Beblavý navrhuje SaS a OĽaNO, aby podpísali memorandum, kde zadefinujú spoločný proeurópsky postoj

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý vyzýva lídra SaS Richarda Sulíka, aby prestal s protieurópskou politikou a hľadal spoločné riešenia na zocelenie opozície.

10.10.2017 13:46
debata (14)

Nezaradený poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a zakladateľ novovznikajúcej politickej strany SPOLU Miroslav Beblavý vyzýva lídra SaS Richarda Sulíka, aby prestal so svojou protieurópskou politikou a aby hľadal to, čo nás spája. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede s tým, že dnes listom osloví opozičné strany SaS a OĽaNO s návrhom na podpis spoločného memoranda k európskej politike, kde zadefinujú spoločný proeurópsky postoj. „Ak chceme dať Slovensku dobrú vládu a ponúknuť skutočnú alternatívu Robertovi Ficovi (Smer-SD), nesmieme opakovať chyby spred šiestich rokov,“ uviedol na margo toho, že v stredu 11. októbra bude šesť rokov od pádu vlády Ivety Radičovej. „Položiť vládu pre euroval a odovzdať krajinu minimálne na osem rokov Robertovi Ficovi bola veľká ekonomická aj politická chyba,“ uviedol. Podľa neho snaha zdôvodňovať túto chybu stále vedie niektorých politikov k neustálej kritike eurozóny a EÚ.

Beblavý pripomenul, že pred šiestimi rokmi poslanci za SaS a OĽaNO odmietli vysloviť dôveru Radičovej vláde, čoho dôvodom bol euroval. „Euroval bol jedným z nevyhnutných nástrojov na záchranu eurozóny. Katastrofické výroky jeho slovenských kritikov sa nenaplnili. Neskončili sme ani na dne oceánu, ani v ekonomickom nevoľníctve, ani s dvojnásobnými daňami. Naopak, z piatich krajín eurovalu v štyroch programy zafungovali a európska ekonomika ako celok sa zotavuje z krízy,“ dodal Beblavý.

Predseda SaS Richard Sulík podpisovať s Beblavým navrhnuté memorandum nemieni. Ako povedal dnes novinárom, SaS jasne sľúbila voličom, že do Grécka Slovensko nepošle ani cent. „Aj SDKÚ Beblavého to sľúbilo. Ak takto sklameme voličov, strana musí na to doplatiť a SDKÚ na to doplatila v plnom rozsahu. Beblavý sa potom presunul do druhej strany, kde to tiež neklaplo. Teraz je ďalší projekt. Ale zrejme nepochopil, že ľudia si zvolia takých politikov, ktorí budú obhajovať ich záujmy,“ vyhlásil. Členstvo Slovenska v eurozóne je podľa SaS kľúčovým záujmom Slovenska. „Som za, aby sme boli v eurozóne a schengene, ale ako prvé majme na zreteli záujmy občanov Slovenska. Nepotrebujem žiadne memorandum na to, aby pre mňa na prvom mieste boli záujmy občanov Slovenska,“ zdôraznil Sulík s tým, že už dnes existuje veľmi silná alternatíva k vláde, v ktorej sa spojili pred regionálnymi voľbami takmer všetky pravicové strany. „Ukázali sme, že vieme spoločne postupovať,“ dodal.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #Richard Sulík #SASKA