Kotleba dal deťom dotáciu s nacistickou symbolikou

Extrémista Marian Kotleba zneužil detský hokejový klub na propagáciu fašizmu. Sumu vo výške 1488, ktorá je známym neonacistickým odkazom, daroval banskobystrický župan vo forme dotácie BBSK ešte v júni tohto roku Hokejovému klubu vo Veľkom Krtíši.

09.10.2017 17:50
Banskobystrický samosprávny kraj Foto: ,
O novom šéfovi Banskobystrického samosprávneho kraja sa rozhodne v novembrových voľbách.
debata

Politológ Tomáš Koziak považuje výšku dotácie pre veľkokrtíšsky hokejový klub, v ktorom sa hokej učia hrať malé deti, za zvrhlosť. „Toto nie je žiadna náhoda, stalo sa to už opakovane a svedčí to o tom, že Kotleba to robí zámerne, že extrémistická rétorika je mu proste vlastná. Je to niečo, čo má čo do činenia s propagáciou fašizmu. Malo by to byť signálom pre orgány činné v trestnom konaní, aby sa touto vecou zaoberali,“ zdôraznil Koziak.

Malí hokejisti nie sú jediní, koho extrémisti použili na propagáciu fašizmu. Šek s rovnakou sumou dal pár mesiacov predtým Kotleba sociálne slabšej rodine. Momentálne čelí obvineniu za prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd.

Zmluva, ktorú podpísal Kotleba a štatutárny zástupca klubu vo Veľkom Krtíši Igor Talpáš, bola podpísaná na nákup materiálneho vybavenia športovcov, a to hokejové dresy či bránky. Klub má použitie dotácií dokladovať do konca tohto kalendárneho roka. Prezident veľkokrtíšskeho hokejového klubu Igor Talpaš pre Pravdu povedal, že od župy žiadali dotáciu 1 500 eur, nakoniec dostali spomínaných 1 488 eur. Dotáciu už použili a nevrátia ju.

„Ten rozdiel sme neriešili a z tej sumy ani nič nevyvodzovali. Sme mladým oddielom, vznikli sme len pred dvoma rokmi, venujeme sa práci s najmenšou mládežou. Chod klubu prevádzkuje občianske združenie a peniaze získavame najmä vo forme príspevkov od rodičov detí. Za tie dva roky činnosti máme v klube štyridsať detí do štvrtého ročníka základnej školy,“ povedal Talpaš.

Od vlaňajška je ich klub členom Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Hokejová plocha je menších rozmerov a už pri deťoch piateho ročníka základnej školy nebude spĺňať predpísané normy. Potom budú podľa Talpáša na zápasy buď dochádzať na hokejový zimný štadión v Lučenci, alebo musia riešiť rozšírenie ľadovej plochy vo Veľkom Krtíši.

Prezident SZĽH Martin Kohút: Využívanie takejto symboliky je zbabelé a za hranicou slušnosti

O dotácii predstavujúcej nacistický symbol nevedeli na Mestskom úrade vo Veľkom Krtíši ani na pôde SZĽH. Viceprimátor mesta Mirko Trojčák, ktorý je aj poslancom Banskobystrického samosprávneho kraja, uviedol, že HC Veľký Krtíš nie je mestským klubom a činnosť zabezpečujú inou formou. O dotácii nevedel ani ako poslanec župy.

Prekvapený z Kotlebovej dotácie bol aj hovorca SZĽH Peter Jánošík. „Nie sme o tom informovaní,“ zdôraznil. Zväz vydal ku Kotlebovej dotácii v pondelok popoludní oficiálne stanovisko. „HC Veľký Krtíš požiadal príslušný VÚC o finančnú dotáciu vo výške 1 500 eur. Dotácia im následne bola schválená vo výške 1 488 eur. Odsudzujem akékoľvek zneužívanie hokeja či hokejových klubov na Slovensku na otvorenú či v tomto prípade podprahovú propagáciu nacistických a rasistických symbolov. Využívanie takejto a podobnej symboliky, hoci aj pri poskytovaní dotácií, považujem za cynické, zbabelé a za hranicou slušnosti,“ reagoval prezident SZĽH Martin Kohút.

O dotácii vo výške 1 488 eur pre veľkokrtíšsky hokejový klub od Kotlebu nevedela ani Národná protiteroristická jednotka, ktorá vznikla pri Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) Prezídia Policajného zboru a ktorá sa už zaoberá podobným prípadom, keď Kotleba v marci tohto roku odovzdával na straníckej akcii šek v hodnote 1 488 eur sociálne slabším rodinám. Kotleba zato čelí obvineniu za prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd. Kombinácia čísiel 14 a 88 je považovaná za známy nacistický odkaz. Číslo 14 je odkazom na frázu 14 slov, ktorú radi spomínajú neonacisti. Jej autorom je už nežijúci rasista z USA David Lane. Číslo 88 je zas odkazom v abecede na ôsme písmeno, teda H, a slúži ako symbolika pre nacistický pozdrav „Heil, Hitler“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #župan #Marian Kotleba #BBSK #Hokejový klub vo Veľkom Krtíši