Ind s nožom nebol terorista - rozhodol afekt?

Nočná zábava v centre bratislavského Starého Mesta v sobotu vyvrcholila zbytočnou vraždou. Pri čakaní na taxík sa strhla hádka, pri ktorej 37-ročný Ind vytiahol nôž a jedného muža ním ťažko zranil a druhého surovo usmrtil. Polícia opakovane zdôraznila, že nešlo o teroristický čin.

09.10.2017 20:02
Tibor Gašpar Foto: ,
O prípade informoval policajný prezident Tibor Gašpar.
debata (35)

Informácie, ktoré kolovali po sociálnych sieťach, že ide o islamistu alebo nelegálneho migranta, polícia rezolútne poprela. „Nie je to pravda, všetky tieto špekulácie boli klamlivé a zavádzajúce,“ vyhlásil policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že teroristický motív vraždy absolútne vylučuje.

Z doterajších procesných úkonov môže polícia zatiaľ iba potvrdiť, že zločinec bol kresťan, pracujúci ako projektový manažér v zahraničnej IT spoločnosti, ktorý u nás nebol ešte nikdy trestaný. V roku 2004 sa mal oženiť so Slovenkou a spolu s manželkou žiť v Indii. V roku 2008 sa vrátil na Slovensko a o štyri roky neskôr tu požiadal o udelenie občianstva. Dostal ho napokon v roku 2015.

Druhým zraneným bol 33-ročný Ukrajinec, ktorý utrpel rezné rany v oblasti tváre a hrude. K besnému útoku malo dôjsť na základe predchádzajúceho verbálneho konfliktu medzi Indom a trojčlennou skupinou.

Podobný incident sa stal aj v obci Plešivec

Obvineného zadržali o tretej ráno, teda len necelú hodinu po útoku. Na pokyny polície pri zatýkaní nereagoval, bol agresívny a mal sa tváriť, že nerozumie po slovensky. Hliadka preto musela použiť donucovacie prostriedky.

Páchateľ si mal svoj brutálny čin pamätať, hoci v jeho krvi zistili krátko po incidente až 1,1 promile alkoholu. Polícia ho obvinila z obzvlášť závažného zločinu vraždy v súbehu so zločinom ťažkej ujmy na zdraví. Tridsaťsedemročný muž je už vo väzbe a v prípade preukázania viny mu hrozí až 20-ročný trest.

To, čo sa stalo počas sobotňajšej noci v metropole, však nebolo zďaleka jedinou hororovou správou posledných dní. Len pár hodín predtým v obci Plešivec v rožňavskom okrese v obedňajších hodinách 26-ročný muž po predchádzajúcej hádke zozadu podrezal svoju o dva roky staršiu družku priamo pred miestnou reštauráciou. Následne sa porezal aj sám. Ženu previezli do nemocnice, kde však skonala. Jej druha na mieste zadržali. Za svoj čin môže dostať trest od 20 do 25 rokov, prípadne doživotie.

Klinický psychológ a súdny znalec Dušan Kešický vysvetľuje, že pri bratislavskom konflikte mohli padnúť aj silné slová či dokonca vážne urážky. „Nie je vylúčené, že situácia bola oveľa konfliktnejšia a vyhrotenejšia, než vyzerala. Konanie bolo v každom prípade poriadne intenzívne a s vysokou pravdepodobnosťou išlo o afekt. Alkohol k tomu asi tiež mierne prispel,“ hovorí Kešický.

Táto smutná udalosť by pre nás mala byť podľa neho varovaním – a ľudia by si mali dávať pozor, kde a komu čo povedia. „Človek by mal byť opatrnejší, lebo to môže skončiť takto tragicky,“ upozorňuje.

Od konca augusta na Slovensku platí druhý stupeň teroristického ohrozenia

Tento prípad sa však podľa neho nedá porovnávať so spomínanou vraždou v Plešivci. „Tam išlo skôr o výsledok predchádzajúceho vývoja ich spoločného života, pretože išlo o pár,“ vraví. Bezpečnostnú situáciu v Bratislave považuje polícia aj napriek poslednému incidentu za stabilizovanú a žiadne špeciálne opatrenia či posilnenia stavov nechystá. Gašpar pripomenul, že už od konca augusta je na Slovensku v súvislosti s viacerými udalosťami v Európe zvýšený druhý stupeň teroristického ohrozenia.

Policajti sú preto predovšetkým na podujatiach, kde je veľa ľudí a chodia hliadkovať aj tam, kde v minulosti neboli, ale kde by mohli potenciálne útoky hroziť najviac. „Dúfam, že robíme všetko pre to, aby sme nemuseli konštatovať, že sme niečo zanedbali, alebo niekde urobili chybu,“ uzavrel Gašpar.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vraždy #Staré mesto #Plešivec