Policajný viceprezident má pod palcom úrad kriminálnej polície, počítačovú kriminalitu či kriminálne spravodajstvo. Do funkcie ho menuje minister vnútra.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko