Advokát Bžán dostane za Gabčíkovo odmenu 17,6 milióna eur

Spoločnosť MH Manažment vyplatí advokátskej kancelárii Radomíra Bžána odmenu 17,64 milióna eur. Po dohode sa tak maximálna výška odmeny za zastupovanie štátu v arbitráži o Gabčíkovo z pôvodných 11 percent znížila na 2,5 percenta.

10.10.2017 15:54 , aktualizované: 18:10
debata (177)

Advokátska kancelária zíslala odmenu za víťazstvo v arbitráži medzi štátom a Enelom (Slovenské elektrárne). Štát zastúpený spoločnosťou MH Manažment vyhral spor o 705,6 milióna eur. Ďalších takmer 600 miliónov eur Slovensko podľa MH Manažmentu získa počas budúcich 21 rokov, keď bude môcť prevádzkovať elektráreň Gabčíkovo namiesto spoločnosti Enel. Tá vodnú elektráreň dostala do prenájmu počas privatizácie v roku 2006.

„K rokovaniam sme pristúpili v pondelok na žiadosť advokátskej kancelárie, ktorá chcela zastaviť traumatizovanie spoločnosti bulvarizáciou témy, ako aj mediálny hon na osobu advokáta a jeho rodiny,“ uvádza vo vyhládení predseda predstavenstva Branislav Bačík. Uvedené 2,5 percenta je výsledkom dohody.

Predseda Predstavenstva MH Manažment vysvetlil, že: „2,5% zo 705,6 mil. eur predstavuje 17,64 mil. eur, od ktorej sa následne odpočítajú už zaplatené úkony advokátovi (4,9 mil. eur) a trovy konania, ktoré sú uplatnené vo výške 12,7 mil. eur. To znamená, že ak budeme 100% úspešní pri trovách konania (12,7 mil. eur), prakticky by všetky ďalšie náklady na odmenu advokáta zaplatili Slovenské elektrárne.“

„O tejto dohode som informoval vedenie Ministerstva hospodárstva, ktoré informáciu vzalo na vedomie,“ dodal predseda Predstavenstva MH Manažment Branislav Bačík.

Enel prehral dvojročný spor

Súdny spor vznikol v decembri 2014 po tom, čo Vodohospodárska výstavba vypovedala Slovenským elektrárňam bez udania dôvodu zmluvu o prevádzke Gabčíkova. V tom čase bola väčšinovým vlastníkom elektrární firma Enel. Tá pre vypovedanie zmluvy v júni 2015 žalovala Fond národného majetku na arbitrážnom súde vo Viedni o 588 miliónov eur. Počas dvojročného súdneho sporu sa Fond národného majetku zmenil na MH Manažment a žalovaná suma narástla na 705,6 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

177 debata chyba
Viac na túto tému: #Kauza Gabčíkovo #MH Manažment #Radomír Bžán